A filmtörténet legmocskosabb szájú macija

Jó, Malloy a Brickleberryből lehet, hogy még mocskosabb szájú, de az egy rajzfilm és sorozat, vagyis Seth MacFarlaine, a Family Guy "atyja" dicsekedhet a legszókimondóbb filmes macival, akit ő teremtett meg, ő rendez, és még a hangját is ő adja.

 
 
Szögezzük le gyorsan: Seth MacFarlane első nagyjátékfilmje, a Ted (2012) teljesen rendben van! Senki nem fog lepetézni tőle, talán még idézgetni sem fogják – pláne nem annyit, mint a zseniális Family Guy egyes epizódjait –, de rendben van, és ez nagy megkönnyebbülés, már csak azért is, mert MacFarlane, aki itt rendező, forgatókönyvíró, színész, producer, ezúttal nem valami vitriolos szatírát, hanem egy randifilmnek is vállalható, romantikus vígjátékot készített, igaz, kellőképpen trágár verzióban. Egy romkomhoz pedig három összetevő kell; egy határozatlan főhős, egy jó nő és egy amúgy könnyen megoldható, mégis túlkomplikált konfliktus. Ja, és a főhős mellé egy legjobb barát.

Itt ekképp jön ki a képlet: a harmincas John (a kellemes meglepetés Mark Wahlberg) valahogy nem akar felnőtt férfiként viselkedni, mert van egy életre kelt, de korántsem cuki plüssmackója, a címbeli Ted, a csaja (Mila Kunis) viszont már továbblépne. Dióhéjban ennyi, illetve ott van még Giovanni Ribisi őrült, mackórabló karaktere, és egy egész vicces Norah Jones, de ami a Tedet kiemeli a középszerű mezőnyből, az a tökéletesre megírt párbeszédek, illetve a sztoriba csempészett, szürreális és gonosz Family Guy-elemek. Aki ismeri és szereti a sorozatot, az tudja, miről beszélek! 

Persze nem nehéz arra rájönni, hogy Ted tulajdonképpen Brian kutya megfelelője a Family Guy-ból, csak a liberális duma és írói ambíciók nélkül, sokkal egyszerűbb, de szókimondóbb gondolkodással és piszkosabb fantáziával. De talán pont ez volt a lényeg, a Family Guy rajongók megcélzása. Akárhogy is, MacFarlane 2012-es vígjátéka hatalmas sikert aratott, világszerte összesen 556 millió dollárt szedett össze, ami a nagyjából 50 milliós költségvetés több mint tízszerese – és meglepő módon eljutott még egy Oscar-jelölésig is, Walter Murphy közel jutott ahhoz, hogy elhozza a legjobb betétdalért járó díjat. Filmünk főhőse, a melegszívű, de mocskos szájú életre kelt plüssmackó pedig a közönség kedvence lett, amiből adta magát a folytatás, amelyben Tednek azt kellett bebizonyítania, hogy ő egy jogi személy. Na ez se lett rossz, de már nem volt benne Mila Kunis!