A biciklis futár, aki az életéért teker

Hiába olyan vagányok, nehéz a biciklis futárok élete, pláne New York forgalmas utcáin, még akkor is, ha nem liheg egy gátlástalan zsaru a nyakukban. Pedig a Fék nélkülben ott van az az átkozott rendőr, minden bringás futár rémálma!

Megérdemelten vagy sem, de volt idő, amikor a biciklis futárok voltak a legmenőbbek Budapest és New York utcáin. A megveszekedett sebességgel száguldó, extrém szerkóban parádézó figurák az esti bulikhoz sem öltöztek át, de amúgy valószínűleg a vécére is magukkal vitték a bringájukat, hadd tudja mindenki, mit csinálnak. Előttük tiszteleg a Fék nélkül (2012), amelynek magyar címe egész kivételes módon jobban passzol a filmhez, mint az eredeti angol, amely így szólt: Premium Rush.

Hősünk, Wilee (Joseph Gordon-Levitt) – a név egy kis szóvicc a Gyalogkakukk prérifarkasára, Wile-E-re kacsintva - a bicaja nyergében érzi a legjobban magát, mivel egyike az 1500 New York-i kerékpáros futárnak. Egészen pontosan a legjobb és a legvagányabb, aki őrült tempóban cikázik a kocsik között, és igyekszik kikerülni a nem várt akadályokat, legyen szó autóról vagy gyalogosról. Ő olyan jó, hogy nincs is fék a bringáján, mert minek, az csak lassítaná. Az egyik küldemény miatt azonban a veszély egy másik dimenziója tárul fel előtte. Kiderül, hogy a cuccra egy korrupt zsarunak is fáj a foga. A fickó üldözni kezdi a városon át, és Wilee-nek minden ügyességére szükség van, ha életben akar maradni, mert a rendőrnek nincs vesztenivalója, ugyanis a kínai maffiának tartozik.

A szakmában elsősorban forgatókönyvíróként ismert David Koepp (Pánikszoba, Mission: Impossible, Jurassic Park) nagy élvezettel vetette be magát ebbe a hajtás-pajtás világba, külön grafikákat gyártatott a filmbe futárunk útvonalát vagy éppen választási lehetőségeit megjelenítendő, és elképesztően izgalmas utcai hajszákat hozott össze. Mert ugye egész más dimenziók nyílnak meg, ha egy autós üldöz egy fürge biciklist a New York-i utcák forgatagában, élve minden adódó lehetőséggel, egérúttal és zsákutcával – és itt megint a Gyalogkakukkhoz értünk vissza. A filmet azonban nem ez, de még csak nem is a régi kedvenc Joseph Gordon-Lewitt viszi el, hanem a gonosz zsarut alakító zseniális Michael Shannon. Ő a maga beton állával, fenyegető fizikai alkatával tökéletes ellentéte a vékony, agilis Gordon-Lewittnek, és talán ettől működik igazán jól ez a tényleg pörgős film.