A '90-es évek 5 legszomorúbb tévés pillanata

Rachel és Ross szakít a Jóbarátokban, Will Smith sorozatbeli apja lelécel, közölni kell Laura Palmer halálhírét. Az amerikaiakhoz hasonlóan bizonyára a magyar nézők is meghatódtak ezeken az emlékezetes jeleneteken.

Túlzás nélkül ki lehet jelenteni, hogy a '90-es évek egy hihetetlenül izgalmas és termékeny évtized volt az amerikai televíziózás történetében, hiszen az ekkor készült sorozatokra a mai napig szívesen emlékeznek vissza a nézők. De a készítők is örömmel támasztják fel mostanság ezeket a régi, kultikus szériákat, hogy meglovagolhassák a tomboló retrólázat. Elég csak az 1994 és 2004 között futó Jóbarátok máig tartó, hallatlan népszerűségére (és a koronavírus-járvány miatt végül elmaradt nagy reunionra) gondolni, vagy arra, hogy nemrég készültek új évadok az X-aktákhoz és a Twin Peakshez, de még a Bír-lak is kapott egy spin offot Még mindig Bír-lak címmel. A Looper tavaly év végén szedte össze a '90-es évek legemblematikusabb tévésorozatainak legszomorúbb jeleneteit – ebből mazsoláztuk ki most azokat, amelyeket valószínűleg a magyar nézők is láttak 25-30 évvel ezelőtt a Magyar Televíziónak és az HBO-nak köszönhetően.

Jóbarátok: Rachel és Ross szakítása

Minden idők egyik legkedveltebb, több évadon átívelő tévés szerelmi évődése a Jóbarátok Rachele és Rossa (Jennifer Aniston és David Schwimmer) között zajlott le. A második évad családi videós részében jöttek össze, miután egy régi VHS-felvételből kiderült, hogy Ross tulajdonképpen Rachel ballagóbálja óta epekedik a lány után. Az álompár szakítására azonban nem is kell olyan sokáig várni: már a harmadik évadban megtörténik – és valószínűleg a nézők is ugyanúgy pityeregtek rajta, mint a szomorú szétválás elszenvedői (valamint a hallgatózó Monicáék a másik szobában). 

 

Twin Peaks: Laura Palmer halálhíre

David Lynch és Mark Frost kultikus szériája azzal indul, hogy az álmos kisvárosban, Twin Peaksben fenekestül felfordul az élet, miután a folyóparton egy műanyag zsákban megtalálják a gimis szépségkirálynő Laura Palmer holttestét, az FBI pedig a helyszínre küldi Dale Cooper különleges ügynököt (Kyle MacLachlan), hogy járjon rejtélyes gyilkossági ügy végére. A sorozat ezután egyre inkább eltolódik a sok természetfeletti jelenséggel egyfajta szürreális mágikus realizmusba, de maradnak azért benne nagyon is embere pillanatok. Például az, amikor Laura Palmer anyja, Sarah (Grace Zabriskie) még a legepizódban idegesen felhívja vonalas telefonon a férjét, Lelandet (Ray Wise), mert nem tudja, hol van a lányuk, Laura. Amikor Leland megpróbálja megnyugtatni, észreveszi a közeledő Truman seriffet (Michael Ontkean), ám még mielőtt a derék zsaru bármit is mondhatna, Leland összerakja, hogy Laura halálhírét hozta. Elejti a telefont, és csöndes zokogásban tör ki. A vonal túlsó felén Sarah is rádöbben mi történt, és keservesen sírni kezd.

 

X-akták: lelövik Melissát, Dana Scully húgát

A '90-es évek UFO-észlelős és konteós őrületét zseniálisan meglovagoló X-akták alapfelállása az volt, hogy míg Fox Mulder különleges ügynök (David Duchovny) mániákusan kutatja az amerikai kormány által eltitkolt bizonyítékokat az űrlények és más természetfeletti jelenségek létezésére (ő ugyanis úgy emlékszik, hogy ufonauták rabolták el a húgát), addig az orvos végzettségű Dana Scully ügynöknek (Gillian Anderson) mindig volt valami racionális magyarázata a történtekre. Egészen addig, amíg egy nyakába ültetett implantátum el nem gondolkodtatja, hogy valószínűleg ő is valami titkos összeesküvés részese. Ez a szörnyű felfedezés máris jobban összehozza őt a testvérével, Melissával (Melinda McGraw), akivel pont a nő ufós-konteós furcsaságai miatt távolodtak el annak idején egymástól. A 3. évad nyitóepizódjában (Az áldást hozó ének, eredeti címén: The Blessing Way) Melissa felhívja Scullyt, aki épp Mulder apjának (aki szintén a kormány titkos ufóaktáival foglalkozó ügynökként dolgozott) temetéséről érkezik haza. Befut egy második hívás is, de nem szól senki a kagylóba, ezért Dana visszahívja Melissát, ám mivel csak a testvére rögzítője kapcsol be, aggódva elindul hozzá, hogy megnézze, nem történt-e valami baj. Melissa eközben már úton van Scullyhoz, csakhogy amikor belép a testvére lakásába, az ott rejtőzködő Krycek ügynök (Nicholas Lea) lelövi, mert azt hiszi, Dana jött vissza.

 

Kaliforniába jöttem: Will apja megint lelép

Will Smith alighanem akkor is népszerű sztár lenne, ha a zenei karrierje mellett csak a Kaliforniába jöttemet forgatja le. A széria főcímdala lényegében azonnal képbe hoz mindenkit a fő konfliktusforrással kapcsolatban: egy Will nevű, nagyszájú fekete tinédzser annyi balhéba keveredik West Philadelphia gettójában, hogy az anyja úgy dönt, lakjon inkább a Bel Air-i puccos villanegyedben, a gazdag rokonoknál, azok majd embert faragnak belőle. Will apját, Lou-t csak a negyedik évadban ismerjük meg: egy nagydumás tróger, aki elhagyta anno a kisfiát és a feleségét, ám most kész megjavulni, és egy közös nyaralásra invitálja Willt, hogy rendbe tegyék a dolgaikat. Phil bácsi (James Avery), aki afféle pótapja lett Willnek az idők során, persze nagyon is jól tudja, mennyire megbízhatatlan fickó Lou. Igaza is lesz, mert Will apja tényleg lemondja az utolsó pillanatban a közös dzsemborit. Will sokáig bizonygatja, hogy ez egyáltalán nem fáj neki, hiszen sosem ismerte igazándiból az apját, mindent nélküle, saját erőből ért el – de aztán eltörik nála a mécses...

 

Bír-lak: Jesse elbúcsúzik a kis Michele-től

Az 1987 és 1995 között futó Bír-lakban a megözvegyült Tanner apuka (Bob Saget) kér segítséget a sógorától, a nőcsábász Jesse-től (John Stamos) és a legjobb barátjától, a kissé habókos Joey-tól (Dave Coulier), hogy segítsenek az árván maradt három lánya felnevelésében – kacagtató helyzetkomikumok sokaságát megteremtve ezzel, a nézők legnagyobb örömére. Eljön azonban az a pillanat, amikor „Jesse bácsi” párkapcsolata szintet lép, és az életet addig nagy kanállal habzsoló rockzenész az esküvője után úgy dönt, kiköltözik az olykor bolondokházára emlékeztető, meghitt otthonból, és élni fogja a saját életét. Azt azonban még ő maga sem sejti, mennyire nehéz lesz az elválás a legkisebb gyerkőctől, Michelle-től (akit felváltva alakított Mary-Kate Olsen és Ashley Olsen).