9 dolog, amit nem tudtál A nagy Gatsbyről

Baz Luhrmann, az ausztrál rendező különleges helyet foglal el a hollywoodi rendezők között. Az igazán komoly díjak elkerülik, viszont nála nagyvonalúbban senki sem rendez látványos és romantikus zenés filmeket. Miután a Cool leadja az eddigi legsikeresebb filmjét, összeszedtünk néhány érdekességet A nagy Gatsby-ről.

1. A nagy Gatsby 2013-ban jött ki, de Luhrmann már 2004-ben elhatározta, hogy megfilmesíti, még bőven a kevésbé sikeres Ausztrália előtt. Egy interjúban elmesélte, hogy épp egy hosszú vonatúton döcögött valahol Szibériában egy rakás kínai között, akik Mongóliába tartottak némi csempészáruval. Volt nála két üveg vörösbor és egy iPod, rajta két hangoskönyvvel, az egyik volt A nagy Gatsby. “Miután végighallgattam, egy múlhatatlan melankolikus érzés kerített hatalmába” - mondta, és ez annyira megbabonázta, hogy nem sokkal később már a jogokat birtokló producerekkel tárgyalt. Ezt követően az első útja Leonardo DiCaprióhoz vezetett, akivel a Rómeó és Júliában dolgozott együtt, és más színészt ezzel a szereppel sosem keresett meg.

 

2. Nem volt ilyen egyértelmű, hogy ki kapja Daisy, Gatsby nagy szerelmének szerepét. Az első felolvasásokon még Rebecca Hall, a Vicky Christina Barcelona egyik főszereplője játszotta Daisy-t. A rendező ezután felsorakoztatta az akkor legmenőbb fiatal színésznőket, Natalie Portmant, Keira Knightley-t, Scarlett Johanssont, Rachel McAdams-t, Michelle Williams-t, Anne Hathaway-t, Blake Lively-t. Végül Carey Mulligan kapta meg a szerepet, és épp egy díjátadót követő vacsorán vett részt a divatvilág krémjével, mikor Luhrmann felhívta, hogy őt választotta. “Könnyekben törtem ki a terem közepén, miközben olyan arcok álltak körülöttem, mint Karl Lagerfeld. Azt hitték, elment az eszem” - emlékezett vissza a pillanatra a színésznő.


 

3. Bár F. Scott Fitzgerald regénye kritikus a gazdagok tékozló életmódjával szemben, Luhrmann filmje divatba hozta a rongyrázást. A bemutató után egymást érték a Gatsby-bulik, ahol a húszas évek divatja szerint öltözött emberek koccintgattak gondtalanul. Az igazán pénzes réteg már a film előtt tartott ilyen eseményeket, Paul McCartney 2007-ben rendezett egy nagyköltségvetésű Gatsby-témájú szülinapi bulit, de Luhrmann filmje után esküvőket és gyerekbulikat is tartottak ezzel a tematikával.

 

 

4. A regényt nem Luhrmann filmesítette meg először, 1974-ben Robert Redford és Mia Farrow főszereplésével Coppola készített filmet belőle. Akkor a forgatókönyvet Truman Capote-ra bízták, de a rendező elégedetlen volt a munkájával, és kirúgta. Végül mindkét film két Oscar-díjat kapott, az egyiket mindkét esetben a kosztümökért.

 

5. A filmek alapjául szolgáló könyvklasszikus 1925-ben jelent meg, de fanyalgó kritikák fogadták, és sokáig épp csak a kiadás költségeit hozta vissza. Amikor F. Scott Fitzgerald 1940-ben meghalt, ott álltak az eladatlan kötetek a könyvesboltok polcain. Még néhány évtized kellett ahhoz, hogy igazán rákapjon az olvasóközönség, és az ötvenes évek végén már évi 50 ezer példányt adtak el belőle évente.

 

6. A könyv eredeti borítóján egy női száj és egy szempár lebeg kék háttér előtt, és híres arról, hogy Hemingway mennyire utálta. Azt mondta róla, hogy ez a legrondább könyvborító, amit valaha látott. A filmben többször feltűnik egy erre utaló hatalmas szempár egy óriásplakáton a Hamu Völgyében, ahol Daisy férjének szeretője él.

 

 

7. Miközben ez lett Luhrmann legtöbb bevételt hozó filmje, a kritikusok felszínesnek találták, és sokan kiborultak azon, hogy a húszas éveket hiphop zenével turbózták fel. A film zenei producere Jay Z volt, aki Beyoncével, Lana Del Rey-jel és átdolgozott U2-számokkal támogatta meg a történetet. Persze ez tudatos döntés volt. “Azt akartam, hogy a közönség ugyanazt a popkulturális pezsgést érezze, mint amit Fitzgerald adott át a regényében, és az az energia, ami akkor a jazzt jellemezte, a mi korunkban a hiphopban található meg” - nyilatkozta Luhrmann.

 

 

8. A rendező egy apró jelenet elejéig maga is feltűnik a filmben, ő kíséri az egész történetet narráló Nick-et játszó Tobey Maguire-t a golfozónő asztalához, miután Gatsby-vel vacsorázott.

 

 

9. Apró utalás a regényre, hogy amikor Klipspringer elalszik az orgonán, a hangszer tetején látszik egy pár teniszcipő. A regény végefelé ugyanis különös jelentősége van annak, amikor Klipspringer felhívja Nicket, és megkérdezi, hogy látta-e valaki a teniszcipőjét, amit otthagyott Gatsby villájában. Ez viszont a filmbe már nem került bele.