8 váratlan sztárcameó a legjobb szitkomokban

Mark Hamilltól Prince-en át Elizabeth Taylorig terjed a sor.

Annak nincs nagy hírértéke, ha a legnépszerűbb sitcomokban, például a Jóbarátokban feltűnik egy híresség, de előfordul az is, hogy egy-egy alulértékelt sorozatot tisztel meg a jelenlétével egy sztár. Az ok általában az, hogy ő maga is rajong a produkcióért, és mindenáron részt akar venni benne, még úgy is, hogy közben esetleg hülyét csinál magából. Íme néhány példa.

 

Charlize Theron – Az ítélet: család

Charlize Theron egy komoly színésznő, Oscar-díjat nyert A rémért, és további két alkalommal jelölték (a Kőkemény Minnesotáért és a Botrányért), emellett olyan nagyszabású akciófilmekben is szerepelt, mint a Mad Max: A harag útja vagy az Atomszőke. A komédia sem áll azonban távol tőle, szerepelt a Csekély esély című romantikus vígjátékban Seth Rogannel, a Hogyan rohanj a veszTEDbe című agymenésben, és öt epizódot játszott a kultikus Arrested Development (Az ítélet: család) című sitcomban.

Theron Ritát, a Bluth család egyetlen felelősségteljes tagjának, Michaelnek az új szerelmét alakította, akiről nem lehet tudni, hogy kicsoda valójában. Brit kém lenne, aki hírszerzési információkat gyűjt az USA-ról? Vagy valami még ennél is baljósabb dologról van szó? A választ nem spoilerezzük el, elég legyen annyi, hogy mint a legtöbb dolog a sorozatban, ez a megfejtés is elég abszurd.

Mark Hamill - Hétköznapi vámpírok

Minden idők egyik legnagyobb filmes franchise-ának főszereplőjeként Mark Hamill abban a szerencsés helyzetben volt, hogy kiválaszthatta, milyen munkákat vállaljon karrierje hátralévő részében. Miután Luke Skywalkerként szögre akasztotta a fénykardot, Hamill többnyire megmaradt a szinkronszínészkedésnél, de amikor kiderült, hogy nagy rajongója a Hétköznapi vámpíroknak, az alkotók lecsaptak a lehetőségre, és felkérték egy epizódszerepre. A végeredmény: a sitcom egyik legjobb epizódja.

Az egykori Jedi egy olyan vámpírt alakít a második évadban, aki megpróbál behajtani egy tartozást Matthew Berry karakterétől, Lászlótól. Válaszul erre László létrehozza a rajongók által kedvelt alternatív személyiségét, Jackie Daytonát, aki egy arizonai bár simulékony beszédű tulajdonosa. A trükk átmenetileg sikeres, de Hamill karaktere végül rájön a turpisságra, és a két vámpír összecsap a bár rémült vendégei előtt.

Michael Keaton - A stúdió

Az Emmy-díjas, Oscar-jelölt Michael Keaton hosszú karrierje során sikeresen akadályozta meg, hogy beskatulyázzák, drámai, komikus és akciószerepeket is vállalt.

Míg a nálunk kevésbé ismert, de az IndieWire szerint minden idők legjobb amerikai vígjátéksorozatai közé tartozó 30 Rockban (A stúdió) egymásnak adták a kilincset a hírességek, akik önmaguk fiktív változatát játszották – pl.: Tom Hanks, Aaron Sorkin vagy Jerry Seinfeld -, addig Keaton más irányba indult el. Ő alakította Tomot, a gondnokot, aki a kétbalkezességének köszönhetően gázszivárgást okoz az épületben, amitől a szereplők hallucinálni kezdenek. Keaton úgy beszél, mint egy megrögzött, régi vágású zsaru, és olyan sztereotip egysorosokat pufogtat, mint például:

Hát persze, hogy ez egy nappal a nyugdíj előtt történik.”


Prince - Új csaj

Az Oscar-, Golden Globe- és hétszeres Grammy-díjas Prince a nyolcvanas években belekóstolt a filmezésbe is, de kisebb szerepekben később is feltűnt, nemcsak a moziban, de a tévében is.
Prince utoljára színészként a Fox sitcomjában tűnt fel egy meglepő cameószerepben. Még meglepőbb, hogy ő maga volt az, aki jelezte, hogy szívesen beugorna, mire az alkotók az egész epizódot az ő vendégszereplése köré írták. A sztori szerint a Zooey Deschanel által alakított Jess és Nick (Jake Johnson) éppen komoly lelkizésekben vannak az énekes házában rendezett partin, amikor feltűnik maga Prince is, hogy kiosszon néhány bölcs tanácsot. De előtte még türelmesen megvárja, hogy a döbbenettől teljesen lebénult Jess és Nick magához térjen.

 

Liam Neeson – Lányok Derryből

Az Oscar-díjra jelölt színész elsőre talán furcsa választásnak tűnik egy olyan 90-es években játszódó sitcomhoz, amelynek katolikus iskolába járó lányok a főszereplői. Liam Neeson azonban Észak-Írországból származik, ahol a sorozat játszódik, vagyis lehet, hogy hazafias kötelességének érezte, hogy részt vegyen a produkcióban, pláne, hogy korábban már lenyilatkozta, hogy kedveli a szériát.

Rendőrtisztként tűnik fel az egyik epizódban, arról faggatja a lányokat, hogy hol voltak a rablás éjszakáján. A fiatalok annyira meg vannak szeppenve, hogy Neeson mogorva rendőre alig tud egy összefüggő mondatot kicsikarni belőlük, eltekintve attól a vicces momentumtól, hogy többször is megpróbálnak vallomást tenni egy olyan magnóba, ami nincs is ott. És az is eleve komikus, hogy az IRA katonáinak kihallgatásához szokott rendőrnek most a derry-i lányokat kell faggatnia.

Liam Neeson – Atlanta

Az északír színész a jelek szerint nemcsak cameózni imád, de hajlandó saját magán is élcelődni. Ezt tette a Ricky Gervis-féle Life’s Too Short című sitcomban is, ahol azt játszotta el fapofával, hogy stand-up komikussá akarja magát átképezni úgy, hogy semmi humora nincs. Az Atlanta 3. évadában még merészebb epizódszerepet vállalt: az Amszterdamban játszódó New Jazz című részben a Brian Tyree Henry által alakított Paperboi egy Cancel Club nevű bárban fut vele össze, ahol magányosan iszogat. Közben elmeséli az egyik botrányát, amikor is felidézte, hogy az 1970-es években meg akart ölni egy fekete férfit, hogy megbosszulja egy barátja megerőszakolását. Neeson mély megbánást tanúsít tette miatt, de aztán kijelenti, hogy nem szereti a feketéket, amiért majdnem tönkretették a karrierjét, és "halálos ellenségnek" tartja őket, majd levezeti, hogy azért jó fehérnek lenni, mert nem kell tanulnia semmiből, ha nem akar.


Elizabeth Taylor - A dadus

Elizabeth Taylor, minden idők egyik legismertebb és legelismertebb színésznője nemcsak két Oscar-díjáról volt ismert, hanem nyolc házasságáról is, amelyekkel mindig a bulvárlapok címlapjára tudott kerülni. És úgy tűnik, Taylornak volt humorérzéke, mert amikor a CBS sitcomjában, A dadusban vendégszerepelt 1996-ban, a saját házasságain is élcelődött.

A sztori szerint a címszereplő dada, Fran (akit Fran Drescher alakít) találkozik a saját magát alakító Taylorral, aki megkéri, hogy küldje el az értékes fekete gyöngynyakláncát egy stúdióba egy fotózáshoz, de mielőtt Fran elküldhetné, amnéziás roham tör rá, és elfelejti, hogy hová tette a gyöngyöket.

Jack Black - Balfékek

Jack Black specialitása, hogy kiválóan hozza a nagyra nőtt óriáscsecsemőt, ilyen karaktert alakít például a Rocksuliban vagy a Tenacious D-ben is. Ez igaz a Balfékek című sitcom egyik epizódjára is, ahol egy furcsa, de elszánt diákot játszik, aki szeretne csatlakozni a főszereplők tanulócsoportjához.

A csoporttagok irritálónak és sértőnek találják, de ő folyamatosan próbál  bevágódni náluk különböző taktikákkal, például citromos süteményt visz nekik, gitározik vagy karatézik. Végül erőszakkal eltávolítják a tanulószobából, de ekkor már a nadrágja is lecsúszik.

via: Ranker