5 kultfilm, amit mindenképpen meg kell nézned a héten!

Hetedik, Good Will Hunting, A Birodalom visszavág! Olvasóink kedvenc filmjeinek TOP100-as listájából mazsoláztuk ki eheti tévéajánlónk tartalmát. Jó szórakozást!

Hétfő: Az utolsó cserkész

A kiégett, alkoholista hekus és nagydumás, széllelbélelt, félalvilági fickó közös nyomozása hollywoodi akcióvígjátékok egyik közkedvelt toposza – de működik a mai napig is, pedig jópár ilyen film készült már az Eddie Murphy-féle 48 óra óta. Bár Az utolsó cserkész rendezője Tony Scott volt, a jellegzetes forgatókönyvét Shane Black, a Halálos fegyver 1-2 írója jegyzi, aki idővel inkább már nem is sztárrendezőkkel közösen készítette el a hasonszőrű filmjeit, hanem megcsinálta saját maga (lásd: Durr, durr és csók, Rendes fickók).

Joe Hallenbeck (Bruce Willis) egy kiégett nyomozó, Jimmy Dix (Damon Wayans) pedig egy volt L.A. Stallions játékos. Hallenbecket felbérelik, hogy megvédje Coryt. Dix Cory barátja, és mikor Coryt meggyilkolják egy autós üldözés során, Hallenbeck és Dix elhatározzák, hogy az ügy végére járnak. Az ügy felgöngyölítése közepette arra kell rájönniük, hogy súlyos korrupció húzódik az ügy hátterében, méghozzá egy aljas politikus és egy focicsapat tulajdonosa közt. Az utolsó cserkész jelenleg a 96. helyen áll a PORT.hu-olvasók kedvenc filmjeinek TOP100-as listáján.

Kedd: Good Will Hunting

Matt Damon és Ben Affleck ennek a filmnek a forgatókönyvéért kaptak '98-ban Oscart. Matt Damon alakítja benne Will Huntingot, aki még csak 20 éves, de már kilóg a kemény dél-bostoni munkásnegyed környezetéből. Barátaihoz hasonlóan gürcöl, amikor éppen nem a helyi bárban lóg vagy nem keveredik összetűzésbe a törvénnyel. Sohasem járt egyetemre, legfeljebb gondnokként felmosni a padlót. Mégis homályos történelmi utalásokat idéz fel fényképszerű emlékezetéből, és szinte azonnal old meg Nobel-díjas professzorokat is zavarba ejtő matekpéldákat.

Az egyetlen dolog, amire ez a bámulatosan okos és lehetetlenül dühös fiatalember nem képes, hogy újabb kocsmai verekedése után kidumálja magát a várható börtönbüntetés alól. Egyetlen reménye Sean McGuire, az egyetemi professzorból lett pszichológus, aki csodálja a fiú érzelmi küszködéseit, és megérti, milyen az, amikor az ember élete állandó küzdelem. A Good Will Hunting jelenleg a 25. helyen áll a Port.hu-olvasók kedvenc filmjeinek TOP100-as listáján.

Szerda: A Birodalom visszavág

Hiába volt pár napja 40 éves, mégis ezerszer újranézhető klasszikus maradt a Csillagok háborúja-saga V. epizódja, amelyet sokan a mai napig minden idők legjobb, legkomorabb, legambiciózusabb és legütősebb befejezésű Star Wars-filmjének tartanak.

A felkelők maréknyi csapata a hó borította Hoth bolygó földalatti támaszpontján rejtőzködik. A szondák azonban felfedik a rejtekhelyet, és hamarosan birodalmi lépegetők lepik el a bolygót. Han Solo, Chewbacca és Leia a megbízhatatlan Lando Calrissian segítségét kérik. Nem is sejtik, hogy a birodalom rettegett ura, Darth Vader már várja őket nem kis meglepetést tartogatva Han számára. Luke Skywalker a Dagobah rendszerben az utolsó és legnagyobb Jedit, Yodát keresi, hogy felkészülhessen a végső összecsapásra az Erő sötét oldalával. A Birodalom visszavág jelenleg a 45. helyen áll a Port.hu-olvasók kedvenc filmjeinek TOP100-as listáján.

Csütörtök: Hetedik

Aki már látta, aligha feledi el David Fincher 1995-ös kultfilmjét – aki meg nem látta, azonnal pótolja a héten! A fiatal Mills nyomozó (Brad Pitt) és a veterán Somerset detektív (Morgan Freeman) hajszája a titokzatos sorozatgyilkos után ugyanis egy örök klasszikus!

A lélegzetelállítóan izgalmas krimi-thriller helyszíne New York vigasztalan, szürke és nyirkos betonrengetege, ahol őrült sorozatgyilkos után nyomoz a rendőrség. A férfi a Bibliában megírt hét halálos bűn lajstromát követve szedi áldozatait, míg üldözői, a nyugdíjba készülő, higgadt és bölcs, William Somerset nyomozó és a türelmetlen, lobbanékony újonc, David Mills megpróbálják megakadályozni beteg terve végrehajtásában. A befejezés azonban olyan csavart tartogat, amihez foghatót csak a legjobb Hitchcock-filmekben láthattunk. A Hetedik jelenleg sajnos nem a 7., hanem a 12. helyen áll a Port.hu-olvasók kedvenc filmjeinek TOP100-as listáján.

Péntek: Forrest Gump

Tom Hanks az egyik örök kedvence a Port.hu olvasóinak. Talán amiatt, mert fiatalon egy rakás vicces romantikus filmben és vígjátékban szerepelt (lásd: Csobbanás, Segítség, felnőttem!, Legénybúcsú, Magas barna férfi, felemás cipőben, Egyik kopó, másik eb, Joe és a vulkán, A szerelem hullámhosszán), a Philadelphia és a Forrest Gump után elnyert Oscar-díjak megnyitották előtte a kapukat a komoly drámai szerepek felé is.

A Forrest Gump kirobbanthatatlan a Port.hu olvasók kedvenc filmjeinek dobogójáról – egyedül A remény rabjai előzi meg. A sztorit mindenki ismeri: a címbéli Forrest Gump nem éppen a legélesebb kés a fiókban, de jelen volt a XX. századi Amerika minden fontos eseményénél az '50-es évektől a '70-es évekig. Találkozott Elvisszel és Kennedyvel, harcolt Vietnamban, pingpongbajnok lett, és még ha nem is értette, mi történik épp körülötte, a barátain mindig segített. A Forrest Gump jelenleg valószínűleg az idők végeztéig a 2. helyen fog állni a Port.hu-olvasók kedvenc filmjeinek TOP100-as listáján.