5 kultfilm, amit kötelező újranézned a héten!

Egy asszony illata, Mátrix, Blöff, Lesz ez még így se! Heti tévéajánlónkat a Port.hu olvasóinak legnagyobb kedvenceiből állítottuk össze.

Hétfő: ...és megint dühbe jövünk

Bud Spencer és Terence Hill az egyik legismertebb, és idehaza máig legkedveltebb közös fimljükben egy testvérpárt alakít: Charlie Firpót és Johnny Firpót.

Egy Paragoulis nevű hírhedt görög tartja a markában Miamiban a kaszinókat és a fogadóirodákat. O'Connor admirális megelégeli a dolgot és hadat üzen az alvilágnak. Johnny Firpo hadnagyot bízza meg az akció lebonyolításával. Féltestvére, Charlie régen szerencsejátékosként kereste a kenyerét, most betanítja a kártyatrükkökre testvérét is, így a két fivér együtt indul harcba a maffia ellen a kaszinóban. Az ...és megint dühbe jövünk jelenleg a 12. helyen áll a Port.hu-olvasók kedvenc filmjeinek TOP100-as listáján.

Kedd: Lesz ez még így se!

Melvin (Jack Nicholson) hóbortos alak, csak az irodalomnak él. Kétségtelenül ő a világ legkiállhatatlanabb alakja, akinek beteges mániáitól mindenki falra mászik. Talán örökre meg is maradna mogorva magányában, ha szomszédját, a festőművészt ki nem rabolnák és felismerhetetlenné nem vernék. De Simon kórházba kerül és bájos kiskutyája egyedül marad. Melvin viseli gondját a kutyusnak, aki nagyon jól érzi magát új otthonában. Ezzel lőttek a nyugalomnak.

Az embergyűlölő Melvin steril kis világát másfelől is veszély fenyegeti, Carol, a bájos pincérnő személyében. Három különös sors szálai futnak össze egy röpke hétvégére, hogy megtapasztalják a mindennapi valós és álgondok mögött az élet napos oldalát. Melvin kétségbeesetten igyekszik fenntartani jól bevált elviselhetetlenségét, de ez egyre kevésbé sikerül neki. A Lesz ez még így se! jelenleg a 41. helyen áll a Port.hu-olvasók kedvenc filmjeinek TOP100-as listáján.

Szerda: Mátrix

Hamarosan mozikba Lana Wachowski rendezésében a Mátrix 4, űm azt valószínűleg még az Orákulum sem tudná megmondani, hogy Keanu Reeves és Carrie-Anne Moss tud-e manapság is olyan menő lenni, mint amikor az ezredfordulón jelen cikk szerzőjéhez hasonlóan milliók vettek világszerte lábszárig érő fekete kabátot, foncsorozott napszemüveget és Nokia mobiltelefont csak azért, mert a Mátrix főhősei is ilyenekkel menőztek 1999-ben!

Ahogy látjuk: Szürke, egyhangú világunk valóságos. A valóság: Ez a világ csak átverés, egy nagyszabású összeesküvés része, amelynek kiagyalói mesterséges intelligenciájú gépek. A hatalom az ő kezükben van, és az emberek mind rabszolgák. Kemény! Eláll a lélegzeted a trükköktől, elszáll az agyad az akciójelenetektől, és megáll az eszed a történettől. Keanu Reeves és Laurence Fishburne vezetik az emberiség felszabadításáért folytatott harcot a Mátrixban, a Wachowski fivérek (ma már nővérek) korszakalkotó filmjében, amelyet nem lehet elégszer megnézni. A történet lebilincselő, a speciális effektusok páratlanul újszerűek - a film egyszerűen zseniális. A Mátrix jelenleg a 65. helyen áll a Port.hu-olvasók kedvenc filmjeinek TOP100-as listáján.

Csütörtök: Egy asszony illata

Chris O'Donnell a '90-es években még igen ígéretes karrier előtt állt: főszerepet kapott Al Pacino mellett az Egy asszony illatában, aztán a korszak legmenőbb fiatal sztárjaival, Charlie Sheennel és Kiefer Sutherlanddel játszott A három testőrben és ő volt Robin a Batman és Robinban. Aztán a 2000-es évek után már csak a sorozatszerepek maradtak neki...

No de az Egy asszony illata micsoda film volt tőle! Hálaadás hétvégéje van New Yorkban. Frank Slade (Al Pacino) nyugállományú alezredes azért jött a városba, hogy végre élvezze az életet: a jó éttermeket, a gyönyörű nőket, a limuzinokat és a luxuslakosztályt a Waldorf-Astoriában. A vak férfit a fiatal Charlie Simms (Chris O'Donnell) vonakodva kíséri el az útra, nem is sejtve, hogy egy életre szóló leckét kap. Az együtt töltött napok pedig mindkettejüket örökre megváltoztatják. Az Egy asszony illata jelenleg a 64. helyen áll a Port.hu-olvasók kedvenc filmjeinek TOP100-as listáján.

Péntek: Blöff

Örök vita tárgyát képezi a filmek szerelmesei körében, hogy az 1998-as A Ravasz, az Agy és két füstölgő puskacső vagy az idén augusztusban 20 éves Blöff miatt vonult-e be úgy a filmtörténelembe Guy Ritchie, mint a vicces és meglepő fordulatokkal teli, brutális angol bűnfilmek nagymestere.

A gyémántokra specializálódott, minden hájjal megkent ékszertolvaj, Franky Four Fingers, miután teljesítette legfrissebb megbízatását, New Yorkba indul, hogy szállítsa az árut főnökének, Avinek. Útközben azonban megáll Londonban, ahol apróbb brilleket kell kézbesítenie megbízója ügyfeleinek. Boris, egy szélhámos orosz ráveszi Frankyt, hogy fogadjon egy illegális bokszmeccsen, ahol tervei szerint kirabolja majd a férfit. A Blöff jelenleg a 24. helyen áll a Port.hu-olvasók kedvenc filmjeinek TOP100-as listáján.