5 káprázatos technológiai csoda, amit előre megjósolt a kultikus Knight Rider sorozat!

„KITT, gyere értem!” – kiabáltuk gyerekként a zenélő kvarcórába 1992-ben. Álmunkban sem gondoltuk volna, hogy 27 évvel később tényleg lesz okosóra és önvezető autó!

Nem hiszem, hogy lett volna olyan magyar kisfiú a '90-es évek elején, aki egyszer sem emelte a szájához a csipogós kvarcóráját, hogy ezt kiabálja bele, amikor kiszúrta az iskolaudvarról, hogy kocsival jöttek érte a szülei:

KITT, gyere értem!

1992-ben kezdte el ugyanis vetíteni idehaza a Magyar Televízió David Hasselhoff legendás '80-as évekbeli amerikai akciósorozatát, a Knight Ridert, aminek az éjfekete Pontiac Firebird sportkocsija már önmagában is egy mesebeli csodajárgánynak tűnt a Ladák, Trabantok, Skodák, Suzukik és nyugatról behozott, leharcolt Ford Sierrák országában. Csakhogy ez az egyedi tervezésű, villogó ledsoros, KITT nevű sportkocsi beszélni is tudott a sorozatban (Versényi László hangján, Friderikusz még meg is viccelte ezzel Hasselhoffot, amikor nála járt), sőt, simán elvezette önmagát. A '80-as és a '90-es években mindez még sci-finek tűnt, ma meg már ez a valóság!

Forrás: Port.hu

 

Igaz, önvezető autója még nincs mindenkinek, de a GPS konzervhangja azért már jónéhány kocsiban mondogatja, hogy 200 méter után fordulj balra. A jó sci-fi ismérve, hogy a fantasztikus technológiák zöme idővel tényleg megvalósul, és a Knight Rider ebből a szempontból meglepően jól teljesített. Noha olajtócsa-vető és katapultülés még nincs a kocsikban, és a két keréken vigéckedés sem terjedt el az utakon, jó néhány más megoldás lassan a mindennapok része.

Forrás: HISTORY

 

A Michael Knightot alakító David Hasselhoff a History csatornán november 19-én (azaz ma) este 21:00-kor elstartoló Legendás sportkocsik című műsorában ismét beül egy fekete Pontiac Firebirdbe. De nem a bűnözőket üldözi majd vele, hanem bemutatja, melyek azok a technológiák, amelyeket manapság már nemcsak KITT-ben, de a hétköznapi autókban is megtalálhatunk. Íme: 

1. Önvezető üzemmód. Ma már szinte nincs is olyan autógyár, amelyik ne dolgozna ezen. A Google mellett a Tesla a technológiai úttörő ebben, bár a balesetek miatt azért egyelőre csak emberi sofőr felügyelete mellett működnek. Nemrég debütált a Tesla Smart Summon funkciója, amellyel az autó kiáll a parkolóból, és a sofőr elé áll – ahogy KITT is, ha Michaelnek szüksége volt rá.

2. Kamerák és szenzorok. A teljes önvezetés még várat magára, de a mai autók számos vezetéstámogató rendszerrel segítik a biztonságos közlekedést. Ezek kamerákra és szenzorokra épülnek, amelyekből KITT is fel volt szerelve néhánnyal. Volt köztük, amelyik az éjjellátásban segítette Michaelt, és ma már vannak hasonló megoldások. Az éjjellátó segédberendezések, mint például a Mercedes Night Vision Assist, hő- vagy infrakamerák segítségével pásztázzák az utat, és segítenek a sofőrnek a rossz látási viszonyok mellett.

3. Hidrogénhajtás. Noha az alternatív hajtástechnológiák terén jelenleg az akkumulátoros elektromos autók vannak divatban, néhány gyár – például a Toyota, a Nissan és a Daimler – nem tett le az üzemanyagcellás energiatárolásról sem, amelynek üzemanyagként hidrogénre van szüksége. Nos, KITT is hidrogént „evett”, jóllehet turbinamotor hajtotta, míg a mai üzemanyagcellás autókban elektromotor van.

4. Okosóra és orvosi megfigyelő rendszer. KITT képes volt rá, hogy nyomon kövesse Michael életjeleit, és több autógyár is megpróbálkozott hasonló rendszerek kifejlesztésével. Végül azért hagytak fel ezzel, mert már a piacon van egy sor viselhető okoseszköz, amely figyeli például a szívverést, és elég összekötni az autó fedélzeti számítógépével. Az okosóra pedig maga is egy olyan eszköz, amire láttunk példát a Knight Riderben: Michael karórája segítségével, hangvezérléssel hívta KITT-et, ha bajba került.

5. Beszélő MI. Bár arra még várnunk kell, hogy a kocsink szellemes megjegyzésekkel oltson bennünket, az Android Auto és az Apple CarPlay segítségével már számos autóban elérhető valamilyen hangvezérelt, hanggal válaszoló digitális asszisztens, mint amilyen a Google Assistant és a Siri.

Forrás: wshungary.hu