5 felejthetetlen hálaadásnapi epizód kedvenc tévésorozatainkból

A Jóbarátok szereplői viccesen elmaszkírozva idézik fel az 1987-es családi vacsorájukat, az Agymenők Sheldonja vállalhatatlanra issza magát.

A hálaadás az amerikai és kanadai családoknál legalább olyan fontos ünnepnap, mint a jelmezes csokikunyerálás halloweenkor, a július 4-i függetlenség napi tűzijáték, vagy a kéményen át betoppanó Mikulás karácsonyi ajándékosztása. Persze a világ többi része ebből leginkább csak annyit érzékel, hogy a hollywoodi filmekben és tévésorozatokban a szereplők mindig leülnek a rokonságukkal egy nagy, közös pulykavacsorára – amiből az esetek többségében nem sül ki (haha!) semmi jó. No de mi is pontosan ez a hálaadás? Az amerikaiak minden évben november hónap negyedik csütörtökén, az őszi betakarítások után adnak hálát Istennek a bőséges termésért. A hagyomány szerint legelőször 1621-ben ünnepelték meg a hálaadást a Mayflower fedélzetén az Újvilágba érkező telepesek. Korábban a kolónia számos tagja meghalt az éhezés és a mostoha környezet következtében, és csak a wampanoag indián törzs segítségével élték túl a zord időszakot. Az őszi termés betakarítása után az életben maradt 51 telepes végül nagy ünnepséget rendezett, ahová az indiánokat is meghívták – ez volt tehát az első hálaadás napi vacsora.

Bár ma már több aktivista is szót emel amiatt, hogy a hálaadás ma már nem igazán píszí, mert lényegében a gyarmatosító hódításokat és az őslakos indiánok felett aratott győzelmet ünnepli (hasonló támadások kereszttüzében áll egyébként a Kolumbusz-nap is), az ünnep az Egyesült Államokban hivatalosan is munkaszüneti napnak számít. Sokan ráadásul a pénteket is kiveszik szabadnapként, hogy az így nyert hosszú hétvégén összeülhessenek a gyakran messziről utazó családtagok egy közös vacsorára. Ez természetesen a legismertebb amerikai sorozatokban is megjelenik – lássuk, hogyan!

Jóbarátok

A Jóbarátok 5. évadának 8. része (The One With All the Thanksgiving Flashbacks) nemcsak, hogy minden idők egyik legviccesebb hálaadásnapi sorozatepizódja, de az 1994 és 2004 között futó, kultikus széria legmókásabb jelenetei közt is biztosan dobogós lenne. Itt ismerjük meg ugyanis hőseink 1987-es énjét, amikor Monica még igencsak duci volt, Rachel hírből sem ismerte az orrplasztikát, Ross és Chandler pedig maguk voltak a megtestesült '80-as évek az őrült frizuráikkal és a szerkóikkal.

A Simpson család

A Simpson család 2. évadának 7. epizódja nem véletlenül viselte a Bart vs. Thanksgiving címet. Bart ugyanis, miután egy testvéri civakodás során a tűzbe löki Lisa hálaadásnapi bőségszarus-csatos kalapos asztali kompozícióját (hogy helyet csináljon a pulykasültnek), és mindenki megharagszik rá, dühösen elviharzik otthonról. Így az amerikai családok legszentebb ünnepét egy hajléktalanszállón kénytelen eltölteni. Aztán persze minden jóra fordul a végén, és Bart még Lisától is bocsánatot kér.

 

Szívek szállodája

A nem kevésbé népszerű Gilmore Girls 3. évadának 9. epizódjában (A Deep-Fried Korean Thanksgiving) anya és lánya, Lorelai és Rory (Lauren Graham és Alexis Bledel) annyi hálaadásnapi összejövetelre ígérkeznek el, hogy végül tényleg kénytelenek mindenhová beugrani egy kis időre és egy pár falatra.

 

Agymenők

Számos The Big Bang Theory-rajongó a 7. évad 9. epizódját (The Thanksgiving Decoupling) tartja a széria legviccesebb pillanatának. Itt ugyanis olyasvalami történik, ami egyedülálló és páratlan a maga nemében: a közönségkedvenc geek eminens, Sheldon (Jim Parsons) istentelenül betintázik Bernadette tróger apjával a hálaadásnapi vendégeskedés során, és magából teljesen kivetkőzve csupa olyan, józan állapotban vállalhatatlan dolgot művel, amin a térdét csapkodva röhög minden néző.

 

Maffiózók

Az HBO díjnyertes gengsztersorozatának 3. évadában a 8. epizód (He Is Risen) volt a hálaadásnapi rész. Egyre növekvő feszültség két kőkemény fickó között, egy halott, sok kokain, és némi házasságtörés egy jachton – egy átlagos amerikai családnak egy is sok volna ezek közül a hálaadás napjára. Nem úgy a pszichológushoz járó maffiafőnöknek, Tony Sopranónak (a 2013-ban elhunyt James Gandolfini legendás alakítása), akivel ha csak ennyi dolog történik 24 óra alatt, az egy teljesen átlagos, szürke hétköznap nála. (via Thrillist & Entertainment Weekly & The Wrap & Cheatsheet)