5 érv, ami miatt a Walking Dead a legjobb zombis sorozat

Épp hogy csak véget ért az AMC 11 évadon át tartó élőholt-inváziója, de a franchise 2023-ban zombiként támad fel a The Walking Dead: Dead City című spin off szériával és a Fear the Walking Dead új részeivel.

Történelmi pillanathoz érkeztünk: 11 évad és 177 epizód után 2022. november 20-án véget ért a világ legismertebb (és túlzás nélkül kijelenthető: legnépszerűbb) zombis tévésorozata, a The Walking Dead. Ez volt az a széria, ami megmutatta, hogy Andrew Lincoln, az Igazából szerelem jóképű amorózója keményebb fából faragott fickókat is el tud játszani, és ami akkora világsztárt csinált az addig totálisan ismeretlen Norman Reedusból, hogy pár éve ő lett az arca egy kultikus videójátéknak is.

 

Lugosi Béla 1932-es A fehér zombija és George A. Romero műfajtörténeti mérföldköve, az 1968-as Élőhalottak éjszakája óta sokan sokféleképpen hozzányúltak már a csoszogó rémpofák témájához. A The Walking Deadben azonban volt valami különleges, ami miatt az emberek rákattantak, és az Alkonyattal csúcsra járatott vámpírfilmes zsánert szép lassan felváltotta a zombiinvázió. Mert bár a The Walking Dead most véget ért, de 2023-ban jön az újabb spin offja, a The Walking Dead: Dead City – vagyis ennyi idő elteltével sem tűnik úgy, hogy ez a franchise sírba szállna a közeljövőben. Az alábbi cikkünkben azt igyekeztünk kideríteni, miért a The Walking Dead minden idők legjobb zombisorozata.

 

1. Szuperek a karakterek

Az egyik legfontosabb dolog, ami a The Walking Deadet megkülönbözteti a többi zombis filmtől és sorozatától, az az, hogy egytől egyik kiválóak benne a karakterek. Bár tény és való, hogy senki sem tudja igazán átérezni, milyen érzés egy zombi apokalipszis kellős közepén nap mint nap megküzdeni a túlélésért, a nézők mégiscsak szoros érzelmi köteléket alakítottak ki a széria számos főszereplőjével. Gondoljunk csak vissza, mekkora felhördülést okozott anno, amikor 2016-ban a 7. évad nyitánya a Fűrész-filmeket megszégyenítő trancsírozásokkal és karakterhalálokkal indított, amin nemcsak az amerikai szülők médiatanácsa, de az összes internetező is kiakadt!

Forrás: AMC

 

2. Az írók nem félnek kinyírni a szuper karaktereket

A legtöbb sorozat igyekszik elkerülni, hogy jelentős karakterek távozzanak a történetből. Ezek általában akkor szoktak bekövetkezni, amikor kirúgnak egy színészt, vagy az illető önként távozik, ezeken túlmenően elég ritka, hogy egy fontos főszereplőt csak úgy kiírjanak egy sorozatból. A tapasztalat ugyanis az, hogy a legtöbb sorozat nem éli túl a legjelentősebb karakterek kiesését (ebben a cikkünkben például olyan szériákat vettünk lajstromba, amelyek lejtmenetbe kerültek egy-egy színészcsere után). A The Walking Deadnek viszont soha nem volt efféle problémája. Rick Grines seriff például a sorozat első 9 évadának megkerülhetetlen hajtómotorja volt, és eleinte igen nehéz volt elképzelni, milyen lesz a The Walking Dead a végül tényleg távozó, új utakat kereső Andrew Lincoln nélkül (a színész 2018-as távozásának pontos okait ebben a PORT.hu-cikkben jártuk körbe). Aztán tessék, a sorozat nélküle is megélt még pár újabb évadot.

Forrás: AMC

 

3. Itt nincsenek tipikus jófiúk és rosszfiúk

Az élet bonyolult – ezt a The Walking Dead minden egyes epizódja kiválóan bemutatta. Olyannyira jól, hogy sokszor zombik nélkül is működött volna a történet, annyi megkapó emberi sorsot és egyéni drámát láthattunk ebben a kataklizma utáni, elkorcsosult, barbár világban. Egy ilyen közegben, ahol a szükség szó szerint törvényt bont, és a becsületkódexük helyett ököljog érvényesül, nem könnyű egyik szereplőt sem jónak vagy rossznak bélyegezni. A sorozatra mindig is jellemző volt, hogy amikor már azt hittük, megkedveltünk vagy meggyűlöltünk egy-egy karaktert, kiderült róluk valami olyasmi, amitől más fénytörése lett a dolgoknak... A sorozat kreátorai tehát profi munkát végeztek azon a téren is, hogy ne csak a ronda zombik legyenek azok, akiknek az agyonverése elégtétellel tölti el a nézőt.

Forrás: AMC

 

4. Itt végre volt értelme a zombik létezésének

Jóllehet, a sci-fi, azaz a tudományos-fantasztikus zsáner egyik kulcsszava a fantasztikum, vagyis a fikció, mégis nagyon frusztráló tud lenni, amikor egy-egy sci-fi sutba vágja a tudományos alaposságot, és a történetnek egyáltalán nincs semmi értelme. Szerencsére azonban a The Walking Dead esetében nem ez a helyzet. Bár a zombi apokalipszis oka jó ideig nem volt tisztázott a sorozatban, az élőholtakkal kapcsolatos egyéb részletek végig következetesek maradtak. Van például magyarázat arra, hogyan jönnek létre az új zombik, 2020 nyarán pedig maga a The Walking Dead atyja, Robert Kirkman (aki nemcsak az eredeti The Walking Dead-képregény írója, de a tévésorozat producere is egyben) végre elárulta a nagy titkot: a zombiapokalipszis, ezáltal a civilizált világ összeomlása egy „űrspóra” elszabadulása miatt következett be.

Forrás: AMC

 

5. Bitang jók voltak a speciális effektek

Legyünk őszinték, mindannyian láttunk már nem egy olyan filmet és tévsorozatot, ahol a speciális effektek annyira csapnivalóak voltak, hogy totálisan elterelték a figyelmünket az egyébként remek történetről. A The Walking Dead szerencsére sosem szenvedett efféle problémától. Ha valami, akkor pont a sorozat speciális effektes csapata volt az, ami még jobbá tette ezt a sorozatot. A zombik mindvégig nagyon élethűnek tűnnek, minden képkocka, amin csak szerepeltek egyértelművé tette, hogy itt a készítőknek kiemelten fontos volt a lehető legjobb minőségű produkciót előhozni egy kasszarobbantó blockbuster mozifilmhez képest azért lényegesen szerényebb tévés költségvetésből.

 

Na és most hogyan tovább?

 

A The Walking Dead igazi főhősei már régóta maguk a címbéli „járkáló halottak”, így lényegében a végtelenségig lehet ontani az ugyanebben az univerzumban játszódó zombis kontentet. Korábban nem egy spin off széria készült már a fősodorhoz:

  • 2015-ben indult el a Los Angeles környékén játszódó Fear the Walking Dead című előzménysorozat, ami azóta hét évadot élt meg, és 2023-ban érkezik a nyolcadik.
  • Két évadot élt meg a 2020-ban elstartolt The Walking Dead: World Beyond, ami Nebraska államban játszódott, 10 évvel a zombijárvány kitörése után (a sorozat végül nem kaszát kapott, az alkotók eleve csak két évaddal terveztek).
  • 2022 augusztusában indult el a Tales of the Walking Dead című, új karaktereket behozó antológiasorozat.
  • 2023-ban pedig jön a The Walking Dead: Dead City, amiben az alapsorozat szöges baseballütős szemétládája, Negan (Jeffrey Dean Morgan) fog New York városában küzdeni a túlélésért.

 

(via Entertainment Weekly, Polygon & Tvovermind.com)