5 dolog, amit tuti nem tudtál a Neveletlen hercegnőről

Anne Hathaway még teljesen ismeretlen volt a 20 évvel ezelőtti filmje forgatásakor – egy feldőlt széknek, a rendező unokáinak és a Micsoda nő!-nek köszönhette a főszerepet és az azzal járó világhírt.

1. Már meg sem lepődünk: bizony, a Neveletlen hercegnő is egy könyvadaptáció. A 2001-es sikerfilm alapja ugyanis egy nem kevésbé sikeres ifjúsági regény volt, amelyet Meg Cabot írt 2000-ben The Princess Diaries címmel. Később még számos újabb hercegnős regény követte az elsőt az írónő tollából (idehaza a két cím kombinálásával, A neveletlen hercegnő naplója címmel jelent meg a sorozat), de a 2004-ben mozikba kerülő Neveletlen hercegnő 2.: Eljegyzés a kastélyban már nem ezeken alapult.

Forrás: bookdepository.com

 

2. Majdnem Juliette Lewis lett a címbéli neveletlen hercegnő. De mivel ő nem élt a felkínált lehetőséggel, a Disney lázasan keresni kezdte az utódját. Számos fiatal híresség neve szóba került: a potenciális hercegnő-aspiránsok közt volt többek között Reese Witherspoon, Kirsten Dunst, Alicia Silverstone, Jessica Biel, Claire Danes, Kate Hudson, Cameron Diaz, Drew Barrymore, Sarah Michelle Gellar, Brittany Murphy, Katie Holmes, Christina Applegate, Kate Beckinsale és Eva Mendes is. Liv Tyler egészen sokáig biztos befutónak számított, mígnem az akkor még totálisan ismeretlen, 18 éves Anne Hathaway egy meghallgatáson végül kiütötte a nyeregből A Gyűrűk Ura-trilógia sztárját.

3. Anne Hathaway egyetlen meghallgatás után megcsípte a főszerepet. Pedig semmiféle mozifilmes rutinja nem volt még ekkor. A film rendezője, Garry Marshall is meg volt ugyan győződve arról, hogy más színésznők bizonyára ügyesebben alakítanák a San Franciscó-i tinilányt, akiről egyik napról a másikra kiderül, hogy ő Genovia királynője, mégis Hathaway-re esett a választás. Marshall ugyanis saját bevallása szerint már ekkor meglátta felcsillanni azt az elemi erejű tehetséget, amivel végül a színésznő Oscar-díjat is nyert – igaz, a rendező a forgatás előtt leginkább olyasmit érzett, hogy „itt az új Julia Roberts, aki most fogja megcsinálni az új Micsoda nő!-t” (mindkét filmet Garry Marshall rendezte). Na persze Hathaway emellett annak is köszönhette a főszerepet, hogy a casting során leesett a székéről, de pont ezzel lopta be magát a készítők szívébe, hiszen a filmbéli hercegnő is egy ugyanilyen csetlő-botló figura kezdetben a saját udvartartásában.

4. Garry Marshallnak az unokái is a lelkére kötötték, hogy Anne Hathaway-t kell leszerződtetnie főszereplőnek. A lányok ugyanis megnézték az összes videókazettát, amin azok a színésznők meghallgatásai szerepeltek, akik esélyesek voltak Mia Thermopolis szerepére, és megmondták a nagyapjuknak, hogy Hathaway lesz a legjobb választás, „mivel neki pont olyan a haja, mint a hercegnőknek”.

5. Anne Hathaway még a macskáját is bevihette a forgatásra. Kövér Louie ugyanis a való életben is az övé volt. Egy filmforgatást persze nehezen bírt volna ki, ezért négy különböző macska játszotta el a szerepet: az egyik megengedte az embereknek, hogy hordozzák, egy másik nyugodtan tudott ülni minden jelenetben, egy harmadik kiválóan ugrált vezényszóra, a negyedik macska pedig az volt, amelyik a borítékon ült a film végén.