12+1 érdekesség minden idők egyik legjobb vígjátékáról, a Furcsa párról

Jack Lemmon és Walter Matthau örökbecsű klasszikusa már a maga idejében is hihetetlenül népszerű volt, annyira, hogy nemcsak egy folytatást ért meg, hanem több spinoff-sorozatot is!

1. A két közeli barát, Jack Lemmon és Walter Matthau összesen tíz filmben játszottak együtt, ezek közül a  Furcsa pár (1968) volt a második – a legelső az 1966-os Sógorom a zugügyvéd volt. Amiért Matthau megkapta a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-díjat.

2. Matthau, aki az eredeti Broadway-darabban Oscart játszotta, megkérdezte a darab szerzőjét, Neil Simont, hogy a filmben eljátszhatná-e inkább Felixet. A színész ugyanis úgy gondolta, hogy

Oscar személyisége túlságosan hasonlít az övéhez,

és a szerep túl könnyű lenne, Felix eljátszása viszont igazi színészi kihívást jelentene. Simon így válaszolt: „Walter, légy oly jó, és legyél színész valaki más darabjában. Kérlek, légy megint Oscar a kedvemért." Matthau végül beleegyezett.

Forrás: AMC

 

3. Az eredeti Broadway-produkciót 1965. március 10-én mutatták be a Plymouth Theatre-ben, végül 966 előadást élt meg, és jelölték a legjobb darabnak járó Tony-díjra, Matthau pedig elnyerte a legjobb színésznek járó Tony-díjat.

4. Neil Simon író onnan vette a darab ötletét, hogy barátja és egykori írókollégája, Mel Brooks a válása után összeköltözött egy másik ismerősével, a dolog pedig rengeteg vicces helyzetet eredményezett, amin baráti társaságuk remekül elszórakozott.

Forrás: AMC

 

5. Howard Koch producer eredetileg a Broadway produkció szereplőit, Walter Matthau-t (Oscar) és Art Carney-t (Felix) szerette volna felkérni a filmre, csakhogy Carney annyira ismeretlennek számított, hogy a stúdió megvétózta az ötletet. Itt került képbe Jack Lemmon, a rendezésre pedig Billy Wildert kérték fel.

Csakhogy a Lemmon-Matthau-Wilder trió 3 millió dollár lett volna, plusz a nyereség 50 százaléka.

A Paramount akkori tulajdonosa, Charlie Bluhdorn elutasította a követeléseket, és személyesen vette át a tárgyalásokat. Wilder végül kiesett. Lemmon 1 millió dollárért szerződött a a nyereség bruttó 10 százaléka ellenében, Matthau pedig „csak” 300 000 dolláros fizetést kapott.

6. Amikor a páros vacsorázni készül a hölgyekkel, Oscar tréfásan megkérdezi Felixet: „Szerinted jól megy Mozart a fasírthoz?" Walter Matthau szenvedélyes Wolfgang Amadeus Mozart-rajongó volt, és széleskörű ismeretekkel rendelkezett a legendás zeneszerző munkásságáról.

Forrás: AMC

 

7. Felix flippert játszik az egyik jelenetben, csakhogy a flipper 1942 és 1976 között illegális volt New Yorkban – bár pénzt nem lehetett nyerni vagy veszíteni, mégis szerencsejátéknak minősítették. Igaz, egyes zugkocsmákban és játéktermekben „elfelejtették” a játékgépeket leszerelni, és az is lehet, hogy a rendezői szándék az volt, hogy lássuk, hősünk milyen lepukkant helyre tévedt be.

8. Az előkészületek során volt egy olyan verzió is, hogy Tony Randall játssza Felixet és Jack Klugman Oscart, de ez akkor nem jött össze – egyébként végül Klugman volt az, aki a Broadway-n beugrott Matthau helyére Oscarként, amikor az otthagyta a darabot. A két színésznek azonban meglett az elégtétele, ők alakíthatták a két karaktert a film alapján készült televíziós sorozat adaptációjában, ami 1970 és 1975 között futott, jókora sikerrel, számos Emmy-díjat nyerve el. Három színész volt, akik mind a darabban, mind a filmben és még a sorozatban is játszottak: John Fiedler, Monica Evans és Carole Shelley.

Tony Randall és Jack Klugman a tévésorozatban - Forrás: ABC

 

9. Volt továbbá egy rajzfilm spin-off is, The Oddball Couple (1975) címmel, a főszereplők pedig egy macska és egy kutya voltak, az előbbi Felix karaktérét játszotta Psiffy néven, az utóbbi pedig Oscart , és Fleabagnek, vagyis bolhazsáknak hívták.

10. Amikor a filmet egy bostoni moziban mutatták be, az alkalmat az alkotók hozzájárulásával felhasználták arra, hogy pénzt gyűjtsenek egy idősek otthona javára, és a nézőtérre a tematikának megfelelően „hintaszék” üléseket tettek be.

11. A film két Oscar-jelölést gyűjtött be, az egyiket természetesen Neil Simon forgatókönyvéért, a másikat a legjobb vágásért. Ehhez jött két Golden Globe-nomináció is, a legjobb film - zenés film és vígjáték kategóriában, illetve Jack Lemon alakításáért, Neal Hefti pedig Grammyt kapott a filmzenéért.

Furcsa pár 2. - Forrás: UIP-Duna Film

 

12. Majd 30 évvel később készítettek egy folytatást hozzá, amiben ismét összekerül a két figura, ezúttal azért, mert a gyerekeik esküvőjére igyekeznek. Az eredeti Furcsa pár nemcsak egy egyszeri és megismételhetetlen geg volt, de az azt követő 30 évben a két színész jó pár filmben szerepelt együtt, és legtöbbször olyan karaktereket játszottak, akik egymás agyára mennek – például A szomszéd nője mindig zöldebb (1993) és folytatásában -, így viszont teljesen felesleges volt visszanyúlni egy ’68-as filmhez.

Matthew Perry és Thomas Lennon az új tévésorozatban - Forrás: Comedy Central

 

12+1. Talán nem okozunk túl nagy meglepetést azzal, hogy az azonos című, Matthew Perry és Thomas Lennon főszereplésével készült 2015-től 2017-ig mérsékelt sikerrel futó sorozat, a Furcsa pár is a film, illetve az eredeti Neil Simon darab újragondolása, hiszen még a neveket is megtartották.