12 érdekesség kedvenc alufóliasisakos filmünkről, a Jelekről

Bár sokak szerint a rendezőnél szokásos nagy fordulat nem igazán hihető, a sok érdekesség mellett erre is van magyarázat egy merész rajongói elmélet formájában. Éljenek a gabonakörök!

1. M.Night Shyamalan ragaszkodott ahhoz, hogy a filmplakátokon ne szerepeljen Mel Gibson arca, egyrészt azért, mert szerinte itt nem csak egy főszereplő van, hanem az egész Hess család együtt a főhős, másrészt nem akarta, hogy a nézők arra számítsanak, hogy a Hatodik érzék (1999) folytatását látják majd. Nem is engedte, hogy legnagyobb sikerével promótálják a filmet, mert ez egy teljesen más történet.

Forrás: InterCom

 

2. A gabonakörök igaziak, mert M. Night Shyamalan nem különösebben szeret CGI-t használni, és azért kukoricatáblákon szerepelnek ezek a jelek, mert

ezek a szárak magasabbak és baljóslatúbbak a búzánál.

A forgatás során egy teljesen új öntözési technikát alkalmaztak, hogy a kukorica gyorsabban növekedjen. A felvételeket a Delaware Valley mezőgazdasági főiskola mintagazdaságában készítették, ahol az új módszert lelkesen át is vették és alkalmazták.

3. Shyamalan három filmet nevezett meg a Jelek elsődleges inspirációjaként: a Madarakat (1963), Az élőhalottak éjszakáját (1968) és A testrablók támadását (1956). Hitchcock Madarakját a forgatás alatt többször is levetítette, hogy érezzék az üzenetet.

Forrás: InterCom

 

4. Merrill Hess szerepét eredetileg nem Joaquin Phoenix játszotta volna, ő csak „beugró” volt, amikor kiderült, hogy az eredetileg kiválasztott Mark Ruffalónak agydaganata van, és azonnali kezelésre van szüksége. Később szerencsére kiderült, hogy a daganat jóindulatú.

5. Azt a részt, amikor Merrill (Joaquin Phoenix) elalszik a tévé előtt, és arra ébred, hogy a hírműsorban "megdöbbentő képsorokat" mutatnak, több helyen is minden idők egyik legijesztőbb jelentének szavazták meg. A felvétel, amit a tévében mutatnak, nem túl jó minőségű, és egy születésnapi partin készült, egy csomó gyerek ugrál a kamera előtt, eltakarva a lényeget. A frusztrált Merrill odaszól nekik a tévén keresztül:

"Mozgás gyerekek! Vamonos!",

ami egy komikus pillanat, és szinte azonnal követi az első igazi földönkívüli látványa. Egy elmosódott felvétel egy magas, vékony, zöld fickóról. Ami mindezt igazán ijesztővé teszi, az a felvezetés és Merrill reakciója - aki felkiált és hátrál a tévétől, mintha azt hinné, hogy az idegen megragadja a képernyőn keresztül.

 

6. Mel Gibson egészen addig a napig nem tudta, hogy Shyamalan fogja eljátszani az állatorvost, amíg el nem kezdték a közös jeleneteiket forgatni. Pedig tudhatná, hogy a rendező rendszeresen cameózik a saját filmjeiben, az állatorvos pedig elég fontos karakter a főhős előtörténetét illetően.

7. James Newton Howard zeneszerzőt arra kérték fel, hogy szándékosan hivatkozzon olyan klasszikus filmzenékre, mint például a Harmadik típusú találkozások (1977) és a Psycho (1960) zenéje. A nyitózene és a fő háromhangos alapmotívum feltűnően hasonlít mind a Psycho (1960), mind az Alkonyzóna (1959) témájához.

Forrás: InterCom

8. Ez volt James Newton Howard harmadik közös munkája M. Night Shyamalannal a Hatodik érzék (1999) és A sebezhetetlen (2000) után. Howardot két évvel később a rendezővel végzett negyedik együttműködéséért, A falu (2004) című munkájáért Oscar-díjra jelölték.

9. A Bo és Morgan által viselt alufólia "sisakok" nem alumíniumból készültek, mert azzal nehéz dolgozni, hanem króm színűre festett méhviasz papírból.

Apokalipszis a kunyhóban - 6 visszatérő motívum M. Night Shyamalan filmjeiben

A Kopogás a kunyhóban valójában azt a vonalat viszi tovább, amit a Hatodik érzék rendezője közel negyedszázada képvisel.

Tovább

 

10. Az idegenek eredetileg láthatatlanok lettek volna, de M. Night Shyamalan nem tudta elérni a kívánt hatást különleges effektusokkal. A következő ötlet alapján az idegenek nőies testalkatúak lettek, a mozdulataikat magas, vékony színésznőkkel modellezték le, és néhány jelenetnél használták is – ilyen a brazil videó -, de úgy érezték, hogy

a női testek nem adnak elég fenyegető kisugárzást a lényeknek.

Az utolsó jelenetekhez már férfi modell alapján készült a CGI modellezés. Kilencven perc játékidő után az idegenek csak tizenegy másodperce voltak láthatók, és összességében is csak körülbelül másfél percig vannak a filmben – pedig mennyi munka volt velük.

Forrás: InterCom

 

11. A két kutya neve Houdini és Isabella, de abban a jelenetben, ahol együtt jelennek meg a kukoricásban, világosan látszik, hogy mindketten hímek.

12. Íme, egy kicsit őrült rajongói elmélet: a történet hőse ugyebár egykor lelkész volt, de meghasonlott a hitében, ami nem lényegtelen részlet. Aztán jönnek az idegenek, hogy meghódítsanak egy olyan bolygót, amelynek 71 százalékát víz borítja, miközben a víz képes elpusztítani őket – és bármikor eleredhet az eső is. Van ennek értelme? Nincs, hacsak nem arról van szó, hogy a Földet olyan lények lepik el, akik nem egy másik bolygóról, hanem az alvilágból érkeztek. Démonokról van szó, akiket nem sima csapvíz pusztít el, hanem a szenteltvíz. Ugye, hogy innen kezdve minden sokkal logikusabbnak tűnik, pláne annak fényében, hogy a védekezés módját pont a Közel-Keleten, vagyis a Szentföldön fedezték fel?!