12 dolog, amit nem tudtál a Számkivetettről

Idén húszéves Tom Hanks és Robert Zemeckis második közös filmje, a Számkivetett című „hajótörött”-dráma, amit nemcsak a tévében nézhetünk újra, de most egy tucatnyi érdekességet is megtudhatunk róla.

1. Hogy a film elején úgy nézzen ki, mint egy átlagos elpuhult harmincas-negyvenes férfi, Tom Hanks egy kicsit elengedte magát, és leállt minden edzéssel. Ezt követően a forgatás egy évig szünetelt – ez alatt az idő alatt a rendező, Robert Zemeckis leforgatta a Temetetlen múlt című horrort, Hanks pedig a lakatlan szigeten játszódó jelenetek kedvéért leadott több mint húsz kilót, és megnövesztette a haját és a szakállát. Később a színész elmesélte, hogy a fogyókúra legnehezebb részét az jelentette a számára, hogy nem ehetett sült krumplit; ami viszont átsegítette a folyamat nehézségein, az a minden reggel elfogyasztott nagy adag kávé volt.

2. A forgatókönyvírók valóban megírták a főhős és képzelt barátja, Wilson, a röplabda közötti teljes párbeszédeket, tehát a röplabda mondatait is, hogy segítsenek a sztárnak minél közelebbi kapcsolatot kialakítani az élettelen tárggyal. A forgatás során egyébként három Wilsont használtak – egyikük később 18 400 dollárért (mai árfolyamon 5,6 millió forintért) kelt el egy árverésen.

3. Közel tizenöt évvel a forgatás után Tom Hanks és Wilson újra találkoztak, amikor a színész elment egy New York Rangers hokimeccsre, és valaki (valószínűleg a meccs helyszínét biztosító Madison Square Garden egyik szemfüles alkalmazottja) odadobott neki egy, a filmben látotthoz hasonlóan megrajzolt arcú röplabdát. Az esetről szerencsére videó is készült. Vicces (és teljesen véletlen) egybeesés egyébként (hiszen a labda a Wilson nevű sportszergyártó után kapta a nevét a filmben), hogy Tom Hanks feleségét Rita Wilsonnak hívják.

4. A forgatókönyv egy korai verziójában amúgy a főhős, Chuck nem is Wilsonnal, hanem saját magával folytatott beszélgetéseket, mivel a szigeten való partot érést követően kétfelé hasadt a személyisége: egy jó Chuckra és egy rossz Chuckra.

5. Hogy minél jobban tudjanak azonosulni a főhős helyzetével, a stáb néhány tagját otthagyták a forgatás helyszínén, hogy kipróbáljanak pár trükköt, amit Chuck is bevetett a túlélés érdekében: így megtanultak tüzet gyújtani (szinte) a semmiből, kés nélkül felbontani egy kókuszdiót és halat fogni. De még az említett röplabdával is beszélgettek, és begyűjtöttek néhány partra sodort csomagot – ahogy azt a filmben Hanks figurája is tette.

6. Tom Hanks a Számkivetettnek nemcsak a főszereplője, de az egyik producere is volt, így a kreatív folyamatokba is volt beleszólása – eleve neki jutott például eszébe az alapötlet, miután olvasott egy cikket a FedEx csomagküldő szolgálatról, amiben az szerepelt, hogy a szállításra használt Boeing 747-eseik akár háromszor is átszelik egy nap a Csendes-óceánt. A sztár eljátszott a gondolattal, hogy mi lenne, ha egy ilyen gép lezuhanna, és ehhez adta hozzá azt a témát, ami már régóta foglalkoztatta: hogy hogyan tudna egy ember túlélni az öt legfontosabb dolog, azaz étel, víz, menedék, tűz és emberi társaság nélkül.

Mindebből pedig logikusan következik, hogy a közhiedelemmel ellentétben a FedEx egyáltalán nem fizetett a filmeseknek azért, hogy a főhős FedEx alkalmazott legyen. A cég vezetői – habár eleinte aggódtak, hogy a film rossz fényt vet majd rájuk – később nyilvánosságra hozták, hogy a Számkivetett kifejezetten jó reklámnak bizonyult a számukra: különösen a tengerentúli piacaikat lendítette fel, de a premier után 30 százalékkal nőtt a fedexes állásokra jelentkezők száma is.

7. A bemutató után három évvel a FedEx egyébként készített egy hirdetést a Super Bowlra, amelyben a Számkivetett utolsó jelenetét parodizálták: azt, amelyben SPOILER! a főhős kikézbesíti azt a felbontatlan csomagot, ami mindvégig a hazatérésbe vetett hitet szimbolizálta a számára. Ebben a verzióban a főhős megkérdezi a nőt, akinek a csomagot hozta, hogy mi van dobozban. „Á, csak egy műholdas telefon, GPS lokátor, horgászbot, víztisztító és némi vetőmag” (azaz minden, ami Chucknak jól jött volna a könnyebb túléléshez és a gyorsabb hazajutáshoz, amennyiben kinyitja a csomagot – a szerk.) – hangzik a válasz.

8. A szigeten játszódó éjszakai jelenetek legtöbbjét (a tűzgyújtást ábrázoló képsort leszámítva) napközben vették fel (mivel nappali fényben sokkal könnyebb forgatni), és utómunkával adták hozzá a képekhez a sötétséget és az éjszaki égboltot.

9. A szigeten a csomagok bontogatása közben Chuck által talált születésnapi üdvözlőlapot a rendező, Robert Zemeckis írta meg.

10. Az a rész, amikor a Számkivetettben Chuck felkarcolja a barlang falára a kedvese, Kelly képét, utalás a nőt játszó Helen Hunt korábbi filmjére, a Lesz ez még így se! című 1997-es romkomra, amelyben a Simon nevű művészfigura mondja azt lelkesedésében Hunt karakterének, miközben lerajzolja, hogy „az ilyen szépség miatt kezdtek el az ősemberek barlangrajzot készíteni”.

11. Nem a Lesz ez még így se! az egyetlen film, amivel a Számkivetettnek titkos kapcsolata van. SPOILER! Amikor Chuck először próbál meg elevezni a szigetről, egy Calvin Klein alsónadrágot köt a fejére a nap elleni védekezésként. Robert Zemeckis rendező egyik leghíresebb filmjében, a Vissza a jövőbe címűben visszatérő poén, hogy az ötvenes évekbe visszautazó főhősről, Marty McFly-ról egy tévedés miatt azt hiszik, Calvin Kleinnak hívják.

12. Amikor annak idején kijött a Számkivetett előzetese, majd a filmet is bemutatták, kavart egy kis vihart, hogy a trailerben elárulták, hogy SPOILER! Chucknak sikerül hazajutnia a szigetről, és újra találkozik Kellyvel. Érdekes módon Zemeckis ugyanabban az évben bemutatott másik filmje, a Temetetlen múlt fordulatairól is túl sokat fedtek fel az előzetesében.

Mikor minderről megkérdezték a rendezőt, ő nem látta problémásnak a dolgot: úgy vélte, az emberek szeretnék pontosan tudni előre, hogy mit látnak, mire számítsanak. „Olyan ez, mint a McDonald’s. A McDonald’s éttermei azért olyan hihetetlenül népszerűek, mert tudod, hogy

ha oda mész, semmilyen meglepetésben nem lesz részed, pontosan tudod, hogy milyen íze lesz az ételnek”

– nyilatkozta a direktor. Reméljük, azóta rájött a tévedésére.


(via IMDb)