12 dolog, amit nem tudtál a Moulin Rouge!-ról

Tudj meg egy tucatnyi érdekességet Baz Luhrmann 2001-es, Nicole Kidman és Ewan McGregor főszereplésével készült, hihetetlenül látványos musicaljéről, amit a napokban újra is nézhetsz a tévében.

1. A film forgatása 1999 novemberében két hétre leállt, mert a női főszerepet, a Satine nevű kurtizánt alakító Nicole Kidman egy táncpróba közben eltörte két bordáját, és a térde is megsérült. Sok jelenetet pedig a kényszerszünet után is úgy vettek fel vele, hogy csak mellkastól felfelé látszott, miközben kerekesszékben ült. Sérülései olyan komolyak voltak, hogy emiatt nem tudta elvállalni a Pánikszoba főszerepét sem, amit a Moulin Rouge! után forgatott volna, és aminek így végül Jodie Foster lett a főszereplője.

2. A Kidman által a filmben viselt nyaklánc igazi gyémántok és platina felhasználásával készült, így ez lett a legdrágább ékszer, amit kifejezetten egy mozgókép számára készítettek. A Stefano Canturi által tervezett nyakék 1308 gyémántból áll, összesen 134 karátos, és nagyjából egymillió dollárt ér.

3. A törpe növésű festőt, Henri de Toulouse-Lautrecet megformáló John Leguizamónak mindenféle trükköt kellett bevetnie, hogy a lábai egészen rövidnek tűnjenek. Volt, hogy a valóban törpe növésű dublőre csinált meg helyette jeleneteket, de a színésznek legtöbbször a térdén kellett járnia, miközben a lábára hosszú kék zoknit húzott, hogy azokat a részeket digitálisan eltüntessék a felvételekről. Más felvételeket Leguizamo guggolva oldott meg, mivel így jobban tudott mozogni. Mindez azonban olyan megerőltető volt a számára, hogy a forgatást követően több hét fizikoterápiára szorult.


4. Az abszintot szimbolizáló zöld tündért eredetileg egy hosszú hajú izompacsirta játszotta volna egy óriási szitárral a kezében, akinek Ozzy Osbourne kölcsönözte volna a hangját. A szerepet végül átírták, így a figura egy Giling-Galanghoz hasonló, Kylie Minogue által megformált valódi tündérke lett. Az eredeti elképzelésből annyi azért megmaradt, hogy amikor a tündér gonosszá válik, Osbourné az ezt aláfestő, torokhangon előadott rikoltás.

5. A Moulin Rouge! eredeti forgatókönyvében Satine-nak volt egy hároméves gyereke, és a sztorit a férfi főhős, Christian neki mesélte el flashbackekben.

6. A kosztümösök összesen 300 jelmezt alkottak meg a film számára. A munkálatok egy bizonyos pontján emiatt 80 ember dolgozott a ruha osztályon.

7. Minden forgatási napon két és félórába tellett, amíg ráadták a kövér kosztümöt a Harold Zidlert, a Moulin Rouge igazgatóját megformáló Jim Broadbentre. Nicole Kidmannek bezzeg könnyebb dolga volt: ő csak napi húsz percet szenvedett Satine fűzőjének felvételekor.

8. A Moulin Rouge! világának megteremtéséhez Baz Luhrmann forgatókönyvíró-rendező a bollywoodi filmekből merített inspirációt. Egy alkalommal, amikor Indiában járt, kétezer indiai társaságában neki magának is lehetősége volt megnézni egy hindi nyelvű, három és félórás alkotást, amiben volt komédia, volt tragédia, és a szereplők időnként dalra fakadtak benne.

A film cselekménye pedig három operából lett összegyúrva. Az egyik a Bohémélet, amelynek főhőse, egy fiatal költő beleszeret egy halálos beteg (szintén tüdőbajos) lányba. Az igaz szerelmet megismerő kurtizán történetét az alkotók a Traviatából kölcsönözték, míg a szerelméért az alvilágba (itt a mulató alvilágába) alászálló szerelmes történetét Offenbach Orfeusz az alvilágban című operájából vették át.

9. Satine és Christian kettősét az eredeti tervek szerint Catherine Zeta-Jones és Heath Ledger alakította volna, és Ledger olyan rosszul fogadta, amikor kiderült, hogy mégsem ő kapja a szerepet (mivel túl fiatal lett volna az időközben képbe került Nicole Kidmanhez), hogy később nem vállalta el Luhrmann Ausztrália című alkotásának a férfi főszerepét.

Christian lehetett volna Hugh Jackman, Jake Gyllenhaal és az énekes, Ronan Keating is, míg Satine szerepére versenyben állt Kate Winslet, Hilary Swank, Renée Zellweger, Drew Barrymore, Sophie Ellis-Bextor énekesnő és Courtney Love, Kurt Cobain özvegye is. Ledgerhez hasonlóan Love is nagyon dühös lett, amikor nem ő kapta a munkát, de ő elsősorban Nicole Kidmanre haragudott.

10. A már említett Henri de Toulouse Lautrec szerepére meghallgatták a Mr. Beanként ismert Rowan Atkinsont és egy másik brit színészt, Alan Cummingot (Aranyszem, Doktor zsiványok, X-Men 2.) is. A festőt végül megformáló John Leguizamót eredetileg az Argentin szerepére kérték fel.

11. A 'szerelem' szó és különféle variációi nem kevesebb mint 143 alkalommal hangzanak el a filmben.

12. A vér, amit Satine felköhögött, valójában vörös ételfestékkel színezett kukoricaszirup és víz keveréke volt.


(via IMDb)