10+1 érdekesség, amit nem is tudtál a Doktor House-ról

Hugh Laurie egy namíbiai szálloda fürdőszobájában nyerte el a mogorva, de zseniális bicegő orvos szerepét, aki tulajdonképpen Sherlock Holmes, a sorozat pedig bizonyítottan mentett már életet.

1. A 2004 és 2012 között futott, összesen nyolc évadot megélt Doktor House különlegessége, hogy újra képes volt megszerettetni a nézőkkel az akkorra már kissé kifulladni látszó kórházas sorozat műfaját – ráadásul akkor, amikor mindenki azt hitte, hogy az 1994 és 2009 között szintén nagy sikerrel vetített Vészhelyzetnél soha semmi nem lehet jobb ebben a zsánerben. A sorozatot Magyarországon 2006. március 22-től kezdte el sugározni a TV2, és csakhamar a csatorna egyik legnézettebb műsora lett.


2. David Shore
író-rendező House figuráját a híres detektívről, Sherlock Holmesról mintázta. Erre utal függősége, zenei kvalitásai, továbbá az, hogy szenvedélyesen ki akarja deríteni az igazat

– csak ő nem bűnözőket, hanem betegségeket fülel le.

Akárcsak Holmes, House oldalán is van egy segítő figura: Doktor Watson helyett Dr. James Wilson (Robert Sean Leonard). További apró utalásként az orvos a 221B szám alatt lakik (a magánnyomozó pontos címe: London, Baker Street 221B), a sorozat egyes epizódjaiban pedig felbukkant mind az Adler, mind a Moriarty név, amelyek a Holmes-történetek fontos figuráinak a nevei.


3. Ugyan Hugh Laurie brit, de annyira ügyesen elsajátította az amerikai akcentust, hogy a próbafelvétele láttán Bryan Singer, a sorozat pilote-jának rendezője egyszer csak rámutatott a képernyőre, amin épp Laurie beszélt, és azt mondta:

„Látjátok, pont ezt akarom: egy amerikai fickót!”

A színész egyébként videókapcsoláson keresztül csinálta meg a meghallgatást, méghozzá egy namíbiai szálloda fürdőszobájából. Laurie éppen A Főnix útja című kalandfilmet forgatta a helyszínen, és állítása szerint ez volt az egyetlen hely, ahol megfelelőek voltak a fényviszonyok.


4. A színész azt mesélte, hogy amikor először olvasta a sorozat forgatókönyvét, annak még nem szerepelt a címében, hogy House, így nem tudta, hogy ő lesz a központi figura. A színész azt hitte, Wilson figurája lesz a főhős, mivel el sem tudta képzelni, hogy egy olyan kiállhatatlan, bunkó alak, mint a diagnosztazseni, központi karakter lehet. House szerepére Hugh Laurie előtt olyan színészek voltak esélyesek, mint Denis Leary, David Cross, Rob Morrow, Patrick Dempsey és Kyle MacLachlan. MacLachlannek saját bevallása szerint pályája legrosszabb meghallgatását sikerült produkálnia.

5. Laurie-nak áldás és átok is volt a szerep: világhírű lett, ám

nyolc éven keresztül, amíg tartott a sorozat, sántítást kellett szimulálnia.

És ez bizony nem múlt el fizikai következmények nélkül. Amikor már nagyon kényelmetlen volt, suttyomban a másik lábára kezdett sántítani, ami nem tűnt fel senkinek.


6. Hugh Laurie édesapja tényleg orvos volt, és a színésznek volt egy kis lelkiismeret-furdalása, amiért sokkal többet keres nála azzal, hogy csak eljátszik egy orvost. Laurie az első évadban epizódonként 50 ezer dollárt kapott. Nagyrészt az ő alakításának köszönhetően azonban a széria olyan népszerű lett, hogy a nyolcadik, utolsó évadban már részenként 700 ezer dollárt keresett. Mondjuk a papa olimpiai aranyérmes volt evezésből, azt azért a fia sem überelhette.

7. A  cinikus doktor magyar hangjának tökéletes választás volt Szakácsi Sándor – ezért is sokkolta a House-rajongókat a mindenki által szeretett színész 2007-es halála.

A későbbi évadokban így Kulka János lett a főszereplő szinkronhangja, aki szintén brillírozott a szerepben, így idővel a nézők is elfogadták.


8. Egy német férfinak súlyos egészségügyi problémái voltak. Alacsony volt a pajzsmirigyhormonszintje, nyelőcsőgyulladása és ismeretlen eredetű láza volt. Majdnem megvakult és majdnem megsüketült, a szíve pedig annyira legyengült, hogy alig tudta vérrel ellátni a testét. Az orvosok tanácstalanok voltak, mire hősünk elment a Dr. Juergen R. Schaefer által vezetett klinikára. Schaefer a Doktor House nagy rajongója volt, és rájött, hogy páciense tünetei megegyeznek egy, a sorozatban szereplő esettel, amikor egy nő kobaltmérgezést kapott fém csípőprotézise miatt.

A férfinak is csípőprotézise volt, és kiderült, hogy a kobaltszintje az ezerszerese a normálnak, mivel a protézis erodálódott. Az egészségügyi eszközt ezért kerámiára cserélték, a beteg kobaltszintje pedig azonnal normálisra süllyedt, a szíve meggyógyult, a láza és nyelőcsőproblémái pedig elmúltak. Bár részleges vaksága és süketsége megmaradt,

meghalt volna, ha nincs a morcos Hugh Laurie és a remek sorozat.


9. Meglepő módon elég nagy az átfedés a szintén egy különc orvost bemutató kórházi sorozat, a Doktor Murphy és a Doktor House színészgárdája között:

Lisa Edelstein, Robert Sean Leonard, Beau Garrett és Ever Carradine mindkét szériában játszottak.


10. Bár a népszerű kórházas sorozat 8 évada mindvégig arról szólt, hogy a kibírhatatlanul cinikus, de nagy tudású Dr. House körül folyamatosan cserélődnek az orvoskollégák, a 7. évad szereposztása a rajongók szerint kritikán aluli volt, és ez meg is ásta a széria sírját. Ez volt az az évad, amelyben a közönségkedvenc Tizenhármast alakító Olivia Wilde a Cowboyok és űrlények forgatása miatt kiszállt a sorozatból, és Lisa Edelsteint sem láthattuk többé Dr. Lisa Cuddy szerepében.

Hogy megpróbáljanak új életet lehelni a sorozatba, a producerek Odette Annable-t és Charlyne Yit is szerződtették, de ők sosem tudtak felnőni a feladathoz,

mert a Fox csatorna a 8. évad közepén bejelentette, hogy az lesz a Doktor House utolsó évada.

+1 Akárcsak House a sorozatban, Hugh Laurie is zenél: játszik zongorán, gitáron, dobon, harmonikán és szaxofonon. A sorozatban az alábbi hangszereket szólaltatta meg: egy-egy Gibson Flying V és Les Paul gitárt, odahaza pedig egy Hammond B-3 orgonája van, amin az egyik epizódban eljátszotta a Whiter Shade of Pale klasszikus intróját a Procol Harumtól. Az alábbi videóban először a Boomtown Ratstől az I don't Like Mondayst játssza.




(via IMDb)