10 érdekesség, amit lehet, hogy nem is tudtál A holnap határáról

Eredetileg Brad Pitt lett volna az akciódús időhurkos film főszereplője. Végül Tom Cruise halt meg benne újra és újra – ő maga kérte, hogy mindez minél viccesebb legyen.

1. Meglepetés: A holnap határa is könyvadaptáció! Az alapja ugyanis egy japán szerző, Sakurazaka Hirosi 2004-es sci-fi ifjúsági regénye, a Csak a gyilkolás az, amire szükséged van – Halj meg az ütközetben, szüless újjá a győzelemben! (angolul: All You Need Is Kill – Die In Battle. Reborn In Victory.), illetve az abból készülő japán képregény, azaz manga. A könyv 10 évvel később Magyarországon is megjelent 2014-ben, a Gabo kiadó gondozásában A holnap határa címmel, kimondottan a Tom Cruise és Emily Blunt főszereplésével leforgatott mozifilm változat hazai premierjéhez időzítve.

Forrás: Shueisha / Viz Media / GABO

 

2. Teljesen más a könyv és a film főszereplője. A 2004-es ifjúsági regénynek egy Kirija Keidzsi nevű fiú a főszereplője. Ő is csupán egyike a sok újoncnak, akiket harci páncélba öltöztetnek és csatába küldenek, miután a földönkívüli gitaik invázióra indulnak a Föld ellen. Keidzsi meghal a csatatéren, hogy aztán minden reggel feltámadjon, harcoljon, és aztán újra meg újra meghaljon. Százötvennyolcadik feltámadása alkalmával üzenetet kap egy titokzatos szövetségestől, Rita Vrataskitól – csakhogy azt nem tudni, hogy vajon a nő Keidzsi megmenekülésének, vagy pont ellenkezőleg, a végső halálának kulcsa lesz-e... Tom Cruise-ék 2014-es filmjében lényegében csak az idegenek inváziója és furcsa időmachináló képességei maradtak meg, a japán iskolásból egy Bill Cage nevű, ötven körüli katona lett, akit Tom Cruise alakít. Az emberiség egy űrből érkezett, könyörtelen fajjal vív hosszú, elkeseredett háborút, de Bill eddig nem került komolyabb bajba. Amikor azonban váratlanul mégis bevetik, rossz felszereléssel, kevés tapasztalattal indul csatába, és nem is bírja sokáig: gyors és kegyetlen hősi halált hal. Azután feltámad, és újra harcba indul. És újra, és újra, és újra. A földönkívülivel való közvetlen érintkezés időhurokba sodorta, és ő kénytelen számtalanszor végigélni ugyanazt a pokoli küzdelmet, hogy azután újra alul maradjon. Ám amikor pedig felbukkan mellette egy különlegesen kiképzett katona (Emily Blunt), még az is lehetővé válik, hogy ne csak magukat mentsék meg, hanem az egész világot. 

3. A könyv szerzőjét természetesen a videójátékok inspirálták. Ezekben ugyanis ha a játékos meghal például a Doom vagy Bloodborne legelső pályán, rögtön újraéled, és nyúzhatja tovább a játékot a legelejétől, vagy a legutóbbi mentésétől. A játékos emlékszik, honnan jöttek az ellenséges szörnyek, és hol vannak a titkos ajtók, így elvergődhet a második pályára – ahol persze azonnal megölik a szörnyek. De kifigyeli, honnan jönnek az ellenfelek, hol van elsősegélycsomag és jobb fegyver, szóval újra és újra lő, kardozik, meghal, feléled, lő, kardozik, meghal, feléled (a videójátékos szakzsargonban ezt úgy mondják: respawnol), és mivel a korábbi elhalálozásokból tanulva mindig egy kicsit rutinosabban mozog a pályákon, mint korábban, végül vért izzadva eljut a játék végéig. Sakurazaka Hirosi egy videójátékos fórumon olvasott először egy olyan rajongói novellát, ahol egy játék főszereplője mesélt arról, milyen érzés a játékos kedvéért folyton harcolni, meghalni, és újra harcolni – innen jött aztán az ötlet, hogy ezt az ismert akciójátékos narratívát gond nélkül át lehet ültetni akár egy időhurkos filmbe is. Így született meg nagy kedvence, az Idétlen időkig űrinváziós verziója.

4. A Warner stúdió 2010-ben vásárolta meg a regény megfilmesítési jogait. Azért csak ekkor, mert az eredetileg 2004-ben kiadott könyv évekkel később, 2009-ben jelent meg angol nyelven az Egyesült Államokban a főleg mangákra szakosodott Viz Media kiadásában. A vállalat filmes testvércége, a Viz Productions már ekkor blockbustert akart forgatni a könyvből, és bár a forgatókönyvírásra felkérték Dante Harpert, ő nagyon bonyolultnak és megfilmesíthetetlennek ítélte a sztorit. Végül grátisz elvállalta a munkát, és írt egy forgatókönyvet. A Warner vezetősége egy évvel később nem kevesebb mint 3 millió dollárt szurkolt le a filmes jogokért (egyes források szerint Harper is kapott 1 milliót az általa megírt filmverzióért), és rögtön leigazolták rendezőnek A Bourne-rejtély és a Mr. és Mrs. Smith után a már jól csengő névnek számító Doug Limant. Aztán évekig nem csináltak semmit az ígéretes alapanyaggal.

5. Számos forgatókönyvírót elfogyasztott a projekt. 2011 nyarán a Warner leszerződtette Joby Haroldot, hogy írja át Dante Harper forgatókönyvét. Ekkor még úgy volt, hogy Brad Pitt lesz a főszereplő, aztán amikor Cruise lett kiválasztva időutazónak, ismét át kellett írni a forgatókönyvet. 2012-ben a Transformers- és Star Trek-filmeket, no meg a hatalmasat bukó Cowboyok és űrlényeket jegyző Alex Kurtzman-Roberto Orci-páros saját forgatókönyvet írt a regényből. A 2012 őszén elstartoló forgatás előtt fél évvel Doug Liman már ott tartott, hogy Dante Harper eredeti sztorijának kétharmada kihullott a rostán. Az írói stafétabotot ezután Jez Butterworth és John-Henry Butterworth vették át, akiket utóbb Simon Kinberg, az X-Men filmek állandó forgatókönyvíró-producere váltott fel. Végül Christopher McQuarrie forgatókönyve valósult meg, aki már akkor jelezte Tom Cruise-nak, hogy szívesen segít gatyába rázni a készülő időhurkos sci-fijét, amikor együtt dolgoztak a Jack Reacher forgatásán.

6. Szörnyű dolgokkal nyomasztotta a stúdió a forgatókönyvírót. Christopher McQuarrie kedélyes visszaemlékezése szerint A holnap határa elkészítésének legrosszabb része az volt, amikor neki, mint forgatókönyvírónak kellett magyarázkodnia amiatt a Warner stúdiónak, hogy mik pontosan az idegenek szándékai. McQuarrie hiába érvelt azzal, hogy ezek „csak” idegen hódítók, akik hódítani akarnak, a Warner vezetősége kötötte az ebet a karóhoz, és tovább értetlenkedett. A forgatókönyvírót elszomorította az eset, mert úgy vélte, Ridley Scottnak bizonyára nem kellett magyarázkodnia az Alien céljairól A nyolcadik utas: a Halál forgatás előtt, és irigykedéssel vegyes tisztelettel gondolt vissza arra, hogy Ivan Reitmannak sem kellett hosszasan fejtegetnie azt, mi teszi pontosan lehetővé az időhurkot az Idétlen időkigben.

Forrás: InterCom

 

7. Eredetileg Brad Pitt lett volna Tom Cruise helyett a főszereplő. Csakhogy nem vállalta el a felkérést. De Ryan Gosling is szóba került, mint lehetséges Bill Cage. Végül Tom Cruise lett a befutó, és ő javasolta a producereknek, hogy Emily Blunt legyen a kemény katonanő, Rita Vrataski – a stúdió pedig belement, annak ellenére, hogy a színésznő előtte még nem szerepelt soha nagyköltségvetésű akciófilmben.

8. Tom Cruise természetesen kaszkadőr nélkül vállalta be az összes akciójelenetét. Azt pedig ő maga kérte a rendezőtől, hogy minél durvább, ugyanakkor minél viccesebb elhalálozásai lehessenek a filmben. Ahogy ugyanis egyre több forgatókönyvírót fogyasztott a produkció, úgy lett egyre borongósabb a történet hangulata, amit a sztár szerint egyszerűen muszáj volt feldobni némi Gyalogkakukk-humorral, máskülönben a nézők a felénél kisétálnak a filmről. Cruise tehát alaposan kitett magáért, hiszen a filmben többször is lelőtték, ráesett egy csapatszállító űrhajó, kivasalta egy harckocsi, és több bomba is cafatokra robbantotta!

9. Naná, hogy készült olyan videó, amiben A holnap határa olyan, mint egy '90-es évekbeli vígjáték. Túlságosan is sokan emlegették ugyanis úgy Tom Cruise blockbusterét, mint az Idétlen időkig sci-fi verziója.

10. Tom Cruise egy rongyrázós stábbulival jutalmazta meg a kollégáit a forgatás legvégén. Saját zsebből állta a 100 000 dolláros (mai árfolyamon: 29 millió forintos) cechet, de ő maga már nem vett részt a mulatozáson, mert épp dolgozott.