10 dolog, amit tuti nem tudtál a Túl a csúcsonról

Stallone 12 millióért vállalta el a kamionos szkanderbajnokról szóló filmet, amit részben igaz történet ihletett. A forgatás ideje alatt két pankrátor börtönbe került, egy harmadik muszklimiska pedig eltörte a könyökét meccs közben.

1. A  film részben megtörtént eseményeken alapul. Sylvester Stallone ebben az 1987-ben bemutatott, kultikus akciófilmjében (amelynek ő volt az egyik forgatókönyvírója is) egy Lincoln Hawk nevű kamionsofőrt alakít, aki sorra nyeri a díjakat az útszéli csehók szkanderbajnokságain. Élete legnagyobb próbatételét azonban elbukta: tíz éve nem látta ugyanis kisfiát, Michaelt (David Mendenhall). Amikor Lincolnnak lehetősége nyílik a szépítésre, és ismét találkozhat a fiúval, akit egész életében ellene neveltek a nagyszülők, újult erővel veti bele magát a szkandermeccsek világába, hogy bebizonyítsa: korántsem az a rakás szerencsétlenség, akinek a rokonság gondolja.


Az eredeti angol cím, az Over the Top egyébként egy valóban létező szkandermeccssorozat volt, amit 1986-ban egy bizonyos John Brzenk nyert meg a kamionosok kategóriájában. Nyereménye egy robusztus Volvo White Truck márkájú kamion volt egy patinás Trailmobil pótkocsival, ami akkor 250 ezer dollárt ért (ez mai árfolyamon körülbelül 193 millió forintnak felelne meg). Brzenk a nyereménykamionnal körbehaknizta egész Amerikát, hogy népszerűsítse Stallone szkanderes filmjét, később viszont eladta a monstrumot, és a pénz egy részéből vett egy 1987-es Corvette sportkocsit.

2. A Túl a csúcsonhoz kétféle szinkron is készült. Az első verziót a Fenyő János-féle VICO Rt. készítette 1990-ben a kultikus sárga kazettáihoz. Ebben a változatban Gesztesi Károly volt Stallone magyar hangja. A második verzió 1997 környékén született a TV2-n történt sugárzáshoz – ekkor azonban Stallone már Gáti Oszkár hangján szólalt meg. A két szinkron elkészülte előtt persze több hangalámondásos verzió is létezett, a korszakra jellemző fahangú, a fordításba sokszor belebakizó narrátorral (ezek a változatok jellemzően a silány minőségű, szürke zónás másolt VHS-kazettákon keringtek idehaza). Az egyes verziók közti minőségbeli különbséget kiválóan összefoglalja az alábbi videó:



3. A híres-neves Golan–Globus producerpáros egyike rendezte a filmet. Egészen pontosan Menahem Golan, aki aunokatestvérével, Yoram Globusszal olyan kultikus alkotásokat hozott tető alá a Cannon égisze alatt, mint az Amerikai nindzsa, az Ütközetben eltűnt 1-2-3.  vagy a Delta Kommandó (amelyeket a Túl a csúcsonhoz hasonlóan szintén Fenyő János adott ki itthon sárga VICO-kazettákon).

Forrás: VICO Rt.


4. Eredetileg nem is Sylvester Stallone lett volna a film főszereplője!
A készítők ugyanis Don Johnsont akarták Lincoln Hawknak, de végül a filmet anyagilag finanszírozó Cannon stúdiót vezető producerpáros úgy döntött, az ekkor már óriási sztárnak számító Stallone kapja meg inkább a főszerepet, mert ő jobb húzónév.

5. A forgatás idejére a producerek valódi szkandermeccseket szerveztek. Miután a film zöld utat kapott, megrendeztek egy igazi Over The Top szkanderversenyt, amit akkoriban mindenhol úgy hirdettek mint a karbirkózás történetének addigi legnagyobb szabású eseményét. Miközben a Túl a csúcson készült, a versenysorozat szervezői a meccsek lebonyolításakor szorosan együttműködtek a Cannon producereivel: olyannyira, hogy az 1985 augusztusában Beverly Hillsben startoló első selejtezőtől kezdve egy teljes éven át tartó nemzetközi verseny 1986-os nyári döntőjét (ami egy 18 órás maratoni szkanderozás volt),a valóságban is a Las Vegas-i Hilton Hotelben rendezték meg – akárcsak a filmben.

A vegasi döntőről készült felvételek így bekerültek a Túl a csúcsonba is:

a fináléban látható meccsek ugyanis mind igaziak voltak.

Az egyetlen kivételt ez alól a Sylvester Stallone és filmbeli ádáz ellenfele, a valóságban is szkanderbajnok Rick Zumwalt főszereplésével forgatott jelenetek jelentették. Ezeket a mérkőzéseket egy nappal a valódi döntő után vették fel ugyanazon a helyszínen, a Hilton szállóban – még a Slynak drukkoló statiszták is ugyanazok a szurkolók voltak, akik előző nap megtöltötték a lelátót, kedvenceiknek csápolva.


6. Stallone nem kevesebb mint 12 millió dollárt kapott a Túl a csúcsonért.
Ehhez képest Rick Zumvalt mindössze 10 ezer dolláros gázsiért borotváltatta kopaszra a fejét – ám a film sikere nyomán megtetszett neki az új frizura, és soha többé nem növesztette meg a haját. Stallone egy későbbi interjújában elmondta, hogy eleinte hezitált, elvállalja-e egyáltalán a szkanderbajnok kamionos apuka szerepét:

Menahem Golan egyre több és több pénzt ajánlott nekem, míg végül azt gondoltam: a fene vigye, elvállalom ennyiért, ezt a filmet úgysem fogja megnézni senki!

7. A filmben igazi szkanderlegendák cameóztak: az egyikük meg is sérült a forgatáson. Zumvalt mellett a sportág olyan vasmarkú képviselői tűntek fel a szkanderozós jelenetekben, mint Scott Norton, a már említett John Brzenk, Cleve Dean és Allen Fisher. Valamint Michael Bociu, az akkori német szkanderbajnok, aki egy szerencsétlen mozdulatnak köszönhetően a forgatás alatt tényleg eltörte meccs közben a könyökét, ezért ordít olyan keservesen a filmben az alábbi résznél:

 
8. Két pankrátor börtönbe került a forgatás idején. A Cannon producerei többek közt két profi pankrátort is leigazoltak a filmhez Manny Fernandez és Sione „a Barbár” Vailahi személyében, hogy jól mutassanak a szkanderozós jelenetekben. Kifizették a két muszklimiska repülőjegyét, akik kaptak némi pénzt is ételre, de mivel a forgatáson végül nem kellettek, úgy döntöttek, inkább átmennek egy bárba iszogatni.

Manny Fernandez visszaemlékezése szerint cimborája itt annyira berúgott, hogy amikor egy vendég vérig sértette, a Barbár két söröskorsót is üvöltve tört szét a saját homlokán, majd röhögve szemlélte, ahogy szétfolyik a vére az arcán.

A kocsma közönsége annyira megrökönyödött ezen, hogy kihívták a rendőröket, akik letartóztatták a két pankrátort, és egész éjszakára zárkába csukták őket.

Manny Fernandez a börtönből hívta fel Sione Vailahi feleségét, Seinit, aki letette az óvadékot, majd hazarepült a bunyóssal. Sione később cimborájának elmesélte, hogy a felesége megérkezésük után hatalmas adag ételt főzött neki, ám amikor nekilátott az evésnek, elkezdte ütlegelni a serpenyővel, miközben ordítva szidta, hogy be ne merjen rúgni többé. Az izomkolosszusnak végül saját bevallása szerint négykézláb kúszva kellett elmenekülnie fúriaként tomboló felesége elől...


9. Stallone négy évvel fiatalabb öccsének egyik dala is felcsendül a film zenei albumán.
Az 1950-es születésű Frank Stallone Bad Nite című nótájáról van szó, ami itt meg is hallgatható:


10. Stallone saját bevallása szerint utálja ezt a filmjét, és kihagyott ziccernek érzi.
A sztár állítólag a mai napig annyira elégedetlen a film végső vágásával, hogy egy interjújában azt mondta: ha ő rendezhette volna (ahogy 1987 előtt az Édenkert a sikátorban, az Életben maradni, valamint a Rocky 2., 3. és 4. része esetében tette), akkor a helyszínt nagyvárosi környezetre változtatta volna, direkt a filmhez komponált instrumentális zenét használt volna rockballadák helyett és a Las Vegas-i finálét sokkal baljósabban ábrázolja.

 

Zúzós riffek a SZESSÖNben! A PORT.hu zenés műsorának legújabb vendége Kiss Jenő, aki testépítő körökben ismert, hiszen 1996-ban ő volt a Mr. Universe világbajnoka. Izomzatát nem a szél hordta össze, de most kiderül, mire megy a brutális erő hat vékony fémhúrral szemben.