10 dolog, amit nem tudtál a Váratlan utazásról

25 éve mutatták be Magyarországon a sorozatot, ami egy olyan csodálatos világban játszódik, ahol még minden sokkal egyszerűbb volt.

1. A kilencvenes években nálunk is vetítették a Sara Stanley életéről szóló kanadai sorozatot, ami világszerte komoly rajongótábort szerzett magának, és most épp a Prime csatornán fut a sokadik ismétlése. Bár nagyon sokan megismerték és megszerették Sarát, a kis Felicity-t és a szigorú Hetty nénit, nem mindenki tudja, hogy a sorozat egy kanadai írónő regénysorozata alapján készült. Lucy Maud Montgomery ugyanott nőtt fel, ahol a regényei főhőse, a vadregényes Prince Edward-szigeten, és ő is korán elveszítette a szüleit. Még csak 21 hónapos volt, mikor édesanyja egy betegségben elhunyt, és ezután a szigeten élő nagyszülei vették magukhoz.

 

 

2. M. Montgomery könyvei magyarul is megjelentek, az első Anne otthonra talál címmel, és azért ábrázolják olyan hitelesen az ott élő közösséget, és azért annyira szerethetőek a szereplők, mert az írónő arról írt, amit maga is nagyon jól ismert, és szeretett. A Váratlan utazás mellett számtalan film, sorozat, de még japán anime és készült a regényei alapján, a legelső egy 1919-es némafilm volt.

 

3. Egészen pontosan 1993. szeptember 4-én mutatta be a magyar televízió először a Váratlan utazás legelső részét, így idén ünnepelhetjük a 25. évfordulóját annak, hogy a magyar tévénézők megismerhették a kis Sara történetét.

 

 

4. A Váratlan utazást Nemcsak Magyarországon fogadták ekkora lelkesedéssel, ez volt a kilencvenes évek legnépszerűbb kanadai tévésorozata, pedig a megvalósítás annyira kalandosan alakult, hogy kis híján le sem forgatták. A sorozatot a kanadai CBC csatorna gyártotta abban az időben, amikor nagy hangsúlyt fektettek arra, hogy növeljék a kanadai tévéműsorok arányát az amerikaiakkal szemben. Mégsem állt rendelkezésre az a 1,2 millió dollár epizódonként, amiből le tudták volna forgatni a Váratlan utazást. A költségekbe a Disney szeretett volna beszállni, a kanadai producer, Kevin Sullivan viszont tartott attól, hogy majd kilúgozzák a történetet. Végül mégis kötélnek állt, és a Disney által biztosított összeg lehetővé tette, hogy elérjék azt a minőséget, amire törekedett.

 

5. Egyébként Kevin Sullivan fél életművét L. M. Montgomery regényei ihlették, először 1985-ben készített sorozatot az írónő legismertebb figurájáról, a vörös hajú Anne Shirley-ről, akit tévedésből utalnak ki egy idős testvérpár mellé az árvaházból. Ezt Anna címmel nálunk is játszotta a tévé, és még Emmy-díjat is kapott, így még a nyolcvanas években folytatták. Később a kétezres években vették fel újra a fonalat ugyanazzal a színésznővel. A Váratlan utazást pedig '98-ban folytatták a Boldog karácsonyt, Hetty néni! című filmmel. Érdekesség, hogy az 1990-es Az öreg ház titkát is Sullivan készítette L. M. Montgomery egyik regénye alapján, és már abban is szerepel Sarah Polley.

 

 

6. Bár a sorozat szereplői Avonlea-ben laknak, az epizódok javát nem is a Prince Edward-szigeten, hanem egy Uxbridge nevű kanadai kisvárosban forgatták, ahol L. M. Montgomery tíz éven keresztül élt a férjével. A forgatáshoz már meglévő épületeket alakítottak át, és az utakat csak a sorozat kedvéért festették pirosra, hogy a Prince Edward-sziget vasban gazdag talaját utánozzák.

 

7. Annak idején összesen 16 Emmy-díjra jelölték a sorozatot, és ebből négyet meg is nyert, de a főszerepet játszó Sarah Polley-t nem díjazták.

 

 

8. Az egykori gyerekszínész sokáig komoly művészfilmes karriert épített, aztán átnyergelt a rendezésre. az Egyre távolabb című drámáért tíz évvel ezelőtt Oscarra jelölték, aztán a rendezésről az írásra váltott, és 2010 óta egyáltalán nem szerepelt filmben. Tavaly mutatták be az Alias Grace című kanadai sorozatot, ami A szolgálólány meséjéhez hasonlóan Margaret Atwood egyik regényéből készült, és ezt Sarah Polley adaptálta tévére.

 

9. A Váratlan utazás népszerűsége a 21. században sem fakul, ezért tavaly Kevin Sullivan gyártócége egy saját streaming szolgáltatást indított Gazebo Tv néven. Itt meg lehet nézni az összes filmet, sorozatot és rajzfilmet, amit L. M. Montgomery regényei alapján forgattak, a cég többi, hasonló szellemben készült alkotása mellett. Anne Shirley történetét nemrég a Netflix is újra feldolgozta Anne with an E címmel, és a sorozatból már a második évad is lement.

 



10. A magyar rajongói tábor is aktív, épp idén november 24-én tartanak újra találkozót Budapesten, és a nem várt nagy érdeklődés miatt már nagyobb helyszínt kellett keresniük.