Mindent elmesélt a Pieces of a Woman Oscar-esélyes sztárja

Vanessa Kirby az egyik legnevesebb amerikai filmes szaklap, a Variety podcastje számára adott teljes pályáját érintő életútinterjút, amelyben Mundruczó Kornél netflixes drámájának forgatásáról is sztorizott.

Ahogy arról a magyar Oscar-esélyeket latolgató cikkünkben már írtunk, amióta Kirby múlt szeptemberben a Velencei Nemzetközi Filmfesztiválon elnyerte a legjobb színésznőnek járó díjat, a Coppa Volpit Mundruczó Kornél angol nyelvű, hollywoodi sztárokkal forgatott anyaság-drámájában, a Pieces of a Womanben nyújtott alakításáért, az egész szakma őt tartja a közelgő Oscar-díjátadó legnagyobb esélyesének a legjobb női főszereplő kategóriában.

A Variety podcastje, az Award Circuit ennek kapcsán kereste meg a színésznőt, aki mesélt nekik többek közt a Pieces of a Woman legmegrázóbb jelenetének forgatásáról. Ahogy az a filmről írt kritikánkban is szerepel, a mű egy egysnittes, azaz vágás nélkül felvett 23-24 perces képsorral nyit, amelyben azt láthatjuk, hogy egy nehezen induló otthonszülés végére a bába (Molly Parker) erőfeszítései ellenére a szülők (az apát Shia LeBeouf játssza) elveszítik újszülött gyermeküket.


„Néhányan meglepődnek, amikor elmesélem ennek a jelenetnek a forgatását, mert azt gondolják, ijesztő lehetett egyben felvenni, de az az igazság, hogy ez nem igaz. Sokkal jobban féltem attól a lehetőségtől, hogy mondjuk elmegyünk közben ebédelni, aztán visszajövünk, megint be kell másznom a kádba (a képsor jelentős részét egy kádban vették fel – a szerk.) és megpróbálnom újból arra a szintre hoznom magam érzelmileg, amiben Martha (a hősnő) van. Az volt a legnagyobb félelmem, hogy a jelenet bármely pontján hamisnak tűnök” – mondta Kirby.

A sztár színészként megtett útjáról is mesélt: korábban olyan blockbusterek mellékszerepében láthattuk, mint a Mission: Impossible – Utóhatás vagy a Halálos iramban: Hobbs és Shaw, de előtte a színpadon kezdte a karrierjét. „Rádöbbentem, hogy a három év a színiakadémián csupán arra volt elég, hogy lehetőségem legyen megbukni. És úgy éreztem, valóban ez történt. Szörnyű voltam” – emlékezett vissza a színésznő, aki ezután, amikor a színpadot felváltották a filmek, nagyon meg volt rémülve az első forgatáson.

„Rettegtem minden percétől. Olyan voltam, mint egy őzike a reflektorfényben”

– számolt be róla a podcastben, amit lentebb meg is hallgathatunk.


A hollywoodi blockbusterek előtt Kirby A korona című netflixes sorozat első két évadában hívta fel magára a figyelmet, amelyben Claire Foy II. Erzsébete oldalán ő játszotta Margit hercegnőt. Akkoriban azonban (2016-17 folyamán) a streamelős cég még nem számított olyan hatalmasnak, mint most, viszonylag új szereplő volt a piacon, így senki sem számított arra az átütő sikerre, ami következett. A sorozat második évadát ráadásul már akkor elkezdték forgatni, amikor az első évad felkerült az oldalra, így a fogadtatás valódi meglepetés volt mindenkinek, így Kirbynek is.

„Egyfajta ártatlanságban éltünk. Azt gondoltam, az anyukámnak biztos tetszeni fog, a nagyim meg majd elalszik rajta. És tudják, még ezzel is boldog lettem volna. Szóval amikor kijött a sorozat, és hirtelen elárasztott minket a szeretet, mindannyian padlót fogtunk. És amikor Claire elhozta a forgatásra a Golden Globe-ját, az teljesen szürreális volt” – mesélte a sztár, aki ezután a Pieces of a Woman munkálatairól osztott meg további információkat.


„Úgy éreztem, készen állok egy főszerepre. Azt gondoltam, most jött el az én időm. Tisztában voltam vele, hogy ez micsoda felelősséggel jár, és egyáltalán nem becsültem alá.”

A filmet Mundruczó Kornél rendező és élettársa, Wéber Kata forgatókönyvíró személyes élménye ihlette, így Kirby úgy érezte, még nagyobb a felelőssége. Emiatt olyan komolyan vette a szerepét, hogy több nővel is beszélt, akik a terhességük valamelyik szakaszában elveszítették a gyermeküket.

„Nélkülük szó szerint semmire sem lettem volna képes”

– vallotta be a színésznő, aki még valakit megemlített, aki nagy segítségére volt a forgatáson.

A sztár filmbeli édesanyját Ellen Burstyn alakította, aki igazi színészlegendaként már 13 évvel azelőtt Oscar-díjas volt, hogy Vanessa Kirby megszületett, szóval a fiatal színésznő kicsit félt az első találkozástól. De Burstyn megtörte a jeget. „Csodálatos dolgot tett. »Drágám, nem akarsz nálam aludni? Csapjunk egy pizsamapartit!«, javasolta. És így is lett. Átmentem hozzá, hajnal 3-ig fent voltunk, és átbeszélgettük az éjszakát. Még vacsorát is főzött nekem. Nagyon kedves volt az egész, és sokat segített abban, hogy megtörjön a jég” – zárta élménybeszámolóját Kirby.


(via Variety)