Ezekkel a titkos kódokkal tudod meghekkelni a Netflixet

A Netflix menüjében csak néhány műfaj közül válogathatunk, de van egy kiskapu, amelyen keresztül rejtett kincsek tárulnak fel.

Az algoritmusok nemcsak azt határozzák meg, hogy az ismerőseink posztjai és az általunk kedvelt oldalak bejegyzései közül melyikeket láthatjuk, de azt is, hogy milyen tartalmakból válogathatunk a YouTube-on és a streamingoldalakon. A rendszer az ízlésünk kiszolgálására és arra épül, hogy soha ne kelljen elhagyni a komfortzónánkat, ezért csak olyan filmeket ajánl, amelyek a korábbi kattintásaink alapján szinte biztosan tetszenének. A probléma az algoritmusokkal, hogy kevés információ alapján próbálják kitalálni az ízlésünket, és így túlságosan beskatulyáznak bennünket. Így fordulhat elő, hogy nagyon sok izgalmas tartalom létezéséről nem is tudunk, mert kizárólag csak az algoritmus ajánlásai nyomán összeállított nyitóoldalból informálódunk.

Van azonban szerencsére egy kiskapu is, legalábbis a Netflix felhasználói részére. Több ezer olyan „titkos” kód létezik, amelyek a http://www.netflix.com/browse/genre/ cím után illesztve specifikus műfajok alapján rendszerezik a filmeket és tévéshow-kat. Külön kategóriája van például a harcművész moziknak, a felnőtteknek szóló animációknak, a 0 és 2, a 2 és 4 vagy az 5 és 7 év közötti gyerekeknek szóló tartalmaknak, az áldokumentumfilmeknek, a kultikus horroroknak, az életrajzi drámáknak, a kelet-ázsiai filmeknek, a melegfilmeknek, a Disney-musicaleknek, a focifilmeknek vagy a sci-fi sorozatoknak.

Íme a majdnem teljes lista: