A tigrises csávó meséjénél őrültebbet még nem láttál

Sőt: el sem tudsz képzelni, még csak hasonlót sem. És nézed, nézed, és tízpercenként felszisszensz, kínodban elröhögöd magad, hogy nem hiszed el, mert ilyen nincs. Kritika a Netflix új dokumentumsorozatáról, a Tiger Kingről.

A Netflix Tiger King: Murder, Mayhem and Madness című dokumentumsorozata nem csupán bemutat egy olyan világot, amit az átlagember kevéssé ismerhet, nevezetesen az Egyesült Államokban élő nagymacskatartókét, hanem elmesél egy olyan abszurd, tragikomikus, helyenként iszonyatosan sokkoló történetet, amiért a Coen-tesók is odaadnák fejenként fél karjukat. Mert képtelenség ilyen sztorit kitalálni.

A világon mintegy 4000 tigris él szabadon, és csak az Egyesült Államokban – állatkertekben, magánemberek tulajdonában – 5000-10000 körülire becsülik ezeknek a csodálatos állatoknak a számát. És jórészt ketrecekben élnek, még csak nem is futkározhatnak egy kiadósat, arra pedig esélyük sincs, hogy valaha is szabadon kóboroljanak a vadonban. 

Rebecca Chaiklin és Eric Goode épp egy floridai hüllőkereskedőnél forgattak, aki mérgeskígyót kínált eladásra, amikor furgonjával begördült egy fickó, a raktérben egy ketrecben kuporgó pumával. A dokumentumfilmeseket elképesztette a látvány: mi a fenét keres ott az a szerencsétlen állat??? Pláne a negyven fokos melegben. Kiderült, hogy az USA déli államaiban, különösen Floridában, rengetegen tartanak háziállatként akár nagyvadakat is. A filmesek úgy döntöttek, utánajárnak ennek. Gyanították, hogy rossz körülmények között élnek ezek a vadak, és a Netflixnek is azzal adták el készülő produkciójukat, mint a Blackfish - Egy kardszárnyú delfin története "tigrises változatát".  (Annak hatására ugyanis, miután bemutatták, milyen szörnyű körülmények között tartják az állatokat, a SeaWorld vízipark-hálózat leállította a kardszárnyú delfinekkel bemutatott produkcióit.) Csakhogy a valóság közbeszólt, és ami elsősorban állatvédelmi filmnek indult, abból az elmúlt évek legabszurdabb bűnügyének krónikája lett.

Természetesen nem lövök le mindent, de egy kicsit spoilerezek, hogy mindenki meggyőződhessen róla, hogy ezt a sorozatot bizony látni kell. De nyugalom, ez a spoilermennyiség csak egy kis kófic.

A szereplők

  • Joe Exotic, polgári nevén Joseph Maldonado-Passage, korábbi nevén Schreibvogel: egy igazi tahó redneck, fegyvermániás, paranoiás, drogfüggő, nyíltan meleg, és két férfival élt házasságban. Az omahai Greater Wynnewood Exotic Animal Parkban több mint 200 tigrist és további nagymacskákat (oroszlán, puma, hiúz), illetve egyéb vadállatokat tartott. Exotic egy olyan figura, aki képtelen csendben maradni, igazi suttyó showman, nem bírja elviselni, ha nem ő van a középpontban, és cseppet sem fogja vissza magát. Ha taplóságról van szó, akkor meg pláne. Internetes műsorában fröcsögi a hülyeségeit, saját dalai vannak (amiket más írt és énekel), és bérgyilkossal akarja megöletni ősellenségét,
  • Carole Baskint, a floridai Big Cat Rescue (ahogy ő nevezi: szentély) tulajdonosát. A nő rossz emberektől megkaparintja a tigriseket, hogy azokat ne tartsák ketrecekben és ne mutogassák őket pénzért, majd a kimentett állatokat ketrecekbe teszi és pénzért mutogatja, bár nála tilos megérinteni az állatokat, és nincs közös fotózkodás a tigriskölykökkel sem. A kormánynál lobbizik, hogy betiltsák a tigrisek háziállatként tartásának lehetőségét. Saját jóságától rendre elérzékenyül. Ja, és lehet, hogy az előző férjét megetette a tigrisekkel. 
  • Doktor Mahamayavi Bhagavan Antle, a misztikus tudományok doktora, a Myrtle Beach Safari tulajdonosa. Nagyképű fickó, kiválóan ért ahhoz, hogyan adja el magát, és afféle szektavezérként irányítja alkalmazottait/híveit állatkertjében.
  • Mario Tabraue, kubai származású volt drogkereskedő. Gyakorlatilag egy erődítményben él, tigris háziállatai társaságában. 100 évre ítélték, de 12 év után szabadult. Elmondása szerint róla mintázták az 1983-as A sebhelyesarcú Tony Montanaját. Ő csak egy kis mellékszereplő ebben az őrült históriában.
  • Jeff Love, Joe Exotic üzlettársa. Róla elég legyen most ennyi.
  • És ahogy mondani szokták, még sokan mások.

Amint látható, cseppet sem hétköznapi emberekről szól a sorozat, és ez csupán egy foghegynyi ízelítő abból az őrületből, amit a sorozatban láthatunk. Chaiklin és Goode öt évig követték az eseményeket, benne voltak tehát a sűrűjében, egészen a friss lezárásig, ugyanis Joe Exoticot idén januárban ítélték 22 év börtönre.

De legyen bármilyen jó a Tiger King, nem hunyhatunk szemet a hibái fölött. A rendezőpáros izgalmasan, viccesen, ha kell, megindítóan meséli el a történetet, ám határozottan irányítják a narratívát és a szerepeket is leosztják: tulajdonképpen az összes fontos szereplő egy szemétláda, ám minden gyarlósága ellenére Joe a "jófiú" és Carol Baskin az aljas, fondorlatos szörnyeteg. Joe Exotic, a "tigriskirály"egyébként is tűnik egy belül szomorú, végtelenül magányos és szeretetre éhes fickónak, mint gazembernek, csak épp hülye szegény. És a sorozat végére nagyon csúnyán kiszúrnak vele.

 

No de mi van a tigrisekkel?

Noha képtelenség félbeszakítani a sorozatot, hiszen egyre-másra jönnek a hajmeresztő fordulatok, szegény tigrisekkel elég mostohán bántak a rendezők is: egy idő után gyakorlatilag elfeledkeztek róluk. Láthatjuk, hogy Joe Exotic parkjában a ketrecekben nincs nagy mozgásterük szerencsétlen jószágoknak, ahogy Carole Baskin "szentélyében" sem – bár ez elég ellentmondásos, mert a filmben lepukkant ketreceket és karámokat látunk, de néhány, a YouTube-on is fellehető videó alapján nagyobb, szabad területeik is vannak az ott élő állatoknak. És az első epizódokban azt is bemutatják, hogy a kivagyiságból tigriseket tartók felelőtlensége micsoda tragédiákhoz vezethetnek.

Ami bizonyos: az állatsimogatás borzalmas dolog. Az emberek egymásnak adogatják, nyúzzák a pici tigriseket, akiken látszik, hogy kínzással egyenlő, amit tesznek velük. Sokan csak egy fotót akarnak, mert az menő, és tigrissel villámgyorsan lehet csajozni/pasizni (ezt többszörösen is bebizonyítják), ami úgy néz ki, hogy megfogják a kistigrist, megragadják a grabancánál, és szépen sorban hozzányomják a fotózkodó fejéhez. Kattan a gép, jöhet a következő. És így tovább, a kistigris meg igazából senkit nem érdekel. A történet végét tekintve azonban borítékolható, hogy ez bizony változni fog. 

(A sorozat elérhető a Netflixen, magyar felirattal.)