A Harry Potter-filmek Draco Malfoya sem menti meg a Netflix bénácska gyerekhorrorját

Tom Felton ezúttal egy másik népszerű bestseller, az Útmutató bébiszittereknek szörnyvadászathoz filmváltozatában gonoszkodik.

Említette már valaki mostanában, hogy a Netflix szeret tutira menni, és szinte kizárólag olyan produktumokat zúdít ránk, amelyek egyszer már beváltak, és imádta a közönség? Lassan tényleg nem marad olyan képregény, ifjúsági regény és toplistás bestseller, amiből ne csináltak volna filmet vagy tévésorozatot a világ legnépszerűbb streaming platformjára – és mivel ezek többnyire szép nézettséget produkálnak a képernyőn is, bizonyára kapunk még efféle adaptációkat a következő egy-két esztendőben is. Nem kell messzire mennünk példákért, elég csak gyorsan átfutni az elmúlt bő egy év Port.hu-cikkeit: 

És így tovább a végtelenségig... A sorba ezúttal Joe Ballarini állt be, aki forgatókönyvíróként jegyzi jelen recenziónk tárgyát, a direkt Halloween elé időzített Útmutató bébiszittereknek szörnyvadászathoz című, nyomokban horror elemeket is tartalmazó ifjúsági kalandfilmet. Amelynek az alapja (micsoda váratlan fordulat!) Ballarini azonos című, háromkötetes regénysorozata.

Forrás: HarperCollins

 

A történet középpontjában a bébiszitterek titkos társasága áll, amely megvédi a gyerekeket az ágyuk alatt valóban ott bujkáló szörnyektől. No persze minderről mit sem sejt a középiskolás Kelly Ferguson, akinek pont akkor kell egy Jacob nevű kiskölyökre vigyáznia, amikor a suli összes menő csaja és sráca egész este a környék legmenőbb házibulijában ropja egy Halloween-napi partyn. Ám a kis Jacobot elrabolja a Mumus (és annak balfék csatlósai), hogy a kiskölyök rémálmait valóra váltva egy igazán rémisztő hadsereggel riogathassa majd az embereket.

Kelly kénytelen-kelletlen elfogadja a Mumus-féle, önállósodott szörnyetegek elfogására és fenéken billentésére szakosodott, titkos bébiszitter brigádtól a segítséget, és egy ősi kódex segítségével ő maga is oroszlánrészt vállal a Gonosz legyőzésére kifőzött nagyszabású akciótervben. Naná, hogy a nyomok az iskolatársai Halloween-bulijába vezetnek, így Kellynek nem csak azt kell bizonyítania, hogy meg tudja menteni a világot, hanem azt is, hogy nem égeti le magát egy életre a suli (no és persze a számára szimpatikus fiú!) előtt... Nyugi, ebben nincs semmi spoiler, hiszen már az eredeti regény fülszövegében és a Netflix-verzió előzetesében is szerepelt mindez!

Adott tehát egy kissé különc tinédzser, aki egy napon megtudja, hogy a mi világunkkal párhuzamosan létezik egy másik világ is, ahol létezik a mágia, és a rejtőzködve köztünk élő, különös szerzeteket még különösebb varázstárgyak segítségével tartja kordában a kiválasztottak nagy múltra visszatekintő, szűk csoportja. Csakhogy a gonosz ármánykodása hirtelen akkora horderejű lesz, hogy a mágikus praktikákban járatos csoport tudása már nem elég... Hősünk belecsöppen élete legnagyobb kalandjába, ahol hamarosan kiderül: már nemcsak az újdonsült barátai élete a tét, hanem bizony az egész világ sorsa!

Nem úgy hangzik mindez, mintha a Harry Potter és a bölcsek köve tartalomismertetője lenne? De bizony! Ráadásul a Potter-párhuzamot csak erősíti az, hogy itt is ugyanaz a Tom Felton ármánykodik a főhős ellen, aki a Mardekáros Draco Malfoyt alakította J.K. Rowling kultikus történetfolyamában! Csakhogy míg Rowling varázsvilága aprólékosan ki lett dolgozva a regényekben, és részletesen be lett mutatva a filmekben, az Útmutató bébiszittereknek szörnyvadászathoz szerzője igencsak megúszósra vette az univerzumépítést: tessék-lássék összelapátolt mindent, ami tetszett neki az Ifjúsági Bestsellerek Nagy Kliségyűjteményéből...

No de jó film lett az Útmutató bébiszittereknek szörnyvadászathoz? Ahogy vesszük. Leginkább amolyan nem jó, de nem is tragikus, egyszer nézős produktum – és bár a Csernobil sorozat ide vágó idézetét pont nem a Netflixnek köszönhetjük, hanem az HBO-nak, a Netflix sajnos ma már élen jár a platformok között a se íze, se bűze kontentek futószalagon való gyártásában. Népszerű film lett az Útmutató bébiszittereknek szörnyvadászathoz? Abszolút, hiszen jelen sorok megírásának pillanatában ez a film épp a hetedik a Netflix dinamikusan frissülő TOP10-es ranglistáján. És mivel Joe Ballarini már három könyvet is írt a szörnyvadász bébiszitterekről, aligha most láttuk utoljára Kellyt és a kis kompániáját.

Forrás: Netflix

 

Értékelés: 5/10

Kiknek ajánljuk? Tom Felton rajongóinak, megveszekedett Harry Potter-fanoknak olyan 12 éven aluliaknak, akik még nem olvashatnak Stephen Kinget, pedig már nagyon szeretnének, és persze mindenkinek, aki Halloweenkor valami Halloween tematikájú filmet szeretne nézni.

Forrás: Netflix