Ricky Gervais legjobb pillanatai

A gonosz humoráról ismert komikus nemcsak vicces, de drámai is tud lenni.

Május 24-én került fel a Netflixre Ricky Gervais új stand-upja, a Supernature, és máris áll a bál körülötte úgyhogy átfutottuk a brit komikus pályafutását. A legemlékezetesebb pillanatokat kerestük, és volt miből válogatni, hiszen eddigi pályafutása során Gervais volt már zenész, díjátadók műsorvezetője, egy kultikus sitcom kreátora és még komolyan vehető színész is.

Gervais vs. rasszizmus

 


A kultikus Office-ból ismert David Brent főállásban idegesítő főnök, mellékállásban viszont önjelölt zenész. Gervais 2016-ban készített is egy spin-off filmet a sorozathoz (David Brent: Life on the Road), amelyben a karakter turnéra indul méltán ismeretlen zenekarával. Az Equality Street című dalhoz készült egy külön klip is, amelyben Brent az egyenlőség fontosságáról dalol reggae stílusban, miközben a filmben is szereplő Ben Bailey Smith biztosítja a rapbetétet, ilyen örökbecsű sorokkal:

A feketék nem bolondok, a kövérek nem lusták,
A törpék pedig nem kisbabák,
Nem veheted fel csak úgy őket, jogaik vannak.
És amúgy se gondold azt, hogy képes lennél rá,
Nem könnyűek.
Én ezt a saját káromon tanultam meg.


Gervais vs. Johnny Depp

 


Az Office és a Futottak még sikere után Gervais kipróbálta magát a filmekben is, inkább kisebb, mint nagyobb sikerrel, majd 2011-ben visszatért a tévébe. A Life’s Too Shortban kivételesen nem saját magát helyezte fókuszba, hanem Warwick Davist, a Willow című film egykori főszereplőjét. A szériában azért Gervais is feltűnt saját magát alakítva, és a Futottak méghez hasonlóan itt is beköszönt majdnem minden epizódban egy nagyobb sztár Val Kilmertől Stingen át Liam Neesonig.

A sitcom egyik legviccesebb jelenete, amikor Davis elviszi Gervais irodájába Johnny Deppet is, aki rendkívül ellenségesen viselkedik a humoristával. Kiderül, hogy a Golden Globe-on elsütött poénok miatt haragszik rá, ezért bosszúból előveszi azokat a gúnyos vicceket, amiket ő és a hollywoodi barátai írtak Gervaisról. A komikus válaszul A Karib-tenger kalózai 3-on élcelődik, amin Depp annyira megsértődik, hogy „tombolva” hagyja el az irodát.

Gervais vs Louis CK

 


Népszerűsége csúcsán Gervais nemcsak a saját sorozataiban és filmjeiben tűnt fel, de vendégszerepléseket is vállalt. Az egyik legemlékezetesebb visszatérő szerepe a Louie-ban volt, ahol stand-up komikus cimborája, Louie CK orvosát alakította. A karakter nem áll távol a saját személyiségétől, Dr. Gervais is imád trollkodni: az általános kivizsgálásra érkező Louie-nál először HIV-et diagnosztizál, majd a meztelenre vetkőztetett komikushoz behívja a nővért, hogy nézze meg ő is, milyen ronda a férfi pénisze, és a prosztatavizsgálatra is tartogat még egy poént. Gervais láthatóan iszonyúan élvezi a jelenetet, pláne mert védjegyszerű röhögését is többször előadhatja.

Gervais vs. David Bowie


Nemcsak David Brent, de a fiatal Gervais is komolyan gondolta, hogy zenész lesz belőle;

1983-ban alapított is egy újhullámos popduót egy barátjával, amelyben a megjelenésén kívül a hangjával is egy az egyben David Bowie stílusát másolta. Miután az Office-szal befutott, a komikus végre találkozhatott a példaképével, és felkérte egy vendégszerepre is a Futottak mégben.

A sztori szerint egy partin a Gervais által alakított Andy megszólítja a zenészt, és elpanaszolja neki, hogy hiába van egy saját sitcomja, vesztesnek érzi magát, amiért kiárusította a tehetségét. Bowie erre Chubby Little Loser (Dagi kis vesztes) címmel rögtönöz egy dalt, amit ott helyben elő is ad, és arra kéri a többieket, hogy énekeljék vele a refrént, miközben a megalázott Andy majd elsüllyed szégyenében. Bowie ezt a dalt még egy New York-i koncertjén is előadta, ahol Gervaist is felhívta a színpadra.

Gervais vs. Biblia

 


Gervais nem csinál titkot az ateizmusából, a Twitter-oldalán elég gyakran hangot szokott adni annak, hogy nevetségesnek tartja a vallás intézményét,

és a téma a stand-up előadásaiban is előkerül néha. Az egyik legemlékezetesebb epizód a 2010-es, HBO-specialjében, az Out of Englad 2-ben volt látható, ahol Noé történetét elemezte 14 percen át egy gyerekeknek készült képeskönyv alapján. A rajzok önmagukban nem is lennének viccesek, de Gervais kommentárja rávilágít az abszurditásukra.

Gervais vs. a könnycsatornáink 1.

 


A brit komikus nem a világ legjobb színésze, és szinte mindig ugyanazt a szerepet játssza. Van azért kivétel is, a Netflixen látható, két évadot megért Derekben történetesen nem egy arrogáns figurát alakít, hanem egy mentálisan kissé visszamaradott, de csupa szív férfit, aki egy idősek otthonában dolgozik. Az egyik legmeghatóbb jelenetben Derek betegeskedő kutyáját, Ivort el kell altatni a zokogó gazdi jelenlétében. Gervais, aki civilben óriási kutyabarát, megrázó alakítást nyújt.

Gervais vs. a könnycsatornáink 2.

 


Az nem lehet kérdéses, hogy az amerikai Office sikere túlszárnyalta az eredetiét, sokan azonban máig esküsznek rá, hogy Gervais mindössze két évadot megért verziója az erősebb. Hosszasan lehetne sorolni a munkahelyi komédia legviccesebb jeleneteit, de van egy meglepően drámai pillanata is a szériának. A sorozat utolsó epizódjában, amikor a menedzsment meg akar válni Brenttől, a férfi könyörgőre fogja. Lehetne komikus is a jelenet, de Gervais ehelyett eléri, hogy sajnálatot érezzünk az iránt a karakter iránt, aki az addigi viselkedésével bőven rászolgált a megvetésünkre.

Gervais vs. Hollywood

 


A komikus a sorozatai és a stand-up estjei mellett a díjátadókon is szívesen elsütögeti gonoszabbnál gonoszabb poénjait. Öt alkalommal vezette a Golden Globe gáláját, ami rekord, és közben évről évre keményebben alázta a jelenlévő sztárokat és úgy általában a hollywoodi képmutatást. Amikor a 2020-as gála után több sajtótermékben is kritizálták, a Twitteren reagált:

Mindig is tudtam, hogy vannak olyan idióták a világban, akik komolyan veszik a vicceket, de az meglepett, hogy újságírók is vannak köztük.”