Ott szalad a sánta kutya! – a Netflix holland thrillerében mindenki hazudik

A Hűséges barátnők egy csavaros sztorinak indul, aztán annyi benne a félrevezetés, hogy a végén már semmin se csodálkozunk, pedig ott vár a nagy leleplezés.

Az az igazság, hogy elég izgalmas felütése van ennek filmnek: két boldog(nak látszó) családdal indulunk, ahol teljes az egyetértés, hiszen a feleségek épp együtt utaznak el kikapcsolódni, míg a férjek otthon maradnak. Ez egy ilyen csajos hétvége lesz, gondosan megtervezett programmal. Szükség is van a tervezésre, mert mint írtam, itt mindenki lódít: a hölgyek ugyanis csúnyán mondva kéjutazásra mennek, a kulturális programok csak alibiként szolgálnak, amiket feltöltenek a közösségi médiába, hogy lepelezzék a félrelépéseiket. Ahogy elnézem a rutint, nem ez az első ilyen alkalom, de valószínűleg az utolsó, mivel

egyikük hirtelen eltűnik, és még egy vértócsát is hagy maga után.

Szóval, izgalmas felütés ez, legalábbis annyira mindenképp, hogy megnézzük, mire is fut ki a sztori.

A Hűséges barátnők afféle szalonkrimi: jó pár csavart sűrít bele másfél órába, de igazából egyik sem meglepő. Aki kicsit is edzett a műfajban, az könnyedén kitalálja, mi történt, és kinek, miféle vaj van a füle mögött. Ugyanis Isabel (Elise Schaap) eltűnése, akár egy pillangó szárnycsapása, tornádót idéz elő. Barátnője, Bodil (Bracha van Doesburgh) egyre több kínos helyzetbe kerül, hiszen a jól felépített történetük lassan teljesen összeomlik. A rendőrségnek meg ugye nem érdemes hazudni, de azért meg lehet próbálni. 

Forrás: Netflix

 

Közben megérkeznek a férjek is. Milan (Nasrdin Dchar) olyan, mintha egy párkereső hirdetésből húzták volna elő: kiegyensúlyozott, hűséges, és ha szükség van rá, ott terem Bodil mellett. Nem mellesleg orvos, amivel beteljesíti a tökéletes férj közhelyét. Isabel férje homlok egyenest az ellentéte ennek: Luuk (Gijs Naber, akit Enyedi Ildikó is rendezett A feleségem történetében) alkoholista, mihaszna író, aki épp a kiégéssel küzd, és folyamatosan rombolja magát. Nem kispályás, hiszen még a csajos hétvége kellős közepén is képes felhívni Isabelt azzal, hogy eltört a bokája, azonnal jöjjön haza.

Forrás: Netflix

 

Ez a film igazából egy kamaradarab, ami minimális számú szereplőt mozgat, és szinte végig abban a belga nyaralóban játszódik, ahonnan Isabel letűnt. Alapvetően jól játszik a karakterek jellemével, és tereli mindig másra a gyanút, ahogy egyre jobban megismerjük a karaktereket, és egyre több hazugságra derül fény. Ahogy az lenni szokott, a tökéletesség csak álca, ami mögött mindenkinek ott dörömböl a valódi énje, ami egyszer csak felszínre tör, lelepleződik, és elemi erővel rántja magával a gondosan felépített illúziókat. Ebben a tekintetben elég didaktikus a Hűséges barátnők, mivel szuggesztíven azt üzeni, hogy a legtöbb baj elkerülhető, ha őszinték vagyunk magunkkal és egymással. Csakhogy

annyi hazugságra derül itt fény pár napnyi cselekmény alatt, hogy az az érzésünk, hogy ezeknek az embereknek komoly személyiségzavaraik vannak,

pedig csak Luuknál hangsúlyozzák a pszichés problémákat.

Forrás: Netflix

 

Ennyi kamu viszont pont fordítva sül el egy idő után: teljesen hatástalanítják egymást, és mire megérkezünk a duplafenekű lezárásig, már nem nagyon lep meg semmi. Akik ismerik az ilyen fordulatokat, azokat azért, akik nem, azokat meg azért, mert addigra már nem lesz meglepetés, hogy valami nem is úgy van, ahogy azt egyesek állították. Pedig akad itt pár meghökkentő pillanat, mikor nagyot nézünk, és még kombinálni is lehet a játékidő alatt, hogy vajon mi is történt valójában.

A legnagyobbat mégis maga a film hazudja, amikor tisztességes thrillernek tünteti fel magát.

Legalábbis azt az érzetet kelti, hogy valami ilyesmit fogunk látni.

Még több krimi

A legjobb skandináv bűnfilmek és -sorozatok az elmúlt 5 évből

A skandináv krimi, angolszász területen a nordic noir évek, sőt lassan évtizedek óta igazi hívószónak számít, hiszen garantálja az egyszerre okos, izgalmas és atmoszféradús bűnügyi történeteket. 2017-es válogatásunk után ezért összeszedtük, mi minden jóság készült azóta északon.

Tovább

 

A legnagyobb hibája, hogy nincs igazán svungja, nem ránt be, mert a központi rejtélyt leszámítva nem elég érdekes, ami történik. A karakterek elnagyoltak, az információk adagolása véletlenszerű, hangulata pedig egyáltalán nincs a filmnek. Olyan ez, mintha lett volna egy jó alapötlet, amit aztán rögtön meg is akartak valósítani, ahelyett, hogy kicsit még érlelték volna. Többet ígér a Hűséges barátnők, mint amennyit végül bevált, de még így is érdemes másfél órát szánni rá, mert könnyed kikapcsolódásnak tökéletesen megfelel.