Nézz klasszikusokat: Halálhajó

Paul W.S. Anderson sci-fi horrorja elérhető az HBO GO-n. Nosza, össze is szedtünk néhány érdekességet, szigorúan csak 18 éven felülieknek.

1. Paul W.S. Anderson eredeti változatában a film 130 perces volt, és olyan erőszakos, hogy a tesztvetítések során nem teljesített valami jól, de a stúdió sem fogadta örömmel: utasították a rendezőt, hogy fél órát vágjon ki, és tompítsa az erőszakot. A kivágott részek jelentős része a pokolbéli kínzásokat mutatják be, amelyekből egy gyorsan pergő montázst láthatunk a rövidített verzióban is, és enyhén szólva is brutálisak.

2. A Pokol látomását Hieronymus Bosch és Pieter Brugel 16. századi reneszánsz festők művei ihlették. Andersont lenyűgözték ezek a festmények, mivel alkotóik egyértelműen hittek a Pokol valóságában mint a Menny tökéletes antitézisében, és a képeik egyszerre rémisztőek és gyönyörűek.

3. 2017-ben Anderson egy interjúban elmondta, hogy egy évvel a film bemutatása után John Goldwyn, a Paramount produkciós vezetője beismerte, hogy hiba volt megvágatni a Halálhajót, és a stúdió szerette volna, ha elkészül egy hosszabb, rendezői változat is. Csakhogy a film még a DVD-korszak előtt készült, amikor még nem csináltak alternatív változatokat a filmekhez, kivágott jeleneteket sem tudtak hol mutatni, így a felvételek vagy elvesztek, vagy nem dokumentálták megfeleően a tárolási helyüket. Andersonék egy részüket megtalálták, többek között egy erdélyi sóbányában, de az előkerült részek legtöbbje a rossz archiválás miatt megsérült, tönkrement, nézhetetlenné váltak. 2012-ben előkerült egy VHS-kazetta az eredeti vágás anyagával, ám a szalag olyannyira sérült volt, hogy el kellett dobni. Tekintve, hogy bármikor előkerülhetnek felvételek, Anderson még nem tett le arról, hogy egyszer a maga teljes rémségében helyreállíthatja a filmet, bár nem túl optimista.

 

4. Noha bemutatásának idején a Halálhajó megbukott és nem is kapott valami jó kritikákat, idővel kialakult a maga kultusza. Ezt Kurt Russell már az 1998-as A Katona forgatása idején megjósolta a rendezőnek. Anderson levetítette a stábnak a Halálhajót, mire Russell azt mondta neki: "Felejtsd el, hogyan teljesít most.. Tizenöt év múlva ez lesz az a film, amire büszke leszel."

5. Philip Eisner eredeti forgatókönyvében még földönkívüli fertőzés szerepelt, amit Anderson úgy foglalt össze mint kísértetház a világűrben. A történet csiszolása során változott a gonosz idegenekből természetfelettibbé és ördögibbé.

6. Clive Barker Hellraisere nagy hatással volt a film látványvilágára, fel is kérték tanácsadónak a forgatás előkészületei során.

7. Eisner szívesen kilátogatott a forgatásra. Egy ízben épp egy űrruhás jelenetet rögzítettek, az űrruhák pedig nagyon nehezek voltak, olyannyira, hogy a színészek háta megviselte a jelmezt. Amikor Laurence Fishburne meglátta az írót, megállt, rámutatott, majd ezt kiáltozta: "Te! Te, Eisner! Te tetted ezt velem!"

8. A hosszú változat tesztvetítései során akadtak olyan nézők, akik elájultak. Anderson ugyanis nem fogta vissza magát, amikor az Event Horizont eredeti legénységének polkolbéli orgiáját filmezte. Amputált statisztákat és pornósokat szerződtetett, hogy a csonkolások és a szexuális képek minél valósághűbbek legyenek. A démoni orgiában olyan képsorok szerepeltek, mint a legénység egyik tagjának beleit a száján húzzák ki, egy másik lábát acélrudakkal verik, míg az le nem szakad, egy nőnek csavarokat fúrnak a fogai helyére, egy másiknak a mellét csonkítják meg, egyikük fejébe fémtüskéket kalapálnak. A moziváltozat bevillanásai nyilván hosszabbak voltak, mint az a rész, amelyben a legénysége gyik tagja bedugja az ujját egy másik szemébe, vagy az a nő, aki egy vascsővel megerőszakol egy férfit.