Naná, hogy rekordnézettséget ért el a Stranger Things 4. évada

Soha ennyien korábban nem követtek figyelemmel még streaming platformos produkciót, mint most a Netflix kultikus horrorsorozatát. És ezek csak az Egyesült Államokbeli, tévéképernyős júniusi adatok, hol van még a kirobbanó siker vége?!?

Ahogy az várható volt, nézettségi rekordot állított fel a Stranger Things 4. évadának első fele. A május 30. és június 5. közötti héten ugyanis a világhírű Nielsen vállalat streaming platformokat szondázó felmérése szerint a Netflix sikersorozata elérte a 7 milliárd percnyi nézettséget az Egyesült Államokban. Ez a legmagasabb heti összérték a streamingen látható címek esetében a rangsorolás két évvel ezelőtti bevezetése óta.

Ez egyben a legnagyobb kéthetes összesítést is jelenti bármelyik streaming sorozat esetében: A május 23-29. közötti héten, amikor a Stranger Things negyedik évadának premierje volt, 5,14 milliárd perc nézettséget ért el a széria, ami két hét alatt összesen 12,34 milliárd percet jelent.

Forrás: Netflix

 

Korábban egyetlen, a Nielsen által mért streaming platformos produktum sem érte el a 6 milliárd percet egy hét alatt, nemhogy a 7 milliárdot. A Stranger Things előtt hasonló nézettséget csak a Tiger Kingnek és az Ozarknak sikerült 2020 tavaszán produkálnia (5 milliárd perccel), a világméretű koronavírus-járvány miatti lezárások közepette. A Nielsen egy sorozat összes epizódját beleszámítja a streaming-rangsor összesítésébe, de valószínű, hogy a 7,2 milliárd perc túlnyomó többsége a május 27-én megjelent 4. évad hét epizódjából származik.

A Stranger Things ráadásul a Netflix belső mérőszámai szerint is a legnépszerűbb angol nyelvű sorozatuk jelenleg: világszerte több mint 930 millió órát néztek meg belőle a 4. évad első 28 napja alatt.

A Disney+ Obi-Wan Kenobija szintén erős második hetet tudhat maga mögött 958 millió percnyi nézettséggel, ami majdnem megegyezik a premierhét 1,03 milliárdos nézettségével. A The Boys szintén visszakerült a TOP10-be, miután június 3-án debütált a harmadik évad; a Prime Video sorozata 919 millió percnyi nézettséget ért el.

A Nielsen streaming nézettségi adatai csak a tévékészülékeken való nézettséget tartalmazzák, és nem tartalmazzák a számítógépen vagy mobileszközökön nézett perceket. A nézettségi adatok csak az amerikai közönséget mérik, más országokét nem, és jelenleg csak az Apple TV+, a Disney+, az HBO Max, a Hulu, a Netflix és a Prime Video nézettségi adatait tartalmazzák.

A Nielsen május 30. és június 5. közötti időszak TOP10-es listái tehát a következőképpen alakultak:


Saját gyártású produkciók

  1. Stranger Things (Netflix), 7,2 milliárd megtekintett perc
  2. The Lincoln Lawyer (Netflix), 966 millió megtekintett perc
  3. 3. Obi-Wan Kenobi (Disney+), 958 millió megtekintett perc
  4. The Boys (Prime Video), 919 millió megtekintett perc
  5. Ozark (Netflix), 644 millió megtekintett perc
  6. Wrong Side of the Tracks (Netflix), 291 millió megtekintett perc
  7. Grace és Frankie (Netflix), 271 millió megtekintett perc
  8. Éjszakai égbolt (Prime Video), 242 millió megtekintett perc
  9. Dolgozó anyák (Netflix), 215 millió megtekintett perc
  10. Floor Is Lava (Netflix), 214 millió megtekintett perc

 

Megvásárolt produkciók

  1. Spencer (Netflix), 1,25 milliárd megtekintett perc
  2. NCIS (Netflix), 692 millió megtekintett perc
  3. Cocomelon (Netflix), 615 millió megtekintett perc
  4. Gyilkos elmék (Netflix), 558 millió megtekintett perc
  5. Szívek szállodája (Netflix), 438 millió megtekintett perc
  6. A Grace klinika (Netflix), 388 millió megtekintett perc
  7. Odaát (Netflix), 367 millió megtekintett perc
  8. Outlander - Az idegen (Netflix), 364 millió megtekintett perc
  9. Agymenők (HBO Max), 352 millió megtekintett perc
  10. Jóbarátok (HBO Max), 346 millió megtekintett perc

 

Végül egy érdekesség a végére: az EW.com nagyon-nagyon spoileres cikke lajstromba veszi, ki mindenki halt meg a Stranger Things 4. évadában az emlékezetesebb (és kevésbé emlékezetes) szereplők közül.

A PORT.hu kritikusainak írásai itt és itt érhetőek el a Netflix sikersorozatának ketté bontott 4. évadáról.

(via Uproxx & The Hollywood Reporter & NME.com)