Megváltoztatták a Harcosok klubja végét Kínában

A Tencent Video kínálatában elérhető verzió végén nem robbannak fel a házak, ehelyett a hatóságok elkapják a Káoszbrigád felforgató tagjait.

Nagy felháborodást váltott ki a rajongók körében, hogy David Fincher 1999-es kultfilmje, a Harcosok klubja új befejezést kapott Kínában. Az eredeti verziót kalózkópiákról már ismerő kínaiak ugyanis a hétvégén arra lettek figyelmesek, hogy a Tencent Video nevű, népszerű streaming platformon elérhető változatból kilúgozták a film anarchista-antikapitalista üzenetét – vagyis lényegében mindent eltüntettek belőle, ami világsikerré tette.

Forrás: InterCom

 

Az eredeti film zárójelenetében ugyanis Edward Norton karaktere, a Narrátor megöli a képzeletbeli alteregóját, Tyler Durdent (akit Brad Pitt alakít), majd Marlával (Helena Bonham Carter) együtt végignézi, ahogy a környékbeli épületek mind felrobbannak, azt sugallva, hogy így is, úgy is Tyler nyert, mert már megkezdődött a modern civilizáció megsemmisítését célul kitűző grandiózus terv.

A Kínában játszódó új változat vége viszont egészen máshogyan néz ki: a Narrátor ugyan itt is megöli Tylert, de a felrobbanó épületek helyett csak egy fekete képernyő látszik az alábbi felirattal:

A rendőrség gyorsan rájött az egész tervre, és letartóztatta az összes bűnözőt, sikeresen megakadályozva ezzel a bomba felrobbanását.

Ezután a felirat kifejti azt is, hogy a Tylert elképzelő Narrátort elmegyógyintézetbe küldték pszichológiai kezelésre. Az új befejezés, amelyben az állam győzedelmeskedik, sok kínai nézőben megrökönyödést váltott ki. Egyikük a Weibo nevű kínai közösségi médiaplatformon így panaszkodott:

Ez nagyon felháborító. A Tencent Video nemcsak kivágta a Harcosok klubja egyes jeleneteit, de a cselekményhez is hozzányúltak.

A Tencent egyelőre nem kommentálta hivatalosan a történteket. Így egyelőre nem világos az sem, hogy a kínai kormányzat cenzorai rendelték-e el az alternatív befejezést, vagy az eredeti film producerei végezték el a változtatásokat annak érdekében, hogy jelen lehessenek a sok millió fős, de az amerikai alkotásokkal kapcsolatban igencsak szigorú kínai piacon.

A nagy hollywoodi stúdiók egyébként gyakran eszközölnek olyan módosításokat a filmjeiken, hogy az bemutatható legyen Kínában is. Ahogy azt mi is megírtuk annak idején itt a PORT.hu hasábjain, 2019-ben a Bohém rapszódia több olyan jelenetét is kivágták a kínai cenzorok, amelyek Freddie Mercury homoszexualitására utaltak.

(via The Guardian)