Lőjetek ki a Holdra! - Filmek az űrhajózás világnapjára

1961. április 12-én Jurij Gagarin, az első ember a világűrben, a Vosztok-1-gyel megkerülte a Földet. 1968 óta ez a nap az űrhajózás világnapja, és ennek apropójából megnéztük a tévécsatornák és a streamingszolgáltatók kínálatát, milyen komolyabb űrhajós filmeket nézhetünk.

Csillagok között

A legendásan titkolózó rendező új sci-fijéről annyit már tudni, hogy csupa sztár működik közre benne és a csillagok között játszódik. Tudósok felfedeznek egy féreglyukat az űrben, és egy csapatnyi felfedező meg kalandor nekivág, hogy átlépje mindazokat a határokat, amelyeket addig áthághatatlannak hittünk: túl akarnak lépni téren és időn. (Megtekinthető a Netflixen, de magyar szinkron, felirat nincs hozzá.)

 

Ad Astra – Út a csillagokba

Roy McBride műszaki tiszt elindul, hogy átszelje a galaxist, és kiderítse az igazságot apjáról, aki húsz éve tűnt el, miközben idegen életformák után kutatott az űrben. Ugyan sokáig halottnak hitték, egy új bizonyíték arra utalhat, hogy Clifford McBride még mindig él, és egy elhagyott erőműben bujkál egy távoli bolygón – és hogy potenciális veszélyt jelent az egész univerzumra... (Elérhető az HBO GO-n.)

 

Gravitáció

Dr. Ryan Stone-nak, a kiváló orvosmérnöknek ez az első küldetése a világűrbe, a veterán Matt Kowalskynak pedig az utolsó, mielőtt nyugdíjba menne. Éppen rutinjellegű szerelési munkát végeznek, amikor egy meteorzápor elpusztítja az űrbázist és az űrhajóstársaikat, és a két asztronautát elszakítja az űrsiklótól. Az összeköttetésük megszakad a Földdel, egymáshoz kötve sodródnak a végtelen világűrben. Hamarosan fogytán az oxigén. A félelmük fokozatosan pánikba fordul, semmi esélyük a megmenekülésre. (Elérhető az HBO GO-n és a Netflixen.)

 

Lucy az égben

Lucy Cola erős, kemény nő, aki valóra váltva álmát, űrhajósként eljutott a világűrbe. A végtelen feketeségben úszva, szemében tükröződik a Föld kék márványa, a félelem és csodálat érzése keveredik benne. A kozmikus magányban egyszerre érzékeli a fenséges hatalmasságot és a relatív jelentéktelenséget. Miután visszatér a Földre, a transzcendens élmény nem hagyja nyugodni Lucyt. Hirtelen túl kicsinek érzi a világot, szürkének a hétköznapokat, unalmasnak a férjét. Az élete lassan kezd szétesni. (Elérhető az HBO GO-n.)

 

Az első ember

A 6 Oscar-díjas sikerfilmjük, a Kalifornia álom után Ryan Gosling és a rendező Damien Chazelle újra összefogtak: filmre viszik a lebilincselő történetet, amelynek középpontjában a NASA missziója áll, hogy embert küldjenek a Holdra. A zsigeri, szubjektív krónika Neil Armstrong 1961 és 1969 közti időszakára koncentrál, és James R. Hansen könyve alapján készült. A film feltárja, milyen áldozatokat követelt Armstrongtól és a nemzettől a történelem egyik legveszélyesebb küldetése. (Elérhető a Netflixen.)

 

Apollo 13

1970. április 11-én az Apollo 13 három fős legénysége nekivág a végtelen világűrnek. Küldetésük nem mindennapi: leszállni a Holdra. A kilövés simán megy, a mérnökökből, tudósokból és matematikusokból álló houstoni irányító központ felügyeli a repülést. Az űrhajó majdnem eléri a Holdat, amikor a következő üzenet érkezik 330 ezer kilométer messzeségből a Földre: "Houston, baj van." A három űrhajóst egy hibás alkatrész miatt bekövetkezett robbanás megfosztja az oxigéntől, az energiától és a hajó irányításának lehetőségétől. A tét többé már nem a Hold elérése, hanem az életben maradás. (Elérhető a Netflixen.)

 

Challenger: The Final Flight

A Netflix  négy részes dokumentumsorozata a Challenger űrrepülő 1986-os tragédiájának körülményeit és következményeit vizsgálja, mérnökök, a küldetésben részt vevő földi személyzet tagjainak és az elhunyt űrhajósok családtagjainak segítségével.

 

Mission Controll: The Unsung Heroes of Apollo

Szintén a Netflixen nézhetjük meg ezt a dokumentumfilmet, ami az amerikai Apollo-programról szól, illetve arról, hogy az űrverseny hogyan hatott az Egyesül Államok életére.

 

A távolban

Emma Green parancsnok hátrahagyja férjét és lányát, hogy hároméves, veszélyes marsi küldetésre induljon nemzetközi űrhajóscsapatával. (A sorozat megtekinthető a Netflixen.)

 

For All Mankind

Ronald D. Moore, a Battlestar Galactica alkotójának zseniális sorozatában a szovjetek szállnak le először a Holdra. Az alternatív történelmi sorozatban felpörög az űrverseny, és a NASA egymás után indítja az űrexpedíciókat, bázist építenek a Holdon –olyan tökéletesen építik fel ezt a sosemvolt múltat, hogy akár így is történhetett volna. (Megtekinthető magyar felirattal az : Apple TV+-on.)