Izgalmas marhaság lett a Gyagyás gyilkosság 2

Jennifer Aniston és Adam Sandler ismét botcsinálta detektívek, akik körül csak úgy hull a sok hulla – a néző meg úgy röhög, hogy lefordul a kanapéról.

Ugye mindenki emlékszik még a Netflix 2019-es nagy durranására, a Murder Mystery-re, ami idehaza az idétlen Gyagyás gyilkosság magyar címet kapta? Igen, ez volt az a rekeszizom-szaggatóan vicces akcióvígjáték, amelyben a milliók kedvencének számító Jóbarátok-sztár, Jennifer Aniston és a tengernyi gagyi vígjáték között néha egy-két gyöngyszemet is megvillantó Adam Sandler egy európai utazás kellős közepén rejtélyes gyilkossági ügybe keverednek – amit végül sikeresen ki is nyomoznak.

A Netflixnek anno akkora népszerűséget hozott ez a hollywoodi akciófilmeket és csavaros Agatha Christie-krimiket karikírozó vígjáték, hogy készült hozzá egy folytatása is, amelyben kedvenc botcsinálta nyomozóink visszatértek, hogy ismét megoldjanak egy kacifántos bűnügyet, de persze csak miután romba döntöttek maguk körül mindent.

Forrás: Netflix

 

Az biztos, hogy Jennifer Aniston és Adam Sandler párosa verhetetlen: szokás szerint imádni valóak civakodó szerelmespárként!

De persze ebben nincs semmi meglepő, hiszen anno már a 2011-es Kellékfeleség idején is nyilvánvaló volt, hogy megvan köztük a kémia, és el tudnak vinni bármilyen filmet a hátukon csak azzal, hogy az egyik pillanatban szó- a másikban meg már csókcsatát vívnak! Nem is értem, miként lehet az, hogy ők ketten nem forgattak eddig hét- háromévente valami kedves kis blődséget! 

A sztori pont az, amit már a Netflix előzeteseiben is láthattunk: az imádni való Spitz házaspár, vagyis a totyakos exrendőr Nick és a felvágott nyelvű fodrászlány, Audrey (természetesen őket alakítja Adam Sandler és Jennifer Aniston) az első sikeresen megoldott gyilkossági ügyükön felbuzdulva most már főállású magándetektívek. Egy saját nyomozóiroda beindításán ügyködnek, csak épp nem tolonganak az ügyfelek... Kapnak viszont egy meghívást ezeréves cimborájuk, Rajah, a maharadzsa (Adeel Akhtar) esküvőjére, ami hol máshol lenne, ha nem egy távoli, egzotikus sziget fényűzően berendezett magánrezidenciáján, ahol minden vendég ajándék iPhone-t kap, és pelenka van a zsiráfokon és a flamingókon, nehogy odapiszkítsanak valahová, ahová nem kéne.

 

 

A film első fele tehát pont olyan, mint a Kellékfeleség, a Kavarás és az összes többi olyan prosztó vígjáték, amiben

az addig mindig csak mackóalsóban és kinyúlt pólóban büfögő Adam Sandler látványosan rácsodálkozik a milliomosok furcsa hóbortjaira a kaviárevéstől a baldachinos franciaágyig, és a maga botcsinálta módján elkezdi utánozni a gazdagokat.

Jennifer Aniston pedig most is, mint szinte mindig minden filmjében, a kedves és szép nőt alakítja, akinek valahol kisiklott az élete, és sosem tudta igazán megvalósítani a nagy álmait... Na de majd most nekidurálja magát, és megmutatja a világnak!

Ezek a karakterek millió meg egy Adam Sandler- és Jennifer Aniston-filmben működtek már, a két sztár alighanem álmából felrázva is el tudná játszani az efféle szerepeket. Csakhogy a Gyagyás gyilkosság 2 nem egy szokványos Adam Sandler- vagy Jennifer Aniston-film, sokkal inkább egy családbarát Tőrbe ejtve-paródia! A maharadzsa álomesküvőjén ugyanis fegyveres gazfickók rabolják el a dúsgazdag vőlegényt, hogy utána váltságdíjat követelhessenek érte, és nyilvánvaló, hogy valaki belülről segítette őket a lagzi alatt. Így aztán minden meghívott vendég, legyen az közeli-távoli rokon vagy társtulajdonos a cégben, azonnal gyanússá válik sőt, maga a menyasszony is a feltételezett tettesek közé kerül!

 

Forrás: Netflix

 

De még a Spitz házaspár is gyanúba keveredik az egyre szövevényesebbé váló bűntény során, elvégre mi van, ha ők maguk az emberrablás és a zsarolás értelmi szerzői, hogy ezzel is a saját nyomozóirodájukat reklámozhassák a sajtóban? Mi, nézők persze jól tudjuk, hogy Spitzék naivak és ártatlanok, mint egy ma született bárány, csak hát minden bűnjel feléjük mutat, így nemcsak az igazi tettesek, de az ügyre ráállított veterán nyomozó (Mark Strong) és régi párizsi ismerősük, Delacroix felügyelő (Dany Boon) eszén is túl kell járniuk...

Miközben egy idióta mellékszereplő állandóan le akarja taperolni az 54 évesen is bomba formában lévő Jennifer Anistont! 

Az elszabadult dilivonat tehát fékezhetetlenül száguld, szerethető hőseink körül csak úgy hull a sok hulla – a néző meg úgy röhög, hogy lefordul a kanapéról. A siker titka mindössze annyi, hogy a sztárpáros részint látványosan odaszúr az összes létező romantikus komédiás, akciófilmes és whodunit krimis toposznak, az esetek másik felében viszont jelesre vizsgázva felmondja az összes ilyen klisét a Hogyan írjunk sikeres blockbustereket? kézikönyvből. Annyi csak ezzel a baj, hogy a film mindössze 90 perces, holott simán elfért volna még itt minimum fél, de inkább egy teljes órányi plusz átverés, suttyó poénkodás, szerelmes évődés és látványos törés-zúzás!

Szinkronfetisisztáknak viszont van egy jó hírünk a végére: Adam Sandler szinkronhangja természetesen ezúttal is Csőre Gábor, és naná, hogy Jennifer Aniston Kökényessy Ági hangján szólal meg – hiszen ha másképp lenne, bizonyára kaszára-kapára kapnának a rajongók, és lángba borulna a Netflix kelet-európai központja. A jó szórakozás tehát a magyar audiosávot választva is garantált!

Ítélet: 7/10

Kiknek ajánljuk? Azoknak, akik már látták az első Gyagyás gyilkosságot , és azoknak is, akik majd csak ezután fogják megnézni. És persze azoknak is, akik imádnak minden filmet, amiben Jennifer Aniston és/vagy Adam Sendler szerepel.