Itt a streamingválság, a közeljövőben átalakul az HBO Max

Néhány napja eltűnt az HBO Maxról a Besúgó, az Aranyélet és több másik sorozat is, méghozzá a költségcsökkentés jegyében, és Európa legnagyobb részében beszüntették az original tartalmak gyártását. A streamingpiac kezd összeomlani, a jövő a Disney+ modelljéé lehet.

Komoly átszervezések zajlanak az HBO-nál, miután a Discovery megvásárolta a WarnerMediát, és létrejött a két céget egyesítő Warner Bros Discovery. Az új cégvezetés már az egyesülés előtt egyértelművé tette, hogy valamilyen formában egyesíteni fogja a streamingfelületeit, az HBO Maxot és a Discovery+ szolgáltatásokat, David Zaslav, az új vezérigazgató pedig az egyesülés után rögtön elindította költségcsökkentő intézkedéseit. A hírek szerint eleve azért vette át az irányítást, hogy spóroljon, hiszen az összeolvadással 55 milliárd dolláros adóssággal indult a cég, és Zaslav ezért már rögvest azt ígérte a befektetőknek, hogy 3 milliárd dollárt lefarag a médiavállalat költségeiből. E költségcsökkentés jegyében tűnt el egyik napról a másikra az HBO Max felületéről az Aranyélet, a nemrég bemutatott Besúgó, az Időbevándorlók, és még vagy két tucatnyi másik sorozat. Leállították a helyi eredeti produkciók fejlesztését az HBO Max számára az északi országokban, Közép-Európában, Hollandiában és Törökországban, de a drágának és rizikósnak ítélt amerikai produkciókra is ez a sors várt. A vállalat közölte, hogy a franciaországi és spanyolországi eredeti műsorok gyártását az intézkedések nem érintik.

Forrás: HBO

 

Az HBO Max 2023-ban várhatóan megszűnik egyedülálló platformként – a pletykákkal ellentétben nem tűnik el, csupán átalakítják. A Warner Bros. Discovery szóvivője megerősítette a Television Business International portálnak, hogy a cég elkötelezett egy olyan egyedülálló streaming platform mellett, amely egyesíti az HBO Max és a Discovery Plus műsortárát, kombinált formában, azaz mindkettő portfoliójából kínálnak több ezer órányi tartalmat. Várhatóan 2023-ban Franciaországban már ez az új platform érkezik, ezzel pedig a médiaóriás befejezettnek tekinti az HBO Max globális terjeszkedését, így Izland, Görögország és a balti államok már nem kapják meg.

A Műsoron portálon olvasható egy remek cikk a streamingszolgáltatások jelenlegi modelljének összeomlásáról – ennek hatásait nyögi a Netflix és most az HBO Max is. A reklámmentesség, (különösen a Netflixnél) a mennyiség minőség elé helyezése és az, hogy pusztán az algoritmuson múlik, hogy milyen tartalmakat kínál elsősorban a felhasználónak, hosszú távon mind-mind veszteségessé teszik ezeket a szolgáltatásokat, hiszen pusztán az előfizetésekből tartják fent magukat. Mindennek oka az eszeveszett rohanás, az úgynevezett streamingháború, ami a covid alatt mérgesedett el, mikor kényszerűségből mindenki otthon filmezett – a streamingszolgáltatók pedig természetesen kihasználták a helyzetet, és minél több tartalmat kínáltak, sőt, új szolgáltatók bukkantak fel, hátha nekik is jut egy kis szelet a tortából. De ezt már mi is érezzük a pénztárcánkon: ennyi különféle streaming szolgáltató előfizetése már jelentős összeg, így nyilvánvalóan a többség szelektál.

Úgy tűnik, a Disney+ modellje lesz a jövő, ahol ahol az FX, a Hulu az ABC és egyéb hálózatok sorban egymás mellett helyezkednek el, azaz több portfoliót egyesít – persze a kínálat attól is függ, hogy a különböző régiókban milyen jogszabályozás alá esnek a licenszek, azaz terjeszthető-e egyáltalán egy adott műsor. Ahogy az sem lehetetlen, hogy bizonyos Origalnak feltüntetett produkciók átvándorolhatnak másik platformra – a Netflix alkotásainak egy része például nem közvetlenül saját gyártás, hanem vagy társfinanszírozók voltak, vagy megvásárolták a kész produkciót, így a Műsoron cikke szerint akár a Vaják is átvándorolhat egy másik szolgáltatóhoz. A piac percről percre változik, de az HBO Max részéről bizonyos, hogy kevesebb tartalmat gyártanak, de jobban odafigyelnek a minőségre, és a reklámra is nagyobb gondot fordítanak.