Hernádi Judit és Bodrogi Gyulai filmjei a Filmión

A napokban volt Hernádi Judit és Bodrogi Gyula születésnapja. A Filmio kínálatából ajánlunk tőlük filmeket.

Hernádi Judit április 11-én ünnepelte 65. születésnapját, a Nemzeti Filmintézet streaming oldalán, a Filmión két filmet láthatunk tőle. Az egyik Gáros Péter 1987-es Szamárköhögés című szatírája. 1956 októberében egy reggel egyetlen gyerek sem ment iskolába. Apa, anya és nagyi Tomival és Annamarival bezárkózik a négy fal közé. Apa elmegy, de visszatér, miután megpofozott valakit. A nagyi is megjön két átlőtt kenyérrel. A két gyerek élete szokatlanul izgalmassá válik: nincs iskola, a felnőttek megzavarodtak. Hernádi Judit mellett Törőcsik Mari, Garas Dezső, Eperjes Károly, Fehér Anna, Reviczky Gábor és Végvári Tamás játszanak ebben a klasszikusban.

A Szaffi Dargay Attila 1984-es zseniális rajzfilmje, Jókai Mór A cigánybáró című regénye alapján. A történet a XVII. században játszódik, amikor a Habsburg-ház elhatározza, hogy kiveri a törököt Magyarországról. Sophie, Ahmed pasa lánya és Jónás, a magyar várúr, Botsinkay Gáspár fia kisgyermekkoruk óta szeretik egymást, s jegyesek. A háború alatt azonban a Botsinkay családnak és a töröknek menekülnie kell, ezért elásnak egy láda kincset Botsinka várának udvarában. A kisded Sophie menekülés közben elvész, és egy furcsa kis öregasszony talál rá, aki macskája után elnevezi Szaffinak, s saját gyermekeként neveli. Jónás, daliás fiatalemberként, visszatér apja birtokára, s az elrejtett kincs nyomába ered. A kincset azonban nemcsak Jónás szeretné megtalálni, hanem az ingyenélő haszonlesők is. A fiú eközben újra találkozik Szaffival... Hernádi a felkapaszkodott sertéskupec, Loncsár lányát, az elkényeztetett Arzénát szólaltatja meg.

 

Bodrogi Gyula április 15-én töltötte be nyolcvanhetedik életévét, az ő munkásságából jóval többet nézhetünk a Filmión. A Fuss, hogy utolérjenek! Keleti Márton 1972-es zenés filmje, Pécsi Sándor, Bodrogi Gyula és Zalatnay Sarolta főszereplésével. Nemzetközi kémbanda egy zeneműkiadó impresszárióinak álcázza tagjait, hogy megszerezze egy fontos lézertanulmány tervrajzait, melyek Tokaji, az operettszínház számlaellenőrének belégjei közé kerültek. Tokaji lesz a csalétek a gyönyörű és profi dzsúdós rendőrnő kezében. A banda producerként megveszi Tokaji fia, Attila musicaljét, a becses iratokért cserébe. Így az operettigazgató kétségbeesése ellenére Attila fiatal zenekara, és szerelme, az énekesnő Kati tarthatja a nagysikerű díszelőadást, rendőri segédlettel.

 

A Szépek és bolondok „a legjobb Mándy Iván-film, amit nem Mándy Iván írt.” Szász Péter 1976-os vígjátékában Bodrogi mellett többek között Kállai Ferencet, Andor Tamást, Tábori Nórát, Haumann Pétert és Koltay Róbertet láthatjuk. A leghétköznapibb kisemberek sokaságába tartozó Ivicz István valaha kitűnő pék volt, ma kenyérkihordó. Hétvégéken azonban vonatra száll, és valamelyik kisvárosban szívvel-lélekkel, nagy odaadással és tisztességgel levezet egy-egy harmadosztályú labdarúgó mérkőzést. Mint futballbíró nem enged meg semmiféle lazaságot, a megvesztegetésnek még a látszatát is elkerüli. A pályán emberi kiteljesedést érez, e vasárnapok kiemelik őt a hétköznapok szürkeségéből. Ugyanerre vágyakoznak partjelzői, Fedák és Gadácsi is. Legnagyobb álmuk az, hogy írjon róluk a Népsport.

 

Sándor Pál 1983-as filmjében, a Szerencsés Dánielben Rudolf Péter alakítja a címszereplőt, mellette Zsótér Sándort, Margitai Ágit, Major Tamást, Törőcsik Marit, Kern Andrást, Voith Ágit, Kishonti Ildikót és Bodrogi Gyulát láthatjuk. Szerencsés Dániel és a barátja, Gyuri 1956-ban úgy döntenek, hogy elhagyják az országot. El is jutnak a nyugati határig, ahol a megbeszélés szerint egy szállodában kell megvárniuk a teherautót, amely átviszi őket Ausztriába. A menekülőkkel telezsúfolt szállóban még utoljára feltehetik maguknak a kérdést: menni vagy maradni?

Az 1985-ös Idő van, a magyar posztmodern film egyik kulcsműve, Gothár Péter Esterházy Péterrel közösen jegyzi a forgatókönyvet. Halasi Mihály a feleségével és gyermekeivel nyaralni indul a Trabantban a Balatonra. Halasi korábban (szexuális életüket újra működőképessé varázsolandó) vibrátort vásárolt, de a gyárban felejtette, s még be kell ugrania érte. Kijövet fegyveres harcba keveredik a gyári őrséggel, amelyik még Lenin elvtársat sem ismeri fel. A nyaralókastélyba való megérkezés után a gondnok, népünk bölcs vezérének egykori sofőrre segíti az elhelyezkedést, a bejelentkezést, a koszt megrendelését. A vibrátorban nincs elem, Ilona arcán pedig közben kinő egy elpusztíthatatlan szőrszál. Visszamennek Pestre. Mialatt Ilonával az orvosok kísérleteznek, Halasi körbejárja a várost. Szőrszál marad. Halasiék megpróbálnak együtt élni az öröknek és megszokhatónak tűnő abszurd világgal. Bodrogi mellett Zala Márk, Bitskey Tibor, Cseh Tamás, Lázár Kati és Ruttkai Éva játsszák a főbb szerepeket.

Végül, de természetesen nem utolsósorban: a Filmión megnézhetjük a Macskafogót is, amelyben Bodrogi Gyula szólaltatja meg Maxipotzakot, a vámpírdenevérek romantikára hajló főnökét.