Hangolódj az őszre ezzel a 10 filmmel

Ma van a csillagászati ősz első napja, így hivatalosan is vége a nyárnak. Hogy megkönnyítsük az átmenetet az új, az előzőnél barátságtalanabb évszakba, válogattunk jó pár őszi hangulatú, streamingen elérhető filmet.

A többségük igazi kellemes, melankolikus-romantikus komfortmozi vagy komédia, de azért akad pár rémfilm is, elvégre halloween is vészesen közeleg.

Harry és Sally

Rob Reiner és Nora Ephron klasszikusa jórészt ősszel játszódik, például a vastag levélszőnyeg borította Central Parkban, de nemcsak azért felejthetetlen a film, hanem Meg Ryan és Billy Crystal kettőse miatt is.

A történet szerint Harry és Sally először az egyetemi évek alatt találkoznak, egy közös autóút során. Rögtön tisztázzák: férfi és nő között nem lehet barátság, azt mindig tönkreteszi a szex. Öt év múlva egy repülő fedélzetén lelkesen számolnak be egymásnak új partnerükről. Újabb hat év, és egy könyvtárban futnak össze, hogy keserű csalódásuk miatt keseregjenek. Miközben két legjobb barátjuk egymásra talál és összeházasodik, Harry és Sally egyre jobb haverok, mígnem egy éjszaka szexuálisan is egymásra lelnek...

Elérhető: Apple TV

Édesek és mostohák

Chris Columbus filmje nem egy vidám történetet mesél el, de legalább passzol hozzá a szomorkás őszi háttér.

Az Édesek és mostohák két asszony harcáról szól.. Az egyik szép, fiatal és öntudatos (Julia Roberts), a másik is öntudatos de kicsit már megkopott a hosszú mintaanya szerepben (Susan Sarandon). Kettejük között a hadszintér a szeretett férfi (Ed Harris), aki elvált az egyiktől, és feleségül akarja venni a másikat, valamint a felbomlott házasság gyümölcsei, két rosszcsont lurkó. Isabel próbál szerelme gyerekeinek jó anyja lenni, de képtelen fölvenni a versenyt a férfi exfeleségével, a gyerekek édesanyjával. Jackie jól ki is használja ezt a helyzetet, s amikor csak teheti, gyerekeit a csinos mostoha ellen uszítja. És ez így menne az idők végezetéig, ha a sors közbe nem szólna.

Elérhető: Apple TV

Holt költők társasága

Forrás: Port.hu

Ha szeptember, akkor iskolakezdés. Mi más is illene ehhez az alkalomhoz, mint minden idők egyik legfelemelőbb tanár-diák filmje?

A Robin Williams által alakított John Keating az első pertől kezdve utánozhatatlan, ahogy belép a tanterembe, és lapról lapra tépeti szét diákjaival a tankönyvet, mert azt akarja, hogy felfedezzék: életük maga a költészet. A film elhozta a legjobb eredeti forgatókönyvért járó Oscart, de jutott egy jelölés Williamsnek és Peter Weir rendezőnek, és persze magának a filmnek is.

A szerelem hálójában

Meg Ryan és Tom Hanks  filmjének cseleménye egy egész évet felölel, de az őszi pillanatok a legszebbek. A rendező, Nora Ephron nagyon éri az őszi New Yorkot, hiszen már a Harry és Sally is ekkor és ott játszódott.

A sztori: Kathleen Kelly (Meg Ryan) a világ talán legszebb gyermekkönyvboltjának a tulajdonosa. Egy nap azonban az utca túloldalán Joe Fox (Tom Hanks) megnyitja könyváruházát, ami korántsem olyan meghitt, viszont sokkal nagyobb, mint Kathleené. A két magányos üzletvezető és harcias ellenfél éjszakánként NY152 és Shopgirl álnév alatt ismerkedik és hamarosan egymásra is találnak a hálón. Álnéven egymásnak tanácsokat adnak és még egymásba is szeretnek. De eljön a nap, amikor fény derül kilétükre.

Elérhető: Netflix

Good Will Hunting

Will Hunting még csak húszéves, de már kilóg a kemény dél-bostoni munkásnegyed környezetéből. Barátaihoz hasonlóan gürcöl, amikor éppen nem a helyi bárban lóg vagy nem keveredik összetűzésbe a törvénnyel. Sohasem járt egyetemre, legfeljebb gondnokként felmosni a padlót. Mégis homályos történelmi utalásokat idéz fel fényképszerű emlékezetéből és szinte azonnal old meg Nobel-díjas professzorokat is zavarba ejtő matekpéldákat. Az egyetlen dolog, amire nem képes, hogy újabb kocsmai verekedése után kidumálja magát a várható börtönbüntetés alól. Egyetlen reménye Sean McGuire, az egyetemi professzorból lett pszichológus, aki csodálja a fiú érzelmi küszködéseit és megérti, milyen az, amikor az ember élete állandó küzdelem.

Elérhető: HBO GO

Dan és a szerelem

A megözvegyült Dan Burns (Steve Carrell) rendkívül népszerű és sikeres gyereknevelési tanácsadó egy újságnál. Otthon azonban nehezen boldogul három lányával, akikkel egyre több a probléma. A nagy családi összejövetel sem könnyíti meg a helyzetét. A család unszolására a helyi könyvesboltban megismerkedik a csinos és energikus Marie-val (Juliette Binoche), és rögtön egymásba habarodnak. Ám hamarosan kiderül, hogy a nő az öccse, Mitch (Dane Cook) új barátnője. Csak idő kérdése, hogy mikor tör ki a botrány.

Elérhető: HBO GO

Az álmosvölgy legendája

Forrás: Port.hu

A gótikus horror nagymestere, Tim Burton Washington Irving 1820-as novellájából készített egy meglehetősen szabad adaptációt. A helyszín a Hudson keleti partvidékének tágas völgyei közt meghúzódó csendes kis szurdok, melyet Álmosvölgynek hívnak. Mesebeli, varázslatos táj tele mindenféle helyi mendemondával, kísértetjárta helyekkel, éji babonával. Ide érkezik 1799 egyik vészjósló napján New Yorkból a legújabb tudományos nyomozási módszerek iránt elkötelezett Ichabod Crane felügyelő, hogy kivizsgálja a kis faluban történt rejtélyes eseteket. Három rendkívül különös gyilkosság zaklatta fel a békés kis közösség nyugalmát. Mindhárom áldozatnak levágták a fejét, és a fejek eltűntek... A falubéliek váltig állítják, tudják, ki követte el a rémséges tetteket: nem más, mint a legendás Fejnélküli Lovas!

Érdekesség: a hátborzongatóan gyönyörű, rémséges erdő díszlet ugyan, ám az idő múlásával akár igazi is lehetett volna, mert bogarak és madarak fészkelték be magukat a göcsörtös díszletfák közé. A filmbéli madárcsicsergés gyakran a hívatlan vendégek hangja.

Elérhető: Apple TV

Kisasszonyok

Forrás: Port.hu

Louisa May Alcott regényéből rengeteg feldolgozás készült már, legutóbb 2019-ben Greta Gerwig rendezésében, de 94-es verziót is érdemes megnézni, amelyben olyan sztárok szerepelnek, mint Winona Ryder, Susan Sarandon, Christian Bale, Kirsten Dunst, Claire Danes és Gabriel Byrne

A March-lányok számára csak az jelenthet megoldást szűkös anyagi körülményeik rendezésére, ha sikeresen mennek férjhez. A szépséges és csöndesen bölcs Meg (Trini Alvarado), a megnyerően kedves Amy (Kirsten Dunst), a betegeskedő Beth (Claire Danes) és a modern, írónőnek készülő Jo March (Wynona Ryder) bármit megtennének egymásért, ám eszük ágában sincs szerelem nélkül férjhez menni. Legjobb barátjuk, a jóképű és művelt Laurie (Christian Bale) két testvért is elvarázsol. Jo és Amy egymással versengenek a szerelméért.

Elérhető: Apple TV

Tőrbe ejtve

Rian Johnson (Looper – A jövő gyilkosa, Star Wars: Az utolsó Jedik) forgatókönyvíró-rendező feszült krimije egy modern köntösbe öltöztetett klasszikus Agatha Christie-történet, ahol az utolsó pillanatig izgatottan várja a néző a mindent leleplező, és döbbent fordulatot hozó végkifejletet. A milliárdos krimiírót az Oscar-díjas Christopher Plummer alakítja, díszes családját olyan sztárok keltik életre, mint Chris Evans, az Oscar-jelölt Toni Collette, a kétszeres Golden Globe-díjas Jamie Lee Curtis, az Oscar-jelölt Michael Shannon, a Golden Globe-díjas Don Johnson, a személyzet egyik tagját Ana de Armas játssza, a neves detektív szerepében pedig Daniel Craig remekel.

Elérhető: Netflix

Halloween - A rémület éjszakája

Halloween éjjele - a Mindenszentekről Halottak napjára virradó éjszaka. Michael Myers, a mániákus gyilkos ekkor tör ki az elmegyógyintézet falai közül, hogy visszatérjen egykori rémtettének színterére. A maszk mögé rejtőző, bomlott agyú férfi útját halottak szegélyezik...

Október 21-én érkezik a magyar mozikba a Halloween-széria legújabb darabja, a Gyilkos Halloween, hangolásképpen tökéletes program újranézni a ma már kultikusnak számító eredetit.

Elérhető: Netflix

A fantasztikus Róka úr

Könnyebb lenne felsorolni, hogy Wes Anderson filmjei közül melyik nem játszódik ősszel, de mind közül talán az animált Roald Dahl-adaptációja a leghangulatosabb.

Róka úr valaha a legjobb ravaszdi volt a környéken. Ám tizenkét esztendeje boldog, csendes családi életet él. Köszönhetően a rámenős rókaasszonyságnak, akinek megfogadta, hogy messze elkerüli a tyúkketreceket. Mi tagadás, Róka úr élvezi a vidéki életet, a nagy házat, a kölyöknevelést. Ám amikor lehetőség nyílik egy utolsó nagy rablásra, a tisztes családapából előtör a régi szenvedély. A gazdák persze rossz néven veszik, hogy kifosztották őket, és rókavérre szomjaznak. Az állatok azonban összefognak Róka úrral, és együtt veszik fel a harcot az őket kifüstölni szándékozó gazdák ellen.

Elérhető: Apple TV

via: Buzzfeed / Prevention