Dokumentumfilmek az HBO GO kínálatából

Rengeteg remek dokumentumfilmet találhatunk az HBO kínálatában, ezekből válogattunk össze egy csokorra valót.

Miatyánk

A filmrendező Andrej és barátnője, Paula megtudják, hogy gyermekük lesz. Míg a leendő anya saját problémás életében hiába keres követhető szerepmodellt az anyasághoz, a leendő apának is rendeznie kell viszonyát saját, rég nem látott apjával, aki szerzetesként él az Athosz-hegységben. Andrej többször meglátogatja apját a kolostorban, hogy közelebb kerüljön ahhoz a rejtélyhez, hogy vajon apja miért hagyta el a családját, amikor Andrej még csak hatéves volt. Talán ez lehet a kulcsa annak, hogy megértse, hogyan válhat apává, habár neki soha nem volt ott igazán az édesapja? Ahogy a pár keresi a válaszokat és a megbékélés lehetőségét a terhesség előrehaladtával, mintegy szélesre tárják a kaput valami sokkal jelentőségteljesebbnek: egy gyönyörű kislány megérkezésének.

 

A feltaláló: vérszomj a Szilícium-völgyben

Elizabeth Holmes önerőből lett a világ legfiatalabb milliárdosa, nevét együtt emlegették Mark Zuckerberggel és Steve Jobs-szal. Azzal robbant be a köztudatba, hogy kidolgozta azt az olcsó technológiát, melynek segítségével egyetlen csepp vérből percenként 200 tesztet tudnak elvégezni, amivel forradalmasítja a betegségek korai diagnosztizálását. A varázslatos találmánynak csak egy bökkenője volt: az egész hazugság volt. A 9 milliárdos buli a Szilikon-völgy legnagyobb startup-csalása volt.

 

Anyáim története

Virág, a kilátástalan ellenzéki létbe belefáradt, képviselő barátnőjével, a zenész Nórával szeretne családot alapítani. Két év bizonytalan várakozás után habozás nélkül igent mondanak egy nevelőszülőknél lévő 2,5 éves, fejlődésében lemaradt kislányra. A két rendező, Dér Asia és Haragonics Sári különleges érzékenységgel követi végig a várakozás intenzív időszakát, majd a családdá válás szép és küzdelmes mindennapjait. Míg Virág ösztönösen ráérez az anyaszerepre, Nóra nehezen találja a helyét a családban „második anyaként”. A szülővé válás nehézségei mellett a szivárványcsaládok kirekesztettségével is meg kell küzdeniük nap mint nap, ami egyre jobban befolyásolja életük és jövőbeli terveik alakulását, így hamarosan végső döntést kell hozniuk: Magyarországon maradnak vagy külföldre költöznek.

Kritikánkért katt ide!

 

Álhíres

A közösségimédia-platformokon ma már több százmillió olyan ember van fent, akik hatalmasra duzzadt követőtáboruk révén influenszernek számítanak. Ám ők tényleg híresek? Mit jelent egyáltalán a hírnév és a befolyás a digitális korban? Hogyan befolyásolható a közösségi média világa? Az HBO dokumentumfilmjében a régi motoros újságíró, Nick Bilton egy innovatív társadalmi kísérlet során rántja le a leplet a közösségi média és az azt befolyásoló tényezők működéséről. Három Los Angeles-i fiatal minden vágya, hogy híres legyen, és bár alig vannak követőik, mégis népszerű influenszerekké válnak egy seregnyi hamis követő és robot megvásárlásával, miközben feltárulnak ennek a sokakat magával ragadó, mégis valószínűtlen életmódnak a csodái és költségei.

 

Istent játszva

A dokumentumfilm sokkoló bepillantást nyújt a Las Vegas-i termékenységi specialista sötét örökségébe. Dr. Quincy Fortier többszáz párnak segített, akik nem tudtak teherbe esni. Évtizedekkel később, a beavatkozásokkal született gyermekek közül a netet olvasgatva néhányan rájönnek, hogy Dr. Fortier a saját spermáját használta a nők megtermékenyítésére, a párok tudta és beleegyezése nélkül, provokálva ezzel a genetikai öröklés természetét, a család valódi értelmét és fájdalmas titkok felfedését.

Kritikánkért katt ide!

 

Őrült, nem elmebeteg

Miért gyilkol az ember? Egyesek miért képesek ölni, mások pedig miért képesek ellenállni a kísértésnek? Kiből lesz sorozatgyilkos? Dr. Dorothy Otnow törvényszéki pszichiáter ezekre a kérdésekre keresi a választ. A pszichológus erőszakos emberek lelkivilágának vizsgálatával foglalkozik, sorozatgyilkosokat vizsgál és elemez, köztük a híres-hírhedt Ted Bundyt. A disszociatív identitászavarban szenvedő gyilkosokkal való munkája során felállított egy teóriát, mi teszi a gyilkost gyilkossá.

 

Boko Haram: az elrabolt lányok nyomában

2018. május 7-én volt az egyéves évfordulója annak, hogy a még 2014-ben egy chiboki iskolából elrabolt 276 nigériai iskoláslányból 82-t szabadon engedtek a Boko Haram fegyveresei. Az iszlamista mozgalom tagjai három évvel korábban rabolták el, majd rejtegették őket. A film a lányok fogságban töltött éveit és az azt követő életüket, a társadalomba való visszailleszkedésüket meséli el. A kiszabadult lányoknak Abujában, egy titkos és biztonságos kormányzati épületben biztosítottak helyet.

 

Visszatérés Epipóba

Az 1980-as évek végén sok magyar fiatal vágyott arra, hogy egy különös nyári táborban tölthesse a vakációt. A táborozás résztvevői ugyanis a szocializmus utolsó napjainak valóságából egy képzeletbeli országba, Epipóba utaztak. A táborvezető a bűvkörébe vonta a gyerekeket, akikre a szerepjátékban titkos nyelv, mágia és varázslat várt. Ám a játékokat megalázás és zaklatás árnyékolta be. A rendező 25 év után találkozik egykori társaival, hogy megértsék Epipo zárt, sötét titkokkal terhelt világát.

Kritikánkért katt ide!

 

Robin Williams - egy komikus portréja

A film vicces, intrikus és lélegzetelállító portré a világ egyik legkedveltebb komikusáról. Robin Williams nagyrészt saját szavaival mesél, miközben a film azt ünnepli, amit a komédiának és a kultúrának adott az 1970-es évek végétől kezdve a 2014-es haláláig. A film bemutatja különös életét és karrierjét. Korábban nem látott jeleneteket, interjúrészleteket, valamint házivideókat és színpadi felvételeket is láthatunk. Megszólalnak a barátok és pályatársak is, akik ismerték és szerették őt.

Kritikánkért katt ide!

 

Spielberg

Steven Spielberg egyike a világ leghíresebb filmeseinek. A közel ötvenéves pályafutása során páratlan életművet alkotott. Most elmeséli életét, egyedülálló kapcsolatát a filmkészítéssel. A keserédes gyerekkorától kezdve végigkövethetjük pályáját a felemelkedésen, majd a hihetetlen kasszasikereken át a drámai alkotásokig. Az HBO saját gyártású filmje betekintést nyújt a Spielberg család tagjainak életébe is, megszólalnak a barátai és kollégái, és számos kulisszák mögötti felvételt is láthatunk.

 

Natalie Wood: Mi marad hátra

A film teljesen egyedülálló perspektívából mutatja be a legendás hollywoodi színésznő, Natalie Wood életét és karrierjét: a lánya, Natasha Gregson Wagner és olyanok szemszögéből, akik a legjobban ismerték. A film korábban nem látott házi videókat, fotókat, naplókat, leveleket és bensőséges interjúkat tartalmaz a barátaival, a családjával és kollégáival. Újra vizsgálja Natalie Wood személyes és szakmai kihívásait, amelyeket beárnyékolt a tragikus, negyvenhárom éves korában bekövetkezett halála.

 

Szisztéma

Az HBO dokumentumfilmje a főiskolai kosárlabda bajnokságot átszövő korrupcióval kapcsolatos kétéves, kiterjedt FBI-nyomozás krónikája. Ennek 2017. szeptember 26-án volt a csúcspontja, amikor az Adidas néhány vezetőjét, illetve segédedzőket tartóztattak le csalás és korrupció, az úgynevezett „fizess a játékért” szisztéma vádjával. A bűncselekménysorozat kulcsfigurája Christian Dawkins volt, aki most először volt hajlandó szembenézni a kamerával, lenyűgözően elmagyarázva a saját verzióját.

 

Anya gyilkos kincse

A dolgok nem mindig azok, amiknek látszanak, főleg Dee Dee és Gypsy Rose Blanchard esetében nem. Gyerekbántalmazás, mentális betegségek és tiltott szerelem keveredik a rejtélyben, ami egy anya és lánya kapcsolatáról szól. Mindenki azt hitte, tündérmesében élnek, ám kiderül, hogy rémálom az életük. Az HBO dokumentumfilmje kihallgatási jegyzőkönyvek, orvosi leletek, interjúk és titkos beszélgetések segítségével mutatja be annak következményét, amikor valaki megpróbál örökké fiatal maradni.

 

Slenderman: Az internet réme életre kel

A borzalmas gyilkosság híre felkavarta az országot. Két tizenkét éves lány elcsábította egyikük barátját a Waukesha erdőbe, ahol tizenkilenc késszúrással végeztek vele, mert az arc nélküli mitikus lény, akit az internet világa Slendermanként ismer, ezt parancsolta. A sztori mögött több van az ütős szalagcímeknél. A kijózanító film feltárja a bűncselekmény mögött meghúzódó sokkoló titkokat, hogy egy internetes városi legenda hogyan befolyásolja a fiatalok gondolatait, és készteti őket cselekvésre.

 

Szerelempatak

Az HBO mozicsatorna támogatásával készült dokumentumfilm sajátos történet a szerelemről és a vágyakozásról. Szereplői egy erdélyi, kis magyarlakta faluban élnek, és nem túl fiatalok. Az érzelmekkel teli, esetenként megdöbbentő alkotás a javíthatatlan romantikus, a több mint nyolcvanéves Feri bácsi szerelmi kalandjait követi nyomon a falubéli asszonyokkal. Ők azok, akik a legbelsőbb gondolataikat és álmaikat is megosztják velünk. A 25. Trieszti Filmfesztivál legjobb dokumentumfilm díjának nyertese!

 

Kollektíva

2015-ben tűz pusztított a bukaresti Colectiv klubban. A tragédiának 27 halottja és 180 sebesültje volt. Néhány nappal később újabb áldozatok haltak meg a kórházakban olyan sebek miatt, amelyek nem voltak életveszélyesek. Végül egy orvos információi alapján újságírók jártak utána az ügynek. Nyomozásuk megdöbbentő eredményre vezetett, hatalmas egészségügyi csalássorozatot tártak fel. Az eseményeket és az érintetteket követve a film az oknyomozó újságírás hatását és következményeit vizsgálja.

Kritikánkért katt ide!