Az évszázad csatája: a Sárkányok házát vagy A hatalom gyűrűit nézik többen?

Kijött a Nielsen heti streaming TOP10-es listája – de ebben a mérésben csak az amerikai tévés megtekintés van benne, a laptopos-okostelefonos nincs, ahogy a kábeltévés HBO-nézők is kimaradtak a statisztikából.

Az egymással konkuráló tartalomipari óriások két legfelkapottabb fantasy sorozata most végre megvívta az első nézettségi harcát! Történt ugyanis, hogy az HBO Trónok harca előzménysorozata, a Sárkányok háza, valamint az Amazon Prime-on futó A Gyűrűk Ura: A hatalom gyűrűi egyaránt felkerült a Nielsen streaming rangsorába az augusztus 29. és szeptember 4. közötti héten.

Az élen A Gyűrűk Ura: A hatalom gyűrűi végzett, 1,3 milliárd megtekintett perccel, míg a Sárkányok háza 5. lett, mivel „csak” 781 millió percig nézték.

Ez 61 százalékkal kevesebb, mint a nagy rivális eredménye.

Forrás: Amazon Prime Video

 

Fontos azonban megjegyezni, hogy a Nielsen csak az amerikai tévéképernyőkön történő nézettséget méri, tehát más országok nézettségi eredményei, valamint a laptopos-tabletes-okostelefonos megtekintések nem szerepelnek az összesítésben (jelen sorok írója például a PORTcast-adásokban is mindig elmondja, hogy buszozás közben, mobilon nézi a Sárkányok házát).

A fentiek ellenére azonban ez mégiscsak egy „almát a körtével”-típusú összehasonlítás, mivel a két sorozat elérhetősége eleve nem volt ugyanolyan. A hatalom gyűrűi két epizóddal debütált szeptember 1-é Amerikában, vagyis a Nielsen nézettségi ablakának csak utolsó három napjába fért csak be. Ezzel szemben a "Sárkányok háza első részét augusztus 21-én este 9 órakor mutatták be, a másodikat augusztus 28-án, a harmadikat pedig szeptember 4-én – vagyis a harmadik epizód mindössze néhány órával azelőtt érkezett, hogy a Nielsen befejezte a heti számlálást. Emellett fontos megjegyezni, hogy a A Gyűrűk Ura: A hatalom gyűrűi kizárólag streaming, míg a Sárkányok háza (az HBO hagyományos tévés jelenlétének köszönhetően) kábeles nézettséggel rendelkezik, ez utóbbit azonban a Nielsen streaming adatai nem veszik figyelembe.

Így aztán az augusztus 29. és szeptember 4. közötti nézettségi ablakban inkább a két sorozat első két epizódját vetik össze egymással. Mindkét sorozatnak nagyjából egyórás epizódjai vannak, de A hatalom gyűrűi streaming-exkluzivitásának ténye komoly előnyt jelent. A Sárkányok háza kábeltelevíziós nézőszáma ugyanis igen jelentős: a Nielsen szerint 3,2 millióan nézték a premier estéjén a Sárkányok házát az HBO-n.

 

Forrás: HBO

 

Érdekesség, hogy ezen a héten

a Sárkányok házát beelőzte a saját anyasorozata: a Trónok harca

792 millió perc streaming nézettséggel két egymást követő héten is a 3. helyen végzett, köszönhetően annak, hogy a rajongók újra elkezdték nézni a 2011 és 2019 között futó fantasy szériát.

Íme a Nielsen legfrissebb Top 10-es streaming rangsora az augusztus 29. és szeptember 4. közötti időszakra vonatkozóan:

Forrás: Nielsen

 

(via Variety)