Meryl Streep 7+2 filmje

1949. június 22-én született Mary Louise Streep, azaz a három Oscar-díjas Meryl Streep, korunk egyik legnagyobb színésznője. Az alábbi kilenc film segítségével (melyeket a streaming szolgáltatóknál vagy a tévében csíphetünk el) el is kezdhetjük vele az ünneplést.

Marvin szobája (1996)

Húsz év telt el azóta, hogy a két nővér, Lee (Meryl Streep) és Bessie (Diane Keaton) útjai elváltak. Lee Ohióba ment, hogy a saját életét élje, az idősebb Bessie pedig visszatért Floridába, a szülői házba, hogy gondját viselje agyvérzése óta ágyhoz kötött apjának, Marvinnak és különc nagynénjének, Ruth-nak. Ám egy orvosi vizsgálat során kiderül, hogy Bessie leukémiás, és túlélése attól függ, hogy talál-e olyan rokont, akinek a csontvelője megegyezik az övével. Lee-nek megvan a maga baja, ugyanis tinédzser fia, Hank (Leonardo DiCaprio) deviáns viselkedése miatt elmegyógyintézetben köt ki. Mégis, amikor Lee megkapja húsz éve nem látott nővére segélyhívását, fogja Hanket és öccsét, Charlie-t, majd útra kel. A nővérek találkozása erőteljes érzelmek kirobbanásához és megható felfedezésekhez vezet ebben a rendkívül emberi, briliáns színészi alakításokat felvonultató, igényes és drámai témájához képest meglepően mulatságos filmben.

A tévés sugárzásokon kívül a film elérhető az HBO GO-n.

Az órák (2002)

Egy röpke nap óráiba sűrítve három nő megkapó története... 1923: Virginia Woolf, a XX. századi világirodalom nagy egyénisége, a tragikus sorsú írónő (Nicole Kidman) hosszú gyógykezelése után elkezdi írni Mrs. Dalloway című regényét. 1951: Laura, az öngyilkossági hajlamokkal küzdő terhes háziasszony (Julianne Moore) meglepetésbulit akar rendezni férje születésnapjára, de kezébe akad a regény, és teljesen belefeledkezik. 2001: Clarissa, a leszbikus kiadótulajdonos (Meryl Streep) szintén egy titkos ünnepséget akar szervezni AIDS-ben szenvedő költő barátja tiszteletére. Mindhárom történet alapkérdése saját boldogságunk igazi célja és annak elérése mások életén keresztül. Három nő, egy regény: az egyik írja, a másik olvassa, a harmadik átéli...

A tévés sugárzáson kívül a film elérhető az HBO GO-n.

Az ördög Pradát visel (2006)

Miranda Priestly (Streep) a divat legnagyobb hatalmú úrnője, akinek ápolt kezeitől retteg a New York-i divatipar, aki senkit nem tűr meg az útjában, ha tervei kivitelezéséről van szó és aki tökéletesen ellenőrzése alatt tartja „a divat bibliáját”, azaz a Runway magazint, alaposan megkeserítve a munkatársak életét. Miranda új beosztottja, Andy Sachs, a frissen végzett főiskoláslány (Anne Hathaway) egyáltalán nem illik a képbe: szürke, jellegtelen, tökéletes ellentéte a cégnél dolgozó díváknak. Amikor a lány belép a szerkesztőségbe, megdöbbenve jön rá, hogy a munka teljesítése, amire jelentkezett, nem elszántság és céltudatosság kérdése.

A tévés sugárzásokon kívül a film elérhető az HBO GO-n.

Mamma Mia! (2008)

Donna (Streep) független, egyedülálló anya, akinek van egy kis szállodája egy idilli görög szigeten. Egyedül nevelte fel lányát, a tűzrőlpattant Sophie-t (Amanda Seyfried), és éppen most készül elengedni a kezét. Lánya esküvőjére Donna meghívta két legjobb barátnőjét, az életrevaló Rosie-t (Julie Walters) és a módos, sokszor elvált Tanyát (Christine Baranski) régi zenekarából, a Donna és a Dinamókból. Ám titokban Sophie is hívott három vendéget. A lány már régóta kutatja apja kilétét, hogy legyen, aki az oltárhoz kíséri. Ezért aztán elhív három pasit Donna múltjából (Pierce Brosnan, Colin Firth, Stellan Skarsgård) a mediterrán paradicsomba, ahol már mindannyian jártak húsz évvel korábban. És 24 kaotikus, varázslatos óra következik, melyben új szerelmek bimbóznak és régi románcok lobbannak fel újra a lehetőségek buja szigetén.

A film elérhető a Netflixen.

Kétely (2008)

A vibráló egyéniségű, karizmatikus Flynn atya (Philip Seymour Hoffman) 1964-ben egy bronxi egyházi iskolában szeretné kicsit megváltoztatni a túl szigorú szokásokat, amiket már réges-régen állított fel a vaskezű igazgatónő, Aloysius Beauvier nővér (Meryl Streep), aki a félelem és a szabályok erejében bízik. A politikai változások szele eléri a közösséget, és az iskola a falai közé fogadja az első fekete diákot, Donald Millert. Amikor az ártatlan James nővér (Amy Adams) megosztja az igazgatónővel észrevételét, miszerint Flynn atya túlságosan is személyes érdeklődést mutat Miller iránt, Beauvier egyszemélyes keresztes hadjáratba kezd a pap ellen azzal a céllal, hogy eltüntesse az iskolából. Bár bizonyítékkal nem rendelkezik, Aloysius nővér a hite szerint száll szembe a férfival.

A tévés sugárzáson kívül a film elérhető az HBO GO-n.

Julie & Julia – Két nő, egy recept (2009)

Julie, a harmincas írónő (Amy Adams) alkotói válságban szenved. Elhatározza, hogy egy év alatt megfőzi az összes receptet, ami Julia Child híres, a francia szakácsművészetről írt könyvében található, és internetes blogban számol be az ezzel kapcsolatos élményeiről. Ezzel párhuzamosan Julia Child (Streep) élete is megelevenedik, akinek a sorsát onnantól kezdve követhetjük, hogy a II. világháború után Párizsba költözik külszolgálatot teljesítő férjével. Az asszony elfoglaltságot keres és talál is magának. Érdeklődése a francia konyhaművészet felé fordul: felfedezi, hogy az evés a társadalmi érintkezés egyik formája, és a hozzá való ételt művészi módon is el lehet készíteni.

A tévés sugárzásokon kívül a film elérhető a Netflixen.

Augusztus Oklahomában (2013)

A Tracy Letts (Gyilkos Joe) darabja alapján készült filmben a költő Beverly Westonnak (Sam Shepard) alkoholproblémái vannak, felesége, Violet (Meryl Streep) pedig szájrákkal küzd, ráadásul egyre inkább kezd rákapni a drogokra. A férj úgy dönt, hogy felfogad egy 24 órás gondozót Violet mellé. Majd Beverly eltűnik, ami arra ösztönzi a családot, hogy összegyűljenek megkeresni, ám néhány nappal később kiderül, hogy a családfő öngyilkosságot követett el. Az egész család részt vesz a temetésen, köztük Violet és Beverly lányai, Barbara (Julia Roberts) és Karen (Juliette Lewis), valamint a házban lakó Ivy (Julianne Nicholson) is. A következő néhány napban azonban elharapóznak az indulatok...

A film elérhető a Netflixen.

Dübörög a szív (2015)

Nem minden rocksztár marad örökre fiatal. Riki (Streep) felett is eljárt az idő, és hírneve is meglehetősen megkopott – már szinte csak egy rajongója maradt: a pultos srác a törzshelyén. Riki sok évvel (sőt, évtizeddel) ezelőtt lelépett a családja mellől: elhagyta férjét (Kevin Kline) és a gyerekeit, majd Kaliforniába költözött, mert a hírnév és a siker mindennél jobban vonzotta. De most válik a lánya (Mamie Gummer, Meryl Streep saját lánya alakítja), és ő úgy érzi, egy anyának a gyerekei mellett a helye. És életében először tényleg kipróbálja, milyen szülőnek lenni.


The Prom – A végzős bál (2020)

Dee Dee Allen (Streep) és Barry Glickman (James Corden), a két öntelt Broadway-sztár legújabb musicaljét csúnyán lehúzzák a kritikusok, ezért ők, hogy javítsanak az imidzsükön, barátnőjük, Angie (Nicole Kidman) tanácsára keresnek egy ügyet, amit felkarolhatnak. A szóban forgó ügy pedig a Twitteren vár rájuk, ahol egy indianai tinédzser lány elpanaszolja, hogy a helyi szülői munkaközösség nyomása miatt nem vehet részt a saját szalagavató bálján, mivel a barátnőjét szeretné elvinni rá. Hőseink elindulnak hát Indianába, ahol azonban – eleinte legalábbis – többet ártanak, mint segítenek az ügynek, mivel egyfolytában saját személyüket próbálják előtérbe tolni. De messze még a mese vége, és addig nemcsak rengeteg fordulat, de rengeteg fülbemászó sláger, nagyszerűen megkoreografált táncjelenet és megható pillanat vár ránk. És nem mellesleg a Mamma Mia! óta Meryl Streepnek elképesztő mértékben fejlődött az énektudása.

A film elérhető a Netflixen.


Ha ön is úgy érzi, segítségre lenne szüksége, hívja a krízishelyzetben lévőknek rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123, vagy 06 80 820 111 telefonszámot! Kérjük, olvassa el ezt az oldalt! Amennyiben másért aggódik, ezt az oldalt ajánljuk figyelmébe.