8 film és sorozat, amit nagyon néznénk már, de legálisan nem lehet

A vicces bajszú Daniel Radcliffe őrült tangóharmonikázása nem elérhető Magyarországról, Sylvester Stallone új maffiasorozatát és a 270 kilós Brendan Fraser kálváriáját pedig csak jövőre láthatjuk.

Számos olyan kultfilm van, amely a külföldi fesztiválvetítésekhez és mozibemutatókhoz képest Magyarországra csak hónapokkal később érkezik meg – amikorra jó eséllyel már mindenki megnézte ezeket valamilyen illegális forrásból. Hasonlóan szomorú a helyzet streaming vonalon is: hiába van már idehaza is Netflix, HBO Max és Disney+, Sylvester Stallone új maffiasorozatát, vagy Kevin Costner modern westernjét (ami külföldön annyira népszerű, hogy előzményszéria is készült hozzá Harrison Forddal a  főszerepben!) nem láthatják a magyar nézők, mert a Paramount+ tartalmait leghamarabb jövő februártól láthatjuk, ha elindul végre a SkyShowtime. Az alábbiakban csokorba gyűjtöttük, mi mindenről maradtunk le az elmúlt hónapokban.

 

1. Yellowstone

A kétszeres Oscar-díjas Kevin Costner szinte elsőként vonta le a nagy tanulságot: radikálisan megváltoztak a tartalomfogyasztási szokások az elmúlt pár évben. A '90-es évek A-kategóriás hollywoodi sztárjai sorra lépnek be a nyugdíjas korba, így ha valaki továbbra is a figyelem középpontjában akar maradni, akkor vagy elszegődik valamelyik szuperhősös blockbusterbe, vagy átvált a tévésorozatokra. Costner 2018-ban vágott bele a Paramount Network Yellowstone című sorozatába, ami hatalmas siker lett, és idén novemberben már az 5. évadán izgulhat a világ szerencsésebbik fele (nálunk valószínűleg csak a 2023 februárjában elinduló SkyShowtime kínálatában lesz elérhető). A westernfilmek, a maffiasorozatok és a politikai thrillerek legszebb hagyományait követő történetben Kevin Costner alakítja John Duttont, az Amerikai Egyesült Államok legnagyobb birtokának tulajdonosát, aki a földje megvédéséért, valamint családja egységének megőrzéséért bármire képes a festői Montanában.

 

 

2. 1883

Mi sem bizonyítja jobban Kevin Costner Yellowstone-jának kirobbanó sikerét, mint az, hogy már két előzményszériát is kapott. Az egyik ezek közül az idén debütált 1883, egy tízrészes, ízig-vérig westernfilmes hangulatú minisorozat, ami annak történetét követi nyomon, hogyan került a Dutton família tulajdonába az a földterület, amelyből később John Dutton birtoka és a Yellowstone Ranch lett. Ha minden igaz, a Paramount+ égisze alatt bemutatott sorozatot jövőre már mi is végigizgulhatjuk, ha végre Magyarországon is elindul a SkyShowtime.

 

 

3. 1923

Még az 1883-nál is nagyobb durranásnak ígérkezik a Yellowstone másik előzménysorozata, amely a Dutton család korábbi generációjának puskaporos mindennapjaiba enged majd bepillantást. Az 1923 eredetileg 1932 címen futott, a sorozat kreatív csapata azonban úgy döntött, hogy inkább egy évtizeddel korábbra helyezik át az eseményeket. A Duttonok korábbi generációjában ezúttal Jacob és Cara Dutton a család motorja, akiket nem kisebb mozisztárok alakítanak, mint Harrison Ford és Helen Mirren. A sorozat a XX. század azon időszakát mutatja majd be, amikor a járványok, a szárazság, a szesztilalom és a nagy gazdasági világválság számos amerikai család életét keserítette meg. Az 1923 premierje december 18-án, vasárnap lesz a Paramount+ csatornán, de jövőre talán már mi is láthatjuk a SkyShowtime-on.

 

 

4. Tulsa King

A Yellowstone alkotói annyira nem férnek a bőrükbe, hogy összeraktak még egy izgalmas tévésorozatot egy levitézlett mozisztárral a főszerepben: a széria húzóneve ugyanis Sylvester Stallone! Aki ezúttal a kiöregedett Rambo helyett egy idős gengsztert játszik, aki annak idején elvitte a balhét főnökeiért, így 25 évre lecsukták, szabadulása után pedig Tulsába küldi őt a maffia, hogy új életet kezdjen, de azért a családi kötelezettségeket se feledje. Persze ez nem lesz könnyű menet, ráadásul hősünk az új lakhelyén is szembekerül a helyi hatalmasságokkal. Mivel ez a sorozat is a Paramount+ produkciója, így valószínűleg csak akkor fogjuk látni, ha 2023 februárjában Magyarországon is elindul a SkyShowtime.

 

5. Halo

Ahhoz képest, hogy ezt a sci-fi sorozatot az etyeki Korda Stúdióban forgatták, számos magyar stábtag dolgozott benne, és a Nemzeti Filmintézet közleménye szerint 12 milliárd forintot költöttek el nálunk a külföldi producerek (itt írtunk minderről részletesen), eddig eléggé radar alatt maradt idehaza a Halo. Remélhetőleg a SkyShowtime 2023-as magyarországi elindulása után ez a széria is fenn lesz a kínálatban, elvégre a népszerűsége garantált: az azonos című  videójáték-sorozat a Microsoft által gyártott Xbox konzolok egyik legerősebb húzócíme, Master Chief, a talpig páncélba bújt szuperkatona pedig ma már a legismertebb karakterek egyike a popkultúrában. A játékok és a tévésorozat sztorija is a távoli XXVI. században játszódik, amikor az emberiség harcban áll az elpusztításukra törő idegen lények szövetségével, a Covenanttel. Az összecsapások helyszíne a játékok címében szereplő mesterséges égitest, a Halo nevű gyűrűvilág – innen kapta a franchise a nevét.

 

 

6. Weird: The Al Yankovic Story

Idén nyáron valósággal felrobbant az internet, amikor kijött a Weird: The Al Yankovic Story eszelősen vicces előzetese. A film főszereplője ugyanis Harry Potter-filmek sztárja, Daniel Radcliffe, aki ezúttal mókás kamionos bajusszal és göndör parókával lényegült át egy híres-hírhedt amerikai zenész-parodistává, hogy bemutathassa a nagyvilágnak „Weird Al” Yankovic kalandos útját a szórakoztatóiparban. No nem mintha a saját (részben valós, részben fantázia szülte) zenés életrajzi filmjében is közreműködő Yankovicnak szüksége lett volna bármiféle reklámra, elvégre ő volt az, aki vicces paródiákat faragott a legismertebb angol nyelvű popslágerekből (a Gangsta's Paradise-ból nála Amish Paradise lett, Michal Jackson Bad-jéből Fat, és így tovább). A kiváló kritikákat kapott Weird: The Al Yankovic Story azonban csak a Roku Channelen elérhető, amit Magyarországról nem lehet streamelni.

 

7. A sziget szellemei

A Weird Al-film első traileréhez hasonlóan nagyot szólt az a hír is, amikor kiderült: újra összeállt egy film erejéig az Erőszakik két sztárja, Colin Farrell és Brendan Gleeson. A The Banshees of Inisherin, ami nálunk A sziget szellemei magyar címet kapta) két régi barátot követ nyomon, akik 1923-ban az ír polgárháború ellentétes oldalán állnak, így eltávolodnak egymástól. A máshol már nagy sikerrel vetített filmet 2023. január 26-án mutatja be idehaza a Fórum Hungary.

 

 

8. A bálna

A Hollywood élvonalából évekkel ezelőtt eltűnt Brendan Fraser új filmje, A bálna hatalmas siker volt az őszi fesztiválszezonban: a Velencei Filmfesztiválon hatperces álló tapssal ünnepelték, de a Torontói Nemzetközi Filmfesztiválon és a Londoni Filmfesztiválon is hasonló elismerést váltott ki Fraser alakítása, aki meghatódott a reakcióktól. A magyar mozikban majd csak február 16. után látható drámában a Múmia-filmek egykori sztárja egy 270 kilós középiskolai tanárt alakít, akinek az élete nagyot fordul, amikor elhagyja családját férfi szeretője miatt. A túlsúlyos férfi depressziója és kóros elhízása miatt régóta nem mozdult ki otthonról, online tartja meg óráit is. Egy nap azonban úgy dönt, szeretne kapcsolatot teremteni elhidegült 17 éves lányával (akit a Stranger Thingsből ismerős Sadie Sink alakít).