10 klasszikus sorozat az HBO GO-n, amelyet bűn lenne kihagyni

Aki nem akar kockáztatni egy friss szériával, és inkább biztosra menne, az is bőséges kínálatból tud választani. Mutatjuk a 10 kedvencünket.

10. Aranyélet

Az HBO első magyar gyártású drámai sorozata messze nem tökéletes, kicsit sárgább és savanyúbb, mint az amerikai szuperprodukciók, de így is olyat mutatott (technikai színvonalban, történetvezetésben, bátorságban), amelyet korábban hazai széria még nem.

9. Boardwalk Empire – Gengszterkorzó

A könnyű pénz szagára összegyűlnek Amerika gengsztervilágának nagyágyúi, köztük Arnold Rothstein, Lucky Luciano és Al Capone, akik mind az illegális alkoholterjesztésből akarnak meggazdagodni, az érdekellentétek pedig csakhamar bandaháborúkhoz vezetnek. A Martin Scorsese produceri felügyelete alatt készült sorozatban végre főszerep jutott minden idők legnépszerűbb mellékszereplőjének, Steve Busceminek, aki ezt alaposan meg is hálálta. Az alkoholtilalom alatt játszódó gengszteres dráma öt évadon át csavarta gyönyörűen a szálakat. Érdekesség: az első évadban még Michael Pitt alakította a főszereplőt, de a forgatáson tanúsított viselkedése miatt kiírták a szériából.

8. Fargo

A Coen testvérek egyik legtökéletesebb filmje egy egész sorozatot ihletett, amiben újabb balfácán bűnözőnek szurkolhatunk, és a szálak valahogy mindig a behavazott Fargo körül bonyolódnak. Minden évad egy új történetet mesél el, méghozzá olyan színészek felvonultatásával, mint Billy Bob Thornton, Colin Hanks, Martin Freeman, Ewan McGregor, Kirsten Dunst, Patrick Wilson, Jesse Plemons, Carrie Coon, Mary Elizabeth Winstead, Chris Rock, Jessie Buckley, Jason Schwartzman és Ben Whishaw.

7. Sírhant művek

Az Amerikai szépség Oscar-díjas írójának, Alan Ballnak a tollából született a Sírhant Művek, amely fekete humorral veszi górcső alá az életet és a halált egy temetkezési vállalkozást működtető diszfunkcionális család mindennapjain keresztül. Az egyik kulcsszerepet az a Michael C. Hall alakítja, aki később a Dexterrel A-kategóriás tévésztárrá nőtte ki magát.

6. Treme

A Drót kreátora, David Simon a 2005-ös Katrina hurrikán utáni New Orleansról készített sajátos hangulatú sorozatot. A helyiek egy csoportjának talpra állását követhetjük nyomon négy évadon át, akik a zene és a kulturális tradícióik segítségével próbálják újraépíteni az életüket.

5. Deadwood

David Milch realista westernsorozata modernizálta a műfajt. A Deadwood egy vadnyugati kisváros zűrös, mocskos és fordulatos hétköznapjain keresztül mutatja be a civilizáció születését. Timothy Olyphant csodálatosan játssza az igazság pártján álló, de ezer belső feszültségtől gyötört sheriffet, de a sorozat legnagyobb figurája a kisváros sötét ügyeit a háttérben kavaró kocsmáros, akiből Ian McShane egy végtelenül szerethető negatív figurát kovácsolt. A valós történetekből táplálkozó sorozat utolsó, negyedik évada végül sosem készülhetett el, mert az HBO nem hosszabbította meg a színészek szerződését. Helyette végül egy mozifilmes lezárás készült 2019-ben.

4. Az elit alakulat

 

Az elit alakulat az amerikai hadsereg egy második világháborús különítményének, a 101. számú légi hadosztály 506. számú ezredének történetét meséli el. Stephen E. Ambrose történész-író éveken át gyűjtötte könyvéhez az anyagokat. A katonák magánlevelezéseiket is a rendelkezésére bocsátották. Ezekből az apró töredékekből rajzolódott ki az író számára a soha nem tapasztalt perspektíva a történelem legvéresebb háborújáról. Fény derül a csapaton belüli viszonyok láncolatára és arra, hogy ezek a katonák szinte kivétel nélkül megbíztak egymásban és feláldozták volna az életüket egymásért. Az alkotók a lehető leghűségesebben akarták tetteiket és szenvedéseiket ábrázolni. Több mint ezer állandó katonaviselt, kalandvágyó és megszállott statisztával dolgoztak a filmesek.

3. Oz

Valójában nem a Maffiózók, hanem az OZ volt az HBO első igazán minőségi, saját gyártású drámai sorozata. Az Oz egy kemény bűnözőknek otthont adó fegyház nevének rövidítése (Oswald State Correctional Facility), melyben egy különleges project keretein belül mini-Amerikát hoznak létre kísérleti jelleggel (az Óz-analógiát követve Smaragdvárosnak nevezték el), ahol a "börtöntársadalom" minden szegmenséből csak válogatott alakokat helyeznek el, és próbálnak a szó legszorosabb és legnemesebb értelmében véve átnevelni. Cél a rehabilitáció, nem a büntetés. 'Emerald City' lakosai között megtaláljuk a fekete bandatagokat, az ír utcai bűnözőket, a muszlimokat, a bigott keresztényeket, a nácikat, az olasz maffiózókat és a latin gengsztereket is. Az Oz tulajdonképpen egy kőkemény börtönfilmbe öltött társadalomkritika, amiben nincs tabutéma, legyen az fajgyűlölet, homoszexualitás vagy kábítószerhasználat.

2. Maffiózók

Mi történik, ha egy maffiavezérnek olyan testi és lelki problémái támadnak, hogy kénytelen szakemberhez, nevezetesen egy pszichiáterhez fordulni? Így kezdődik minden idők legjobb, műfajteremtő maffiasorozata, amely Tony Soprano személyében egy ikonikus karaktert teremtett, hála többek közt a zseniális James Gandolfini játékának. A Maffiózok volt a kétezres évek tévéforradalmának egyik első képviselője.

1. Drót 

David Simon és Ed Burns sorozatát többször is minden idők legjobb szériájává választották. Mind az 5 évad Baltimore-ban játszódik, és mindegyik más nézőpontból mutatja be a kábítószeres gyilkossági nyomozók munkáját, illetve a bűnözés világát. A sorozat lebilincselő epizódjai olyan világot tárnak elénk, ahol nehéz különbséget tenni jó és rossz, bűn és büntetés között.

+ 1 Jóbarátok

Az NBC sitcomja ugyan minőségi szempontból nem említhető egy sorban a Dróttal és társaival, de az vitathatatlan, hogy már rég kultikus státuszba került. A széria mind a 236 epizódja megnézhető az HBO GO-n, ráadásul szinkronos verzióban (is).