10 dolog, amit nem tudtál a Squid Game-ről

Még mindig hatalmas sláger a Nyerd meg az életed című dél-koreai Netflix-túlélősorozat, ami rekordidő alatt nyűgözte le a fél világot – köztük a magyar nézőket is. Így minden bizonnyal érdekelni fog titeket ez a tíz érdekesség, amit összegyűjtöttünk a szériáról.

1. Ahogy arról korábbi cikkünkben is beszámoltunk, a Nyerd meg az életed sikerének nem mindenki örül felhőtlenül. Az alkotók ugyanis elkövették azt a bakit, hogy egy létező telefonszámot tüntettek fel azon a névjegykártyán, amit a sztori szerint a címbeli halálos játékokra jelentkezőknek fel kell hívniuk. Pontosabban szándékosan csonka számot adtak meg, mivel Dél-Koreában tízjegyűek a telefonszámok, a sorozatban látható pedig kevesebb számjegyből áll, viszont a készülékek sajnos automatikusan hozzáadnak tárcsázáskor egy előhívószámot, így a telefonálók egy Kjonggi tartományban élő férfi mobilját csörgetik.

A szerencsétlen férfi arról számolt be, hogy napi mintegy 4 ezer hívást kap:

van, aki azt reméli, a telefonszámot a produkció hozta létre, és plusz infókat nyerhet a sorozatról, ha felhívja, de van olyan is, aki egyszerűen telefonbetyárkodik, és azt kérdezgeti a szám tulajdonosától, hogy hogyan lehet jelentkezni a játékra. Az ügy azóta akkora port kavart, hogy a Netflix megígérte: kivágják a szériából azt a mozzanatot, amikor olvashatóan látszik a telefonszám.

2. A Nyerd meg az életed forgatókönyvíró-rendezője, Hwang Dong-Hyuk szándékosan egy karizmatikus, Dél-Koreában igazi sztárnak számító színészt választott ki a balfácán főhős megformálására, hogy a széria még inkább a meglepetés erejével hasson. Lee Jung-jae egyébként modellkedett is, mielőtt színészkedni kezdett volna, és nem csak korábbi szerepeiben, civilben is távol áll a kisugárzása a Squid Game lúzerétől (lásd a képünket alant).

Forrás: Han Myung-Gu / WireImage / Getty Images


3. Hwang Dong-Hyuk már több mint tíz éve (egyes források szerint 2008-ban) megírta a Nyerd meg az életed, de hihetetlen módon egészen eddig egyetlen tévétársaságot és színészt sem sikerült megnyernie az ötlet megvalósítására.

4. Mivel az alkotó ilyen sokáig házalt a projekttel, időközben több hasonló témájú film is kijött, például A játék című 2012-es, Brittany Snow főszereplésével készült thriller, amelyben egy dúsgazdag, szadista arisztokrata rendez vacsorapartit szerencsétlen sorsú rászorulóknak, halálos játékkal felturbózva. A 2014-es, Takashi Miike rendezésében készült Kamisama no iu tôri (As the Gods Will) még jobban emlékeztet a Nyerd meg az életedre, hiszen itt szintén gyerekjátékok működnek gyilkos csapdaként (lásd a lenti előzetest).


5. Ifjabb Johann Strauss Kék Duna keringője többször is felcsendül a Nyerd meg az életedben. Nem tudni, Hwang Dong-Hyuk innen merítette-e, de ugyanez a zenedarab hallható egy másik túlélőthrillerben, a Battle Royale-ban. A 2000-ben bemutatott japán regényadaptációt mi is beválogattuk 8 alkotás, amit kötelező látnod, ha bejött a Squid Game című összeállításunkba, mivel ezen felül is sok hasonlóságot mutat a koreai sorozattal.

6. Azt a kulcsfontosságú jelenetet az első epizódban, amelyben a főhős nekirohan a fiatal kolduslánynak, és kilöki a papírpoharát a kezéből, Lee Jung-jae rögtönözte. Ha jobban megnézzük, látszik is a színésznőn, hogy rázza a nevetés, amikor a férfi továbbrohan.

7. A halálos játékok színhelyéül szolgáló központ dolgozóinak rikítópink egyenruháját úgy tervezték meg, hogy elfedje viselője nemét, és hogy egy vibráló hangyaboly benyomását keltse, ahogy az egyenruhások föl-alá mozognak. A maszkrészt is szándékosan úgy alakították ki, hogy a munkások úgy nézzenek ki, mint a hangyák.


8. A halálos játékok fődíját jelentő 45,6 milliárd won dollárban több mint 38 millió, forintban pedig 11,8 milliárd. És ha már a számoknál tartunk: a Nyerd meg az életed kilenc epizódja során közel 455-en halnak meg.

9. A sorozatban látható, szürreális hatást keltő, egymásba fonódó lépcsőket Maurits Cornelis Escher XX. századi holland képzőművész Relativitás című litográfiája ihlette.

10. Egy népszerű rajongói teória szerint a fent említett munkásokat ugyanúgy választották ki, mint a játékosokat: aki a „beszervezésnél” a kék borítékot választotta, az játékos lett, aki a pirosat, az munkás.


(via IMDb)