10 dolog, amit lehet, hogy nem is tudtál A partról

Eredetileg Eawn McGregor lett volna a főszereplő, de a producerek Leonardo DiCaprióhoz ragaszkodtak. Bár ő ma már harcos környezetvédő, a zöldek pont A part környezetpusztító thaiföldi forgatása miatt perelték be a Fox stúdiót.

1. Bizony  A part is egy könyvadaptáció. A 2000-ben mozikba került film forgatókönyvét ugyanis Alex Garland azonos című, 1996-ban megjelent bestseller regénye alapján írta meg John Hodge. Bár a könyvben elmesélt történet Thaiföldön játszódott, Alex Garland valójában a Fülöp-szigetekhez tartozó Palawanon lakott, amikor megírta.

Forrás: Penguin Books

 

2. Volt pár változtatás a filmben a könyvhöz képest. Egyebek között az, hogy a főszereplő Richard (akit Leonardo DiCaprio alakít), a regényben még angol volt, a filmben viszont már amerikai lett belőle. Richard a történet szerint azért utazik el Thaiföldre, hogy ott valami kalandosra, igazira bukkanjon. Egy olcsó bangkoki szállodában megismerkedik egy idősebb világutazóval, Daffyval (Robert Carlyle), aki egy titkos sziget valószínűtlen történetét mondja el Richardnak (Daffy őrült, drogmámoros lázálomnak tűnő meséjére utal a kerge Dodó kacsa rajza is a regény eredeti borítóján). Richard ezután rábeszéli a frissen megismert francia párt, Françoise-t (Virginie Ledoyen) és Étienne-t (Guillaume Canet), hogy együtt induljanak útnak a szigetre, amit Daffy térképe segítségével akarnak megtalálni. Mikor elérik az úti céljukat, hozzájuk hasonló utazók kis közösségét találják a szigeten, akiknek Sal (Tilda Swinton) a vezetője. A hippikolónia befogadja őket, így ez a földi paradicsom válik az otthonukká, és már nem is vágynak vissza az eddig ismert világba. Egészen addig, amíg különös dolgok nem történnek...

3. Sokáig úgy volt, hogy Ewan McGregor lesz a film főszereplője. Eredetileg ugyanis a rendező, Danny Boyle őt választotta ki a világjáró Richard szerepére, hiszen már az 1994-es Sekély sírhant és az 1996-os Trainspotting idején is jól kijöttek egymással. A 20th Century Fox stúdió azonban mindenképpen Leonardo DiCapriót akarta a Titanic sikere miatt, és le is szerződtették a színészt, mielőtt Danny Boyle beavatkozhatott volna a döntésbe. Mivel McGregor a Fox stúdiót nem nagyon hibáztathatta a történtekért, hiszen 1999 és 2005 között velük forgatta le a Star Wars-előzminytrilógitá, Danny Boyle-on töltötte ki a dühét: évekig nem beszélt a rendezővel, és egy interjúban arról beszélt, hogy árulásként élte meg, amikor DiCaprio kapta meg helyette a szerepet. Szerencsére 2015-ben McGregor és Boyle fátylat borítottak a történtekre, és olyan jól sikerült a békülésük, hogy 2017-re leforgatták együtt a Trainspotting 2-t is.

Forrás: InterCom

 

4. Leonardo DiCaprio 20 millió dollárért vállalta el a főszerepet. Elég könnyen megkapta az összeget a Fox stúdiótól, hiszen nem kis részben neki volt köszönhető, hogy a Titanic az 1997-es bemutatója után még évtizedekig a világ legtöbbet kaszáló blockbusterének számított. Érdekesség, hogy DiCaprio eredeti terve az volt, hogy A parthoz hasonlóan szintén egy bestseller regény alapján készülő, és szintén 2000-ben mozikba kerülő Amerikai pszichó főszerepét vállalja el. Csakhogy amikor az ottani stáb megtudta a sztár fizetési igényét, gyorsan leszerződtették inkább Christian Bale-t, aki megelégedett szerény 1 millió dollárral is. DiCaprio így jobb híján engedett a Fox stúdió csábításának, és 20 millió dollártért bevállalta A partot.

5. Danny Boyle azt kérte Leonardo DiCapriótól, hogy fogyjon le a félmeztelen jelenetekhez. A korszak első számú tinibálványának számító sztárnak összesen 9 kilogrammtól kellett megszabadulnia a thaiföldi forgatás megkezdéséig. 

Forrás: InterCom

 

6. A forgatás során egy súlyos hajóbaleset is történt. A legénység több tagjának veszélyben volt az élete, köztük Danny Boyle rendezőnek és Leonardo DiCapriónak is. Szerencsére senki sem sérült meg súlyosan.

7. Valójában nem is volt olyan elrejtett és titkos hely a címbéli homokos part. A film nagy részét Danny Boyle-ék a dél-thaiföldi Phiphi-szigeteken, pontosabban az itt található Ko Phi Phi Le-n forgatták. A hely homokos partszakaszát nem teljesen úgy veszik körül a hegyek, mint a filmben, hogy a tenger felől teljesen zárt legyen a hely. A valóságban a filmbéli két, ikonikus óriási szikla között egy hatalmas szakadék tátong, amelynek a helyére a filmesek egy kamu hegyet helyeztek el az utómunkálatok során.

8. Danny Boyle-ék teljesen átalakították a szebb látvány kedvéért a thaiföldi faunát. A forgatás helyszínéül kiszemelt szigetet ugyanis a Fox stúdió helyszíni felderítői eredetileg nem is a meghökkentő természeti szépsége miatt választották ki, hanem a könnyű átalakíthatóság lehetőségéért. A forgatókönyvben ugyanis az állt, hogy a part ahhoz is elég nagy, hogy a hippikolónia kényelmesen focizhasson, ezért a stáb egy nagy sávot lebuldózerezett az őshonos fákból és a növényzetből. Emellett a szebb látvány kedvéért száz olyan, nem őshonos pálmafát is elültettek a parton, amivel lényegében egy egzotikus, új fajt honosítottak meg a szigeten, amely örökre megváltoztatta az ottani ökoszisztémát. Az igazi kár akkor érte a helyieket, amikor a filmesek már elhagyták a szigetet: amikor a szokásos szezonális viharok megostromolták a partot, a homokdűnéket nem védte meg a természetes növényzet, ezért belemosódtak a tengerbe, és tönkretettek egy közeli korallzátonyt. A film sikere után ráadásul nem várt turistaáradat lepte el Koh Phi Phi Le szigetének addig valóban békés Maya Bay nevű partszakaszát. A nyaralók tömege olyan súlyos környezeti károkat okozott az addigiak mellé, hogy 2018-ban a thai hatóságok úgy döntöttek, minden évben négy hónapra lezárják a területet, és limitálták a látogatók napi számát is.

Forrás: InterCom

 

9. A zöldek beperelték A part környezetkárosítása miatt a Fox stúdiót. A felháborodott környezetvédők azzal vádolták meg a filmeseket, hogy a forgatás alatt megkerülték a thaiföldi kormány jogi előírásait, többek között a helyi nemzeti parkok védelméről szóló törvényt, amely kifejezetten az olyen jellegű környezetkárosítások megakadályozására terveztek, mint amit Danny Boyle-ék műveltek a Maya Beach-i partszakasszal. A környezetvédők szerint a Fox stúdió 100 000 dolláros (30,7 millió forintos) kenőpénzt adott a thaiföldi Királyi Erdőgazdaságnak azért, hogy bármit megtehessenek a növényzettel a szigeten – miközben a filmforgatás normál tarifája ennek az 1 százaléka lett volna, de akkor be kellett volna tartani az összes szigorú előírást. A környezetvédők jogi lépéseket tettek, és beperelték a Fox mellett a stúdió helyi produkciós partnerét, a Santa Internationalt és a thai kormányt is. A beadott keresetük után 7 évvel hozott ítéletet a bíróság: ténylegesen bűnösnek találták a filmgyártókat felesleges ökológiai pusztítás vádpontban, és arra kötelezték őket, hogy orvosolják Maya Beach összes környezeti kárát.

10. A Filmvilág kritikusa eléggé lehúzta A partot. Pápai Zsolt a nagy múltú szakfolyóirat 2000 áprilisában megjelent számában nem mondhatni, hogy ódákat zengett volna Danny Boyle-ról: 

(...) mintha a rendező (netán a producer) úgy döntött volna, Leonardo DiCaprio profilja és csupasz felsőteste, illetve a festői szépségű miliő pazar flórája és faunája elég ahhoz, hogy pótolja a Boyle korábbi filmjeiben megszokott, ragyogó vizuális leleményeket. (...) A Part a Trainspotting-rajongók kemény magja számára egész biztos csalódás, igaz, a film felülüti a hollywoodi átlagot. De Danny Boyle-tól azért ennél többet várnánk. Még akkor is, ha egyre kevesebbet ígér.

A film az HBO GO kínálatában érhető el.