10 dolog, ami eddig fel sem tűnt a Jóbarátok első epizódjában

Április 15-én mindenki kedvenc sitcomjának mind a tíz évada felkerült az HBO GO-ra. Ennek örömére újranéztük az első részt – hogy jó alaposan rácsodálkozzunk néhány furcsaságra. Spoilerek lehetnek!

A hiányzó jóbarátok

Az Egyesült Államokban 1994. szeptember 22-én adásba került első epizód a The One Where Monica Gets a Roommate (a magyar változatban a Randi vagy nem randi, ez itt a kérdés) címet viseli, és javarészt arról szól, hogy az összeszokott társasághoz Monica középiskolai barátnője, Rachel is csatlakozik, miután megszökik az esküvőjéről. A lány belépője, ahogy berobban a jóbarátok törzshelyére, a Central Perk kávézóba talpig menyasszonyi díszben, elég emlékezetesre sikerült, szóval az nyilvánvaló, hogy ő nem volt jelen, amikor először megpillantottuk a csapatot.

Forrás: HBO GO

 

Érdekes viszont, hogy az első képről még valaki hiányzott: Ross, aki csak valamivel később csatlakozott, így az első jelenetben Monica csak Phoebe-nek, Joey-nak és Chandlernek meséli el, hogy este randija lesz (pontosabban szerinte nem randi, csak elmegy valakivel vacsorázni – lásd a magyar címet). Amikor pár perc múlva Ross is befut, nyomorúságosan fest, és az is rögtön kiderül, miért (aznap költözött el tőle – volt – felesége, Carol). Majd betoppan Rachel, és megkezdődik a hat jóbarát közös története. Mivel a későbbiekben az egyik legfontosabb cselekményszál Ross és Rachel sztorija lesz, akár szándékos írói döntés is lehetett, hogy ők ketten azok, akik csak később csatlakoznak a társasághoz.


Rachel pofátlanul meghívatja magát Monica lakásába

Amikor a hatodik évadban Rachel sok-sok év után kiköltözik Monica lakásából, mivel utóbbi időközben összejött Chandlerrel, és szorosabbra akarják fűzni a kapcsolatukat, a két lány úgy aposztrofálja az eseményt, hogy „egy korszak véget ért”. Csakhogy ez a nevezetes korszak azért kezdődött el egyáltalán, mert Rachel elég bunkó módon betolakodott Monica életébe. Miután szó szerint faképnél hagyta az oltárnál vőlegényét, Barryt, Rachel folyamatos telefonbeszélgetéseket folytat az apjával, aki arról akarja meggyőzni a lányt, hogy menjen csak szépen vissza a férfihoz.

Forrás: HBO GO

 

Amikor Mr. Green úgy akar nyomást gyakorolni a lányára, hogy megkérdezi tőle, hol fog egyáltalán lakni, az magától értetődő módon azt válaszolja, hogy majd Monicánál, aki a háttérben rezignáltan veszi tudomásul a dolgot. Az események ilyetén alakulása logikusnak tűnhet ugyan, hiszen Monica egyedül lakik abban a szép nagy lakásban, ráadásul Rachellel régi barátok – csakhogy Rachel olyan pofátlan volt, hogy még csak meg sem kérdezte a barátnőjétől egyenesen, hogy beköltözhet-e, hanem meghozta helyette a döntést. Attól a barátnőjétől, akit ráadásul még az esküvőjére sem hívott meg (ahogy az szintén szóba kerül az újbóli találkozásnál)!


Gunther még sehol

A Jóbarátok egyik legemlékezetesebb mellékfigurája Gunther, a holland származású, hidrogénszőke barista, a Central Perk üzletvezetője, aki végig halálosan szerelmes Rachelbe, ezzel szoros összefüggésben pedig utálkozik Rossra. Hosszú évek után visszatekintve azt gondolnánk, Gunther mindig is ott volt a háttérben, de valójában az első részben még nem szerepelt: két lányt láthatunk csupán a pult mögött tevékenykedni. A vicces figura csak a második, Ultrahang című epizódban tűnt fel (majd további 149 részben).


Ahogy arról a Jóbarátokról szóló trivia cikkünkben már írtunk, a karaktert megformáló színésznek, James Michael Tylernek csak statisztaszerepet szántak, de amikor kihidrogénezett hajjal jelent meg a forgatáson (amire egyébként azért került sor, mert egy fodrásznak tanuló barátja rajta gyakorolt), az alkotóknak megtetszett a fura fickó koncepciója, és egyre több szöveget írtak neki. Tyler amúgy eredetileg csak azért kapta meg a szerepet, mert a jelentkezők közül egyedül ő tudta kezelni a kávégépet – lévén, hogy civilben tényleg barista volt, amely állását az első négy évad alatt meg is tartotta.


Chandler, Rachel és Monica amnéziája

Amikor Rachel betoppan a kávézóba, és Monica bemutatja a többieknek, egyértelművé teszi, hogy a jóbarátok közül a lány rajta kívül egyedül a bátyját, Rosst ismeri. A későbbi részekből azonban az derül ki, hogy Rachel és Chandler már többször is találkoztak korábban. Az egyik legemlékezetesebb Jóbarátok-epizód például A legrosszabb hálaadás című, amelyben egy flashbackből megtudjuk, hogy mivel a még egyetemista srácnak zűrös családi háttere miatt nincs hova mennie, Ross meghívja magukhoz Chandlert az ünnepre, és éppen Rachel, Monica legjobb gimis barátnője is a Geller családnál tartózkodik.

Forrás: HBO GO

 

De Rachel és Chandler később is találkoztak: a Régen volt című harmadik évadbeli, szintén visszaemlékezős részben ugyanis azt láthatjuk, hogy még mielőtt a Central Perk kávézó megnyílt volna, egy bár volt a helyén, ami szintén a jóbarátok törzshelye volt, és amikor Monica és Chandler ott bandáznak, Rachel is beül a barátnőivel, és azt találja mondani, hogy le fog feküdni azzal a pasival, akivel legközelebb találkozik, mire a srác odadob elé egy biliárdgolyót (hogy ő lehessen a következő). Ekkor Monica is észreveszi Rachelt, és a továbbiakban hárman beszélgetnek tovább. Szóval úgy tűnik, vagy hőseink lettek amnéziásak – vagy a forgatókönyvírók.


Már itt elkezdődött Ross és Rachel sagája

Ahogy az fentebb is szerepelt, a Jóbarátok egyik legfontosabb cselekményszála Ross és Rachel szerelme volt, ami részeg vegasi esküvőtől kezdve házasságon kívüli terhességen és mindenféle egyéb kalamajkán át vezetett el végül az utolsó részben a happy endig. Az alkotók pedig úgy tűnik, mindezt már a legelején eltervezték, hiszen Ross már a Central Perk-beli első találkozáskor zavarba jön, amikor újra látja Rachelt, majd később be is vallja neki, hogy még a gimiben szerelmes volt belé – amit amúgy a lány tudott is. A vallomást megelőzően pedig Joey és Chandler arra biztatták Rosst, hogy a feleségével történt szakítás után kezdjen el újra randizni – és most a srác meg is teszi az első lépést, amikor elhívja a lányt egy nagyon feltételes és a jövőben majd potenciálisan bekövetkező találkára.

Forrás: HBO GO

 

Már most bepillantást nyerhettünk Phoebe zűrös múltjába

Minden rajongó tudja, milyen gázos a Jóbarátok legdilisebb karakterének a családi háttere, és milyen szörnyű dolgok történtek vele a múltban – de talán kevesebben vannak, akik emlékeznek rá, hogy mindezt a figura már az első epizódban feltárta. Amikor a jóbarátok biztatására Rachel kettévágja a hitelkártyáit, amivel szimbolikusan és konkrétan is megkezdi a szüleitől független önálló életét, Phoebe azzal önt erőt belé, hogy elmeséli, milyen nehéz volt az ő számára is, amikor önállóvá kellett válnia – 14 évesen, azután, hogy az anyja megölte magát, a mostohaapja börtönbe került, majd mikor odaköltözött egy csövezés közben megismert albínó fickóhoz, az hamarosan szintén öngyilkos lett.

Forrás: HBO GO

 

A megváltozó lakásszám

Miután ő és Paul együtt töltötték az éjszakát, és elbúcsúznak egymástól Monica lakásának ajtajában, tisztán látható az ajtón az 5-ös szám. A lány lakása fontos helyszíne lett a sorozatnak, az alkotók viszont az első rész megírásakor még valószínűleg nem döntötték el, hogy az erkélynek is többször jut majd kiemelt szerep, így találhatták ki az 5-ös számot, ami arra utal, hogy a lakás az első szinten található. A későbbi erkélyes jelenetekből viszont nyilvánvaló, hogy egy emeleti ingatlanról van szó, ezért a szám egyszer csak 20-asra változott – amit sokszor mutatnak is, hiszen egyrészt a fiúk, Joey és Chandler lakása pont szemben található, másrészt számos jelenet játszódik a két ajtó előtt, a folyosón is.

Forrás: HBO GO

 

Meglebegtették Joey közelgő karrierjét is

Az egyik jelenetben, amikor Rachel az apjával telefonál, a többiek egy latin-amerikai szappanoperát néznek a tévében, és mivel nem értik a spanyol szöveget, csak találgatni tudják, mi körül forog éppen a konfliktus. Nem biztos, hogy szándékos utalásról van szó, de vicces egybeesés, hogy Joey, aki most még csak kezdő színész, gyanús színpadi és reklámszerepekkel, később szintén egy szappanoperában, az Életünk napjai című kórházas sorozatban ér majd fel pályája csúcsára, Dr. Drake Ramorayként.

Forrás: HBO GO

 

Joey rányomult Rachelre

Ugyan Joey híres csajozós szövege, a „na mi a helyzet?” még nem hangzik el az első epizódban, a srác azért nem tud ellenállni a kísértésnek, hogy rámozduljon a frissen szinglivé vált, csábos Rachelre. És sajnos elég visszatetszően teszi: miután a lány befejezi az apjával folytatott, meglehetősen igénybe vevő és nem túl kedvezően záruló telefonbeszélgetést, Monica próbálja vigasztalni, a srác viszont kissé tolakodó módon a még mindig esküvői ruhát viselő Rachel csupasz vállára teszi a kezét – és ott is tartja jó sokáig, miközben biztosítja róla, hogy hozzá bármikor fordulhat segítségért, hiszen ő és Chandler ott laknak, szemben Monicával. Az aktus közben Rachel kissé csodálkozva bámulja Joey tapizó kezét, Monica viszont szerencsére ki is osztja a fiút.

 

Ross újra férj akar lenni

Abban a már említett jelenetben, amikor Carol kiköltözése után Joey és Chandler vigasztalják Rosst, hiába biztatják arra, hogy használja ki a szingliség előnyeit, és élje ki magát, a srác azt válaszolja nekik, hogy ő nem akar csajozni, ő csak újra férj akar lenni. Később pedig a sorozatnak az lesz az egyik visszatérő poénja, milyen sok házassága – és milyen sok válása volt Rossnak. Az alábbi részlet a negyedik évadból származik (a TBS YouTube-csatornája tévesen írt ötödiket), amikor a szerencsétlen fickónak sikerül Rachel nevét mondania menyasszonya, Emily neve helyett a londoni esküvőn (ekkor már túl van a Carollal, az utóbb leszbikusnak bizonyuló feleséggel történt házasságon, és még előtte áll a részeg vegasi nász Rachellel).


(via Looper)