sPORT

Legyőzte a spanyolokat, még továbbjuthat a női kézilabda-válogatott!

A magyar női kézilabda-válogatott megőrizte esélyét a negyeddöntőbe jutásra a tokiói olimpián, miután három vereség után a csoportkör negyedik fordulójában 29-25-re legyőzte a világbajnoki ezüstérmes Spanyolországot. Legyőzte az amerikaiakat és negyeddöntős a férfi vízilabda-válogatott.

A mérkőzés Vámos Petra kihagyott hétméteresével indult, majd Szöllősi-Zácsik Szandrának akcióból sikerült bevennie a kaput, a másik oldalon pedig Bíró Blanka védett bravúrral. Az ellentámadásból Vámos talált be, aztán Tomori Zsuzsanna labdaszerzéséből Márton Gréta dobott gólt. A spanyolok 0-3 után “ébredtek fel” először, szépítettek is, de Tomori újabb labdaszerzése és gólja, Bíró második bravúrja, aztán Márton találata nyomán meglógott a magyar együttes (5-1), így a rivális kapitánya időt kért.

Forrás: Getty Image

 

A spanyolok két Bíró-védés után hétméteresből szereztek gólt, Márton azonban újfent betalált, ezzel megmaradt a négygólos különbség, amelyet Vámos növelt ötre (7-2). Az ellenfél viszonylag gyorsan kétszer is bevette Bíró kapuját, majd a remekül játszó Márton villant ismét, Klujber kapufás góljával pedig ismét “öt volt közte” (9-4). A spanyolok előbb szépítettek, majd három gólra zárkóztak fel, miközben Elek Gábor tanítványainak támadásban percekig semmi nem sikerült.

Márton újabb találatára aztán hamar jött a válasz, Háfra Noémi gólját követően pedig kimaradt egy spanyol hétméteres, így aztán Vámos remek megmozdulása után ismét öt góllal vezetett a válogatott (12-7). A rivális ezután kétszer volt eredményes és megint közelebb férkőzött, Háfra viszont kiállításból visszatérve azonnal betalált, Elek Gábor pedig időt kért. Vámos gyönyörű góljára rögtön érkezett válasz, sőt, a spanyolok egy ellentámadásból tovább csökkentették a különbséget, és úgy vonultak szünetre, hogy még meccsben voltak (14-11).

A második félidő két spanyol góllal kezdődött

Kisfaludy Anett azonban egy bejátszást követően eredményes volt, Tomori kapufája után pedig ismét csak eggyel vezettek a magyarok (15-14). Klujber hétméteresből növelte az előnyt, Tomori pedig szép gólt szerzett, aztán egy kipattanót Bordás dobott a kapuba. A spanyolok rögtön ezután betaláltak, Klujber azonban – ismét hétméteresből – megint eredményes volt (19-15). Az ellenfél következő találatára Lukács Viktória válaszolt, majd Vámos dobott kapufás gólt, így kezdett magabiztossá válni a magyar előny (22-16).

Forrás: Getty Image

 

Amikor Bordás hétre növelte a különbséget, akkor a spanyol kapitány időt kért, amely után tanítványai háromszor is betaláltak Bíró kapujába. Ennek eredményeként Elek Gábor kért időt, viszont a rivális hétméteresből tovább faragta a hátrányát (23-20). A magyar akciókat rendre nem sikerült góllal zárni, ehhez Castellanos kapus bravúrjai is hozzájárultak, így a spanyolok nyolc perc alatt feljöttek két gólra (23-21).

Klujber aztán lélektanilag fontos pillanatban, kilencpernyi góltalanságot megtörve volt eredményes, az ellenfél azonban lendületben maradt, egy gólra megközelítette a magyarokat, Klujber hétméterese és Bíró védése után viszont ismét két találat választotta el a feleket (25-23). A találkozó Háfra góljával és Bíró újabb védésével folytatódott, aztán Kisfaludy lőtt nagyon szépen a spanyol kapuba (27-23). A hajrában Vámos és Klujber is eredményes volt még, a spanyolok pedig már csak kozmetikázni tudtak az eredményen.

Elek Gábor, a magyar válogatott szövetségi kapitánya

“Amik eddig hiányoztak, azok most jöttek. Hátul volt egy vezéregyéniségünk Tomori Zsuzsanna személyében, és Bíró Blanka védései is végre jöttek, amik sokat segítettek a csapatnak. Támadójátékban az elején több könnyű gólt tudtunk lőni, elsősorban Márton grétának köszönhetően. Egy nagy különbség volt a végén, előnyben kézilabdáztunk, amit nyilván sokkal jobban szeretünk, mint hátrányból próbálkozni, építkezni. Elvesztettük két rutinos játékosunk, de Vámos Petra és Tomori Zsuzsi remekül megoldotta a feladatot elöl és hátul. Felszabadultan tudtunk játszani, Tomori Zsuzsi azt mondta, all-in lesz ma, én ezt egy fél all-innek mondanám, hiszen két nap múlva a svédek ellen kell jönnie a másik felének.”

Vámos Petra, a válogatott irányítója

“Ma azt a kézilabdát tudtuk játszani, amiben jók vagyunk. Sikerült letennünk a korábbi vereségeket és ma felszabadultan játszottunk. Végre sikerült betartani a taktikai utasításokat is. A második félidőben volt egy komolyabb hullámvölgyünk, viszont azokban a pillanatokban is tudtunk gólokat lőni, amikor a legnagyobb volt a feszültség mindenkiben, ez pedig minden mélyponton átlendített minket. A sérülések miatt egy meglehetősen fura szituáció állt elő, én igyekszem mindent megtenni, de nem túl nagy terhet magamra rakni.”

Tomori Zsuzsanna, a válogatott átlövője

“A második félidő elején nem találtuk azokat a figurákat, amikből eredményesek tudtunk volna lenni, de utána Vámos Petráék ismételten jól megoldották a helyzetet. Nem féltünk attól, hogy kétpercet kapunk, hibázunk, felszabadultan játszottunk és szerencsére az ellenfél többet hibázott, amit mi ki tudtunk használni. Védekezésben visszaértünk, tudtunk labdákat is szerezni, Bíró Blanka pedig hozta a védéseket, ez rengeteget számított hátul és elöl támadásban is.”

Forrás: Getty Image

Bíró Blanka, a válogatott kapusa

“Megvan az eredménye, ha mi is hozzá tudunk tenni a kapuból a csapat teljesítményéhez. Sajnálom, hogy ez a lendület nem jött korábban, de remélem, hogy tudunk ebből meríteni és a következőkben ebből kell merítkeznünk. Jó volt látni és megmutatni, hogy így is tudunk játszani, van egy ilyen arcunk is a pályán. Most minden erőnkkel a svédek elleni találkozóra koncentrálunk.”

Márton Gréta, a válogatott balszélsője

“Nagyon boldog vagyok, fontos volt, hogy a rossz, fájó kezdés után most nyerni tudtunk, ez a jövőre nézve is nagyon fontos volt számunkra. Jól jött ki a lépés, a spanyolok pedig számunkra jó pillanatokban hibáztak. Örülök, hogy meg tudtuk valósítani, amit előzetesen megbeszéltünk. Nagyon bosszantott, hogy korábban nem tudtam annyit segíteni a társaimnak, amennyit szerettem volna, most még többet készültem és igyekeztem minden helyzetet gólra váltani, így hozzájárulni a csapat teljesítményéhez.”

Női kézilabda, csoportkör, B csoport, 4. forduló:

Magyarország-Spanyolország 29-25 (14-11)
Jojogi Nemzeti Sportcsarnok, zárt kapuk mögött
Gól: Klujber 6, Vámos 6, Márton 5, Háfra 3, Szöllősi-Zácsik 2, Kisfaludy 2, Tomori 2, Bordás 2, Lukács 1, illetve Martin 5, Gutierrez 5, Gonzalez 4, Cesareo 3, Lopez 3, Pena 2, Rodriguez 2, Hernandez 1.

Orosz Olimpiai Csapat-Franciaország 28-27 (15-17)
Svédország-Brazília 34-31 (15-13)

A csoport állása: 1. (és negyeddöntős) Svédország 7 pont, 2. (és negyeddöntős) Orosz Olimpiai Csapat 5, 3. Spanyolország 4, 4. Brazília 3 (111-112), 5. Franciaország 3 (110-113), 6. Magyarország 2

Elek Gábor szövetségi kapitány tanítványai a csoportkör hétfői, utolsó fordulójában a B csoportot vezető és már biztosan továbbjutó svédekkel játszanak.

Ahhoz, hogy a magyarok negyeddöntősök legyenek, meg kell verniük Svédországot, miközben a spanyoloknak veszíteniük kell az oroszokkal szemben, a francia-brazil összecsapás pedig nem végződhet döntetlenre.

A csoport:

Norvégia-Hollandia 29-27 (16-13)
Angola-Japán 28-25 (15-13)
Montenegró-Koreai Köztársaság 28-26 (13-11)

Az állás: 1. (és negyeddöntős) Norvégia 8 pont, 2. (és negyeddöntős) Hollandia 6, 3. Montenegró 4, 4. Koreai Köztársaság 2 (116-134), 5. Angola 2 (99-125), 6. Japán 2 (99-113)

Negyeddöntős a férfi vízilabda-válogatott

Magyar góllal indult a mérkőzés, az első akció végén Mezei volt eredményes. A rivális válasza majdnem három perc elteltével érkezett, majd egymás után több lehetőség is kimaradt mindkét kapu előtt. A negyed ennek ellenére magyar találattal zárult, Pásztor volt eredményes másfél perccel a dudaszó előtt.

A második felvonás kezdetén azonnal egyenlítettek az amerikaiak, akik aztán jó blokkokkal hatástalanították a magyar ellentámadást. Märcz Tamás tanítványai nehezen tudták feltörni az ellenfél védelmét, ezért átlövésekkel próbálkoztak, az amerikaiaknak azonban hol a kapufa segített, hol kapusuk védett szépen, hol pedig a blokkok voltak a helyükön.

Támadásban sem tétlenkedett a rivális, egy bejátszás után egygólos előnybe került, de két perccel a nagyszünet előtt Varga Dénes bombagóljával újra egyenlő volt az állás.

Az Egyesült Államok újabb góljára már kettővel válaszolt a Märcz-csapat

Előbb Vámos, majd Hárai kiváló egyéni megmozdulása nyomán egygólos magyar vezetéssel zárult az első félidő.

A harmadik negyed elején az amerikai kapitány időt kért, ami után Nagy Viktornak kellett védenie egy kapura lövést, az ellentámadásból viszont Manhercz volt eredményes, így a magyar csapat már kettővel vezetett. Az addigi hat gólt hat különböző játékos szerezte. A rivális eredménytelen emberelőnyös helyzete után a labdaszerzésnél Märcz Tamás azonnal időt kért, majd Vámos lett az első duplázó a magyarok közül, az előny pedig ezzel háromgólosra duzzadt. Manhercz egy nagyszerű ejtéssel növelte tovább a különbséget, Nagy Viktor pedig remekül védett, így a harmadik negyedet kapott gól nélkül és hármat lőve hozta le a magyar együttes.

A záró játékrészben Varga Dénes ötméteresből talált be, közben viszont az amerikaiak is szereztek két gólt, a különbség viszont még így is három találat volt a két együttes között. A hajrá kezdetén a rivális újfent eredményes volt, Manhercz viszont két akcióval később válaszolt, ezzel bebiztosítva a magyar győzelmet. Újabb amerikai találat után Hosnyánszky a dudaszó pillanatában állította be a végeredményt.

“Szépen emelkedik a játék minősége, szeretném, hogy ez egy lineáris vonal legyen, eddig jó az irány. Az amerikai jó csapat, de azért vannak nála jobbak is, például az olasz, amellyel biztosan parázs meccset vívunk majd a csoportelsőségért”

– mondta az MTI-nek Märcz Tamás szövetségi kapitány, aki kiemelte, egyelőre továbbra is az a cél, hogy a negyeddöntőig épüljön a válogatott játéka.

A kapus Nagy Viktornak a negyedik negyed feléig tetszett a mérkőzés, az utolsó három bekapott gól viszont bosszantja. Ennek ellenére úgy vélte, a gárda előrelépett a korábbi találkozókhoz képest, amelyek után hiányérzetük volt a játékosoknak.

“Ez volt a legjobb mérkőzésünk eddig, talán 80-85 százalékon lehetünk, de az olaszok ellen még több kell, a 100 százalékot pedig a negyeddöntőre kell elérni”

– értékelt Manhercz Krisztián, aki szerint a harmadik negyedben törték meg az amúgy jó erőkből álló amerikaiakat azzal, hogy feljavult a védekezésük.

Férfi vízilabda

A csoport, 4. forduló:

Magyarország – Egyesült Államok 11-8 (2-1, 3-3, 3-0, 3-4)
Tacumi Vízilabdaközpont, zárt kapus
Gól: Manhercz 3, Vámos 2, Varga 2, Mezei 1, Pásztor 1, Hárai 1, Hosnyánszky 1, illetve Hallock 2, Bowen 2, Hooper 1, Daube 1, Cupido 1, Obert 1

Olaszország-Japán 16-8 (5-0, 3-3, 3-1, 5-4)
Görögország – Dél-afrikai Köztársaság 28-5 (7-1, 5-2, 7-1, 9-1)

A csoport állása: 1. (és továbbjutott) Olaszország 7 pont (55-27), 2. (és továbbjutott) Görögország 7 (54-29), 3. (és továbbjutott) Magyarország 6, 4. (és továbbjutott) Egyesült Államok 4, 5. Japán 0 (41-57), 6. Dél-afrikai Köztársaság 0 (11-92)

A magyar válogatott hétfőn közép-európai idő szerint 3 órakor az olaszokkal találkozik.

A horvát férfi vízilabdázók legyőzték a szerbeket

A Rio de Janeiró-i fináléban a szerbek 11-7-re nyertek a horvátok ellen. Ezúttal utóbbiak kezdtek jobban, de riválisuk a harmadik negyed hajrájában, 8-8-nál utolérte őket. A záró felvonásnak azonban így is kétgólos előnnyel vágtak neki a horvátok, akik a végéig megőrizték a különbséget. A B csoportban eldőlt a továbbjutás, az esélyesek a záró kör eredményeitől függetlenül ott vannak a nyolc között, az ausztrálok és a kazahok kiestek.

B csoport, 4. forduló:

Horvátország-Szerbia 14-12 (5-3, 1-1, 4-4, 4-4)
Montenegró-Kazahsztán 19-12 (5-3, 6-3, 3-3, 5-3)
Spanyolország-Ausztrália 16-5 (4-2, 4-1, 5-2, 3-0)

A csoport állása: 1. (és továbbjutott) Spanyolország 8 pont, 2. (és továbbjutott) Horvátország 6, 3. (és továbbjutott) Szerbia 4 (57-40), 4. (és továbbjutott) Montenegró 4 (48-43), 5. Ausztrália 2, 6. Kazahsztán 0

Elaine Thompson-Herah megvédte címét a női 100 méteres síkfutásban

Az elődöntők meglepetését jelentette, hogy nem jutott a fináléba az Európa-bajnok, vb-második brit Dina Asher-Smith, a nyolcba ugyanakkor bekerült három jamaicai sprinter mellett két svájci is.

Az idei forma és a Tokióban mutatott teljesítmény alapján jamaicai aranyra, Shelly-Ann Fraser-Pryce és Elaine Thompson-Herah párharcára lehetett számítani. A 34 éves Fraser-Pryce, Peking és London bajnoka júniusban minden idők második legjobb eredményét érte el 10.63 másodperccel. A címvédő Thompson-Herah ezévi legjobbja 10.71 másodperc volt, amit Székesfehérváron, a Gyulai Memorialon futott.

A döntőben ők ketten már a rajt után elléptek a többiektől, a táv második felében pedig Thompson-Herah még rágyorsított, így magabiztosan, 10.61 másodperces olimpiai rekorddal diadalmaskodott. Fraser-Pryce mögött a harmadik jamaicai, Shericka Jackson ért célba.

Női 100 m, olimpiai bajnok:
    
   Elaine Thompson-Herah (Jamaica) 10.61 mp
2. Shelly-Ann Fraser-Pryce (Jamaica) 10.74
3. Shericka Jackson (Jamaica) 10.76

Augusztus 1., vasárnap (zárójelben a magyar idő):

ASZTALITENISZ (Tokiói Fővárosi Sportcsarnok)
19.30 (12.30): női csapatverseny nyolcaddöntő: Magyarország – Japán

ATLÉTIKA (Olimpiai Stadion)
9.10 (2.10)/10.40 (3.40): női kalapácsvetés, selejtező (Gyurátz Réka)
9.40 (2.40): női 3000 m akadály, előfutam (Kácser Zita, Tóth Lili Anna, Wagner-Gyürkés Viktória)
9.50 (2.50): női távolugrás, selejtező (Nguyen Anasztázia)
10.35 (3.35): NŐI SÚLYLÖKÉS, DÖNTŐ
19.45 (12.45): női 100 m gát, elődöntő (Kozák Luca)
21.05 (14.05): férfi 400 m gát, elődöntő

VITORLÁZÁS (Enosima Jachtkikötő)
15.05 (8.05): Finndingi (Berecz Zsombor) 9-10. FUTAM

VÍZILABDA (Tacumi Vízilabdaközpont)
14.00 (7.00): női csoportmérkőzés, b CSOPORT: Magyarország-Kína

Forrás: M4 Sport/MKSZ/MTI