Tudományosan is megmérték, melyik a legfélelmetesebb horror – sosem találnád ki a győztest!

Az Alien, A dolog és a Blair Witch is épp, hogy csak befértek a TOP25-be.

Halloween éjjelének közeledtével egy friss tanulmány az alapján próbálta meg rangsorolni minden idők 35 legfélelmetesebb horrorját, hogy a nézők pulzusszáma melyik filmnél emelkedik meg a leginkább. A  Science of Scare (azaz: A megijedés tudománya) elnevezésű projektben 50 ember pulzusát figyelték egy 100 órás horrormaraton során, hogy megpróbálják meghatározni minden idők 35 legfélelmetesebb filmjét.

Forrás: UIP Duna

 

A tanulmányhoz először is összeállították az 50 legjobbnak kikiáltott horrorfilm listáját. Ehhez az IMDb, a Rotten Tomatoes, a kritikusok Best Of-listáit és a Redditet hívták segítségül. Mindegyik filmet 50 néző tekintette meg, akik különböző korosztályokba tartoztak. A nézőket pulzusmérővel látták el, és nyomon követték, hogy a film ideje alatt hogyan változik a pulzusszámuk a nyugalmi helyzetük pulzusához képest. Ezután minden film esetében átlagolták az adatokat. A felmérés végeredménye igencsak meglepő lett: nem A kör, a Poltergeist, Az ördögűző, a Ragyogás vagy valamelyik másik nagy klasszikus bizonyult a legfélelmetesebbnek, hanem Ethan Hawke 2012-es horrorfilmje, a mára kissé elfeledett Sinister!

Forrás: Big Bang Media

 

Ennél a filmnél ugyanis (amelyben Hawke egy írót alakít, aki valódi bűnesetek alapján veti papírra a regényeit, és egy nap nyugtalanító tartalmú filmekkel teli dobozra bukkan) a nézőknek 32 százalékkal megemelkedett a pulzusa: a percenkénti szívverés (BPM) 65-ről 86-ra emelkedett. Itt produkálták a nézők a második legnagyobb mérhető ijedséget: 131 percenkénti szívveréssel (míg az első az Insidious lett egy 133-as BPM értékkel).

Íme a teljes lista:

  1. Sinister
  2. Insidious
  3. Démonok között
  4. Örökség
  5. Parajelenségek
  6. Valami követ
  7. Démonok között 2
  8. A Babadook
  9. A barlang
  10. A látogatás
  11. A kör
  12. Hang nélkül
  13. Rémálom az Elm utcában
  14. Halloween
  15. A texasi láncfűrészes mészárlás
  16. 28 nappal később
  17. Az ördögűző
  18. Hush
  19. Az
  20. Sikoly
  21. Átok
  22. The Witch
  23. Ideglelés - The Blair Witch Project
  24. A nyolcadik utas: a Halál
  25. A dolog
  26. Poltergeist - Kopogó szellem
  27. Annabelle
  28. Péntek 13
  29. Árvaház
  30. Dark Skies
  31. Wolf Creek - A haláltúra
  32. Ómen
  33. Ragyogás
  34. Tűnj el!
  35. Meghallgatás

Érdekesség, hogy James Wan összesen 10 filmmel szerepel a toplistában (amibe a hírnevét megalapozó Fűrész bele sem került!), miközben a Poltergeisthez, A dologhoz  vagy az Ómenhez hasonló, nagy klasszikusok száma szinte elenyésző. A kutatást vezető Daniel Clifford így összegezte az eredményeket:

Mivel idén minden korábbinál több ember tölti otthon a Halloweent, a tanulmányunkkal abban szeretnénk segíteni, hogy tudományos alapokon választhassák ki a legfélelmetesebb filmeket, megspórolva azt az időt, amíg több ezer cím között keresgélnek olyan streaming szolgáltatók kínálatában, mint az Amazon és a Netflix. Listánk szerint a modern horrorok félelmetesebbek, mint a régi klasszikusok, az Insidious- és a Démonok között-filmek különösen gyakoriak a listán. Noha a horrorrajongókat bizonyára meglepetésként éri néhány ikonikus film, mint például a Halloween szerény eredménye, érdemes szem előtt tartani, hogy bár ezek mind fantasztikus filmek, évtizedekkel később már nem biztos, hogy ugyanolyan a hatásuk. Ha ijedős vagy, maradj távol ettől a horrorfilmes listától! Ám ha valami olyasmit keresel, amitől a szíved majd' szétrobban idén Halloweenenkor, akkor kapcsold le a villanyt, tekerd fel a hangerőt, és ne felejts el benézni az ágy alá, mielőtt lefekszel aludni!

(via NME.com)

Címlapkép: pixabay.com