Tom Hanks fizette ki a Forrest Gump egyik jelenetét, mert sóher volt a stúdió – 65 milliót kaszált vele!

A sztár és Robert Zemeckis kétszer is saját zsebből oldotta meg a világ egyik legismertebb és legkedveltebb filmjének forgatását.

Igen izgalmas kulisszatitkot árult el Tom Hanks az egyik legismertebb és legkedveltebb filmje, az 1994-es Forrest Gump forgatásával kapcsolatban az In Depth with Graham Bensinger című beszélgetős műsor szerdai adásában. A 64 éves sztár többek között arról mesélt, hogy Robert Zemeckis rendezővel közösen több esetben is saját zsebből kellett kifizetniük egy-egy jelenet forgatását, mert a Paramount minden áron faragni akart a film költségein. Végül persze Hanks és Zemeckis sikeresen megegyeztek a stúdióóriással abban, hogy ha lenyelik a békát, és önköltségen forgatnak, akkor majd a mozibevételből is kicsivel többet kaphatnak. Azt azonban valószínűleg a Paramount fejesei sem sejtették, hogy ezzel a megegyezéssel végül sok-sok millió dollárt kell pluszban kifizetniük Tom Hanksnek részesedésként a kasszasiker Forrest Gump után!

No de melyik volt az az ominózus jelenet, amit a Paramount túlságosan költségesnek tartott? Tom Hanks visszaemlékezése szerint az egyik legikonikusabb résznél húzta a stúdióvezetés a száját: nem akartak pénzt adni arra, hogy Gump keresztülfussa Amerikát! A Paramount szerint ez a szabadban zajló forgatás túl drága lett volna, és nincs is sok értelme leforgatni – Robert Zemeckis azonban ragaszkodott hozzá, mert szerinte ez volt a film egyik kulcsjelenete. Hanks így emlékezett vissza a rendezővel lefolytatott, sorsdöntő beszélgetésére:

[Zemeckis] megmondta: »Nézd, ez a futás ennyi és ennyi dollárba fog kerülni« Nos, nem volt olcsó! Azt mondtam, részemről oké, csináljuk meg, mire ő: »Te és én szét fogjuk dobni egymás közt ezt az összeget, de vissza fogjuk kérni a Paramounttól. Visszakérjük a pénzt, sőt, a Paramountnak még egy kicsit többet is kell majd adnia a bevételből!« A stúdió erre azt mondta: »Mesés! Pompás! Oké!« És ami azt illeti, nekünk is nagyon oké volt.

A futós jelenet mellet egy másik, Tom Hanks által konkrétan meg nem nevezett résznél is tiltakozott a Paramount, hogy ezt nem fogják kifizetni – így Hanks és Zemeckis végül ezt a jelenetet is saját költségen oldotta meg, amivel persze még feljebb srófolták a részesedésüket várható haszonból. És mivel a Forrest Gump az 1994-es esztendő második legnagyobb kasszarobbantó blockbustere lett a maga szerény 683 millió dolláros bevételével (egyedól Az oroszlánkirály tudta lekörözni abban az évben!), Tom Hanksnek is megérte kockára tenni a pénzét a siker érdekében, mert végül a bevételből való részesedésével 65 milliót keresett a filmen. (via The Hollywood Reporter)