Színészek, akiket tönkretett a Star Wars

A Jar Jart alakító Ahmed Best egy időben öngyilkos akart lenni, de Carrie Fisher életét is feldúlta Leia hercegnő szerepe.

Jake Lloyd

A Jedi visszatér és a Baljós árnyak premierje között 16 év telt el, nem csoda, hogy hihetetlen várakozás előzte meg az előzménytrilógia első részét. Az elvárás óriási volt, annak megfelelni képtelenség - ha tökéletesre sikerült volna a film, akkor is akadtak volna hőbörgők, és mint tudjuk, a rajongóknál nincs rosszabb. Eleve elvetélt ötlet volt a filmtörténelem legikonikusabb gonosztevőjét demitizálni, bemutatni a gyerekkorát, megmagyarázni, miért lett az, aki - egy 10 éves kisfiú életét feláldozni ezért pedig megbocsájthatatlan bűn.

Már maga a film körüli felhajtás is elég lett volna, hogy egy életre tönkretegyen egy gyereket - 60 interjú egyetlen nap alatt - , de a bemutató után a fél világ őt gyalázta. Lloyd élete pokollá vált, iskolatársai is jócskán megkeserítették az életét, nem csoda, hogy később megsemmisítette az összes, a Star Warshoz kötődő emléktárgyát, majd kamaszként visszavonult a színészettől.

 

Ahmed Best

Ahmed Best boldogan vállalta el a Baljós árnyak egyik fontos szerepét, hiszen élete első komolyabb munkája egy csapásra világhírűvé teszi- gondolhatta. Tulajdonképpen ez így is történt, csak nem éppen úgy, ahogy szerette volna. Létezhet vajon még egy karakter a filmtörténetben, akit annyian gyűlölnének, mint Jar Jart? Valószínűleg nem. Szegény Best is a saját bőrén tapasztalta meg a kérlelhetetlen rajongók dühét: amellett, hogy rengeteg halálos fenyegetést kapott, többen is megállították az utcán, hogy közöljék vele, tönkretette a gyerekkorukat. A színész idén júliusban árulta el, hogy az elviselhetetlen mértékű zaklatások hatására komolyan fontolgatta, hogy öngyilkos lesz. A megpróbáltatások ellenére azért továbbra is szereti a Star Warst, sőt, már nevetni is tud egykori szerepén.

 

Hayden Christensen

A kis Anakin még aranyos volt, aztán tenyérbemászó kamasz lett belőle. Nem vitás, Christensen borzalmas színész, és még röhejesebbé tette azt, ami már papíron sem nézhetett ki túl meggyőzően. Az előzménytrilógia után még próbálkozott nagy költségvetésű produkciókkal, de a 2007-es Hipervándor óriási bukása óta kisebb-nagyobb megszakításokkal olcsóbb produkcióban szerepel. Elmondása szerint, azért döntött így, mert úgy érezte, "nem érdemelte meg a hírnevet".

 

Carrie Fisher

A színésznő soha nem rejtette véka alá, hogy a Star Wars milyen hatással volt az életére. A hercegnő naplójában (mi is írtunk a könyvről) mesélte el, hogyan itatták le és erőszakolták meg majdnem a forgatáson, hogyan szeretett bele Harrison Fordba, aki házas ember lévén csak kihasználta őt. Fisher csupán szeretetre vágyott, és önmarcangoló, pszichésen labilis személyiség lévén a legnagyobb meggondolatlanságokba is belement, hogy szeressék - innen egyenes út vezetett a drogokhoz és az alkoholhoz. De Fisher olyan csodálatos ember volt, hogy bátran vállalta függőségeit, alkoholizmusát és mentális betegségét, és életének még legszomorúbb epizódjairól is képes volt harsány humorral mesélni.

 

Kelly Marie Tran

Az utolsó Jedikre zúduló népharag elsődleges célpontja Rian Johnson rendező volt, de a Rose-t alakító Kelly Marie Tran is jócskán kapott a primitív gyűlölködésből. Míg a rendező a helyén tudta ezt kezelni, addig a fiatal színésznőt érthető módon nagyon megviselte a rengeteg nőgyűlölő és rasszista megjegyzés, így törölte a profilját, és kivonult a közösségi médiából. 

(Forrás: Grunge)