Szakított a Disney és a Sony, vége a Pókembernek

Legalábbis abban a formában, ahogy mostanában ismertük, hiszen a továbbiakban nem közösködhet a Marvel univerzum többi szuperhősével, mert a Disney tulajdonában álló Marvel (a Disney nyomására) kiszállt a gyártásból.

Az évről évre egyre pénzéhesebb egeres cég 2009-ben vásárolta fel a Marvelt, a Disney/Marvel és a Sony pedig 2015-ben kötött egy arról szóló megállapodást, hogy mivel a többi Marvel szuperhőstől eltérően a Pókember filmes jogai náluk vannak, „kölcsönadják” a figurát a Marvel univerzum filmjeihez (elsősorban a Bosszúállók mozikhoz). Mindezért a Disney eddig a Sony által gyártott Pókember filmek esetében a bevétel 5 százalékát, továbbá a merchandise termékek utáni részesedést kapta (miközben a gyártási költségek a Sonyt terhelték).

Ezt a megállapodást akarta most újratárgyalni a Disney, egy elég agresszív húzással a bevételek felét követelve. Mivel a Sony erre nemet mondott, a Disney, értelemszerűen a Marvellel együtt kiszállt a Sony gyártásában készülő Pókember filmekből, ami azt jelenti, hogy nem engedik azt sem, hogy a Marvel elnöke, Kevin Feige producerként részt vegyen ezekben a projektekben, így a későbbiekben kvázi kizárják Pókember karakterét a Marvel filmekből, ahogy a Marvel szuperhősei sem tűnhetnek fel ezután a Sony-féle Pókember mozikban.

Pókember: Idegenben. Forrás: InterCom

 

Mindez pedig a mezei rajongókat is érinti, hiszen a Tom Holland alakította új, fiatal Pókember ezer szállal kötődött a Bosszúállók tagjaihoz – ezeket a szálakat azonban most egyetlen nyisszantással elvágták, ami csak azért gond, mert a Pókember: Hazatérés és a Pókember: Idegenben után a Sony újabb két Pókember filmet tervezett (bár hivatalosan eddig még nem jelentették be őket), és ezekben már nem lesz semmi utalás a Peter Parker életében az eddigi cselekmények szerint elég nagy szerepet betöltő Marvel figurákra.

A Disney döntését vélhetően az motiválta, hogy a Pókember: Idegenben 1,1 milliárd dolláros világszerte elért jegybevételt produkálva a Sony eddigi legjövedelmezőbb filmje lett – és az egeres cég a korábbinál jóval nagyobb szeletet akart volna a tortából. A Sony önérzetessége mögött pedig az állhat, hogy a Disney/Marvel támogatása nélkül készült Venom és a Pókember – Irány a Pókverzum című animáció is hatalmas siker lett (előbbi anyagilag, olyannyira, hogy már készül is a folytatás, utóbbi pedig szakmailag, hiszen nyert egy Oscart). A Sony időközben közzétett egy nyilatkozatot, amelyben megköszönték Kevin Feige-nak az eddig közös munkát, szóval ezzel Pókember távozása a Marvel filmes univerzumából meglehetősen biztosnak tűnik.


(via Variety)