Szabad egy kacsatáncra?

Te tudod, honnan ered minden lagzi ikonikus tánca, amelynek már saját ünnepnapja is van május 14-én? És hogy sokkal több filmben és sorozatban bukkant fel, mint gondolnád? Tudj meg mindent a bohókás dallamról és a hozzá kapcsolódó koreográfiáról!

A fülbemászó sramlizenét az ötvenes években komponálta egy svájci tangóharmonikás, Werner Thomas, aki szerzeményét a híres-neves Oktoberfest ünnepségeken adta elő. Amikor a hatvanas években elkezdte szállodákban és éttermekben is játszani a „Der Ententanz”-ot, felfedezte egy belga zenei producer, akivel lemezen is kiadták a vidám muzsikát. Innentől kezdve egyre több országban ismerték meg, és egyre több feldolgozás született belőle – először csak a környező országokban, majd világszerte.

A Kacsatáncnak ma már több mint 140 verziója és nem kevesebb mint 40 millió előadása ismert. Már az Oktoberfesteken kialakult a dalhoz tartozó koreográfia, és a nyolcvanas években, amikor a jelenség az Egyesült Államokba is eljutott, elterjedt, hogy kosztümben adják elő – mivel hozzájuk Chicken Dance, azaz Csirketánc néven került át, természetesen csirkejelmezben. Voltak olyan időszakok, amikor a dal akkora népszerűségre tett szert, hogy a slágerlistákra is felkerült: 1981-ben a The Tweets által előadott változat a brit toplista második helyére kapaszkodott fel (ezt a verziót egyébként egy zenei site 2000-ben egy szavazáson kihozta minden idők legidegesítőbb dalának – meg tudjuk érteni).


Ezt követően, 1983-ban egy kanadai zenekar, a The Emeralds polkásított változata dupla platinalemez lett Kanadában, majd egy 1990-es holland verzió Ausztráliában ért el sikereket (16. hely a slágerlistán). De nekünk, magyaroknak is megvan a magunk kacsatánca: a Záray Márta – Vámosi János énekesházaspár rögzítette 1982-ben Csiripelő madarak címmel, magyar szöveggel (biztosan mindenki emlékszik az örökbecsű sorokra: „Hápognak a kiskacsák, / Szárnyaikat próbálják, / Popójukat riszálják, / Háp-háp-háp-háp.”). A Kacsatánc népszerűségéhez a különböző filmes és tévés előfordulások is hozzájárultak – ezekből választottuk most ki a legjobbakat.


Még zöldebb a szomszéd nője (1995)

Walter Matthau és Jack Lemmon egyik utolsó együttműködésében a két zsémbes öregúr kalandjai mellett folytatódik egymásra találó gyerekeik története is: Jacob (Kevin Pollak) és Melanie (Daryl Hannah) épp az esküvőjüket szervezik, és a helyszínválogatás közepette Max (Matthau) és John (Lemmon) meglepik őket egy kacsatánccal, amit a jó kedélyű harmonikás, „Hansi, a szép gyerek” ad elő nekik. Az időzítés azonban sajnos nem a legjobb, mert a menyasszony úgy besokall, hogy az egész esküvőben elbizonytalanodik, így sikerül a nóta kellős közepén összevesznie a vőlegénnyel. Hansi pedig elég szerencsétlen módon pont ezt a pillanatot választja ki, hogy az ifjú pár fülébe húzza a bárgyú melódiát. Mikor Melanie rá is ráordít, a vidám fickó nem veszi a szívére a dolgot, és az „így kell azt, mintha már házasok volnának” tromffal oldja a helyzetet.


McDonald’s-reklám

Valamikor a 2000-es évek közepén a gyorsétteremlánc valamiért úgy gondolta, a Kacsatánc modernizált verziójával lehetne a legjobban eladni az egyik csirkés terméket. A rövidfilmben két breakelő kiskamaszlány táncol a zene hiphopverziójára, ami ha lehet, még rettenetesebb, mint az eredeti.


Agymenők (2011)

A népszerű sitcom ötödik évada harmadik, Plusz egy fő című epizódjának egyik fontos történése, hogy Sheldon helyett Leonard kíséri el Amyt egy lagzira, mivel amikor a pár korábban együtt vett részt egy lakodalmon, Sheldon úgy viselkedett, mint egy gyerek (ezt nem túl nehéz elképzelni). A helyszínen Leonard viselkedésében sincs túl sok köszönet, hiszen sokáig csak savanyú képpel szomorkodik a lány mellett. Ám amikor Amy azt javasolja, hogy táncoljanak egyet, megtörik a jég: Leonard ugyan egy kicsit még szabadkozik, hogy nem tud táncolni, de felhangzik a Kacsatánc, amit két hősünk végül a többi vidám résztvevővel együtt immár nagy boldogan jár el.


Új csaj (2011)

A Zooey Deschanel főszereplésével készült sitcom első évadának harmadik, Színjáték című részében szintén egy esküvőn járunk. Egyik lakótársa, Nick ugyanis arra kéri a színésznő által megformált főhősnőt, Jesst, hogy játssza el a barátnőjét egy lagziban, ahol esélyes, hogy találkozik a volt csajával, és nem szeretné, ha az azt látná, hogy még mindig egyedül van. Az epizód folyamán többször is felbukkan a kacsatánc: először akkor, amikor Jess elmeséli, hogy ő máshogy járja a Chicken Dance-t, mint a többiek (és eközben egyrészt demonstrálja a dolgot, másrészt dúdolja a jól ismert dallamot), másodszor pedig már „élesben”, a lakodalmon, amikor ténylegesen eljárják a táncot – na és nem is akárhogy: talán

itt láthatjuk a kacsatánc legkreatívabb felhasználását,

mivel hőseink egy lassú számra adják elő, Phil Collins A Groovy Kind of Love című dalára.


Snoopy és Charlie Brown – A Peanuts Film (2015)

A Snoopy 2015-ös egész estés verziójában a kerek fejű lúzer, Charlie Brown felfedezi, hogy a kislány, akiért epekedik, szeret táncolni, ezért őrült módjára beleveti magát a tánctanulásba. Mivel semmi affinitása nincs a dologhoz, a kedves kutyus siet a segítségére, aki először megkéri a fiút, hogy mutassa be a tudományát – Charlie Brown pedig egyedül a kacsatáncot bírja prezentálni (a videó 1 perc 7. másodpercétől). Szóval itt a koreográfia hihetetlen egyszerű voltára történik célzás, és az ezt követő percekben a szemtanúi lehetünk annak, hogy Snoopy segítségével milyen szépen fejlődik a srác tánctudása.