Stephen King gyermekei – 10+1 ikonikus gyerekszereplő a filmadaptációkban

A horrorkirály történeteiben a gyerekek élik át a legnagyobb borzalmakat, mégis ők a legtapraesettebbek.

Stephen King műveiben a legtöbb esetben a felnőttek csak nehezékként vannak jelen. Általában magukra hagyják a gyerekeiket, nem vesznek róluk tudomást, és ez még a jobbik eset. A figyelmetlenségnél csak az rosszabb, ha tudomást vesznek róluk: ez ugyanis általában a bántalmazásban merül ki, akár fizikai, lelki, de van, hogy szexuális téren. King általában nyomorult, erőszakos, nemtörődöm senkiknek mutatja be a felnőtteket, és a gyerekekre hárul, hogy megoldják a problémákat. Ők mentik meg magukat, a szüleiket és van, hogy az egész világot is. De az is előfordul, hogy elkallódnak és a gonosz szolgálatába állnak. Íme 10+1 ikonikus gyerekszereplő a King-adaptációkból, akik a saját kezükbe vették a sorsukat.

 

1. Carrie White – Carrie (1976, 2002, 2013)

Klasszikus allegória: az iszonyat a pubertáskorral kezdődik. Carrie White-ot az iskolában az osztálytársai zaklatják, otthon pedig bigott vallásos édesanyja nyomorítja meg az életét. A legnagyobb bűne, hogy nővé érett, amiről Carrie semmit se tud, így mikor elkezd vérezni, kétségbeesik a suli zuhanyzójában, és nevetség tárgya lesz, édesanyja pedig a legelvetemültebb bűnnek tartja a menstruációt. Ám Carrie-ben szörnyű erők forrnak, amelyek a fájdalom és megaláztatás csúcspontján törnek ki belőle, mikor az érettségi bálon nyakon öntik egy vödör disznóvérrel, és telekinetikus képességével az egész kisvárost letarolja. Carrie White a bullying áldozatainak bosszúját testesíti meg. Érdekes egybeesés: ez King első regénye, és az első megfilmesített műve is, ráadásul maga Brian De Palma vitte először vászonra.

A szerepben: Sissy Spacek (1976), Angela Bettis (2002), Chloë Grace Moretz (2013)

 

2. Danny és Ralphie Glick – A gonosz háza (1979); Borzalmak városa (2004)

A titkokkal terhelt kisvárosban a gyerekek sincsenek biztonságban, és akire nem figyelnek, az könnyen a gonosz áldozatává válhat. Na nem úgy, hogy meghal, hanem hogy behódol neki. King modern vámpírmeséjében a két kis Glick-testvér maga is vámpír lesz, és nincs is parább, mint egy gyermek, aki vérre éhezik. Hát még kettő!

A szerepben: Brad Savage és Ronnie Scribner (1979); André de Vanny és Zac Richmond (2004)

 

3. Danny Torrance – Ragyogás (1980, 1997)

Minden gyermek rémálma a Szépkilátás Hotel: meg kell küzdeni az egyre agresszívabb apával és a szálló szunnyadó kísérteteivel. A Ragyogás a korai felnövés története, egy ötéves gyerek kálváriája egy elszigetelt helyen, ami kezdetben színtiszta unalom, majd csupa fenyegetettség. Danny, ahogy a legtöbb King-kölyök, rendelkezik valamilyen különleges képességgel: ez maga a ragyogásnak nevezett látnoki képesség. Ennek “hála” látja a kisfiú a hotel rémségeit. És természetesen ő az, aki még idejében észreveszi, hogy valami nincs itt rendben, ám senki sem hallgat rá.

A szerepben: Danny Lloyd (1980), Courtland Mead (1997)

 

4. Charlene McGee – Tűzgyújtó (1984, 2022)

A különleges képességű gyerekek közül a kis Charlene is rosszul járt, hiszen a pirokinetikus képességekkel rendelkező kislányt egy titokzatos szervezet ügynökei akarják elfogni. Charlene-t kivételesen nem hagyják magára a szülei, édesapja mindent megtesz, hogy megvédje lányát, aki így is kellőképp traumatizálva van, hiszen édesanyjával az ügynökök végeznek. A félárva Charlene olyan, mintha Carrie-nek gyerekkorában valaki utat mutatott volna, és szeretetben nevelték volna fel.

A szerepben: Drew Barrymore (1984), Ryan Kiera Armstrong (1997)

 

5. Isaac Chroner – A kukorica gyermekei (1984, 2009, 2023)

Ebben történetben a gyerekek teljesen átveszik az uralmat, de King rafináltan nem azt mutatja be, hogy a felesleges felnőttek nélküli társadalom mennyivel jobb: ez nem egy édenkerti állapot, hanem egy pokoli helyzet. A szektává fanatizált gyerekek vezetője a hamis próféta, az ifjú prédikátor, Isaac Chroner, aki nem ismer tréfát, ha felnőttek lemészárlásáról van szó.

A szerepben: John Franklin (1984), Preston Bailey (2009), még nincs infó (2023)

 

6. Marty Coslaw – Ezüst pisztolygolyók (1985)

Forrás: Tv2

 

A farkasemberes sztoriban a tízéves Marty Coslaw klasszikus King-karakter: kisvárosi kölyök, aki egy félelmetes helyzetbe kerül. Ám Marty piszok vagány, mivel nem csak vérfarkasra vadászik, de van egy szokatlan járműve is: mivel a srác mozgássérült, ezért egy kerekesszék és egy motor nászából megalkotott járgánnyal jár, ami valljuk be, tényleg elég pöpec. Az eredeti címben szereplő Silver Bullet valójában ennek a járműnek a neve (meg persze azokat az ezüst pisztolygolyókat is jelenti, amikkel kárt lehet tenni egy vérfarkasban).

A szerepben: Corey Haim

 

7. Ray Brower – Állj mellém! (1986)

Egy Kingtől szokatlan, misztikum nélküli felnövéstörténet, melyben egy író emlékszik vissza a gyerekkori kalandjára: társaival elindultak, hogy megkeressenek egy hullát. Ray Brower holtteste egy jelkép: a srácok saját kalandjának, a felnőtté válásnak az allegóriája, ismét olyan kölykökkel a középpontban, akiket magukra hagytak a szüleik, és senkit se érdekel, hová csavarognak. Ray Brower ennek az állapotnak a csúcsa: az ő holléte sem érdekel senkit, és holtában is csak azért, mert szenzáció.

A szerepben: Kent W. Luttrell

 

8. Gage Creed – Kedvencek temetője (1989)

Talán minden idők legparább gyerekszereplője Kingtől, aki nem azért lesz félelmetes, mert visszajön a halálból, hanem mert az apjának olyan döntést kell hozni, amire nem sok szülő lenne képes: újra meg kell ölnie a gyermekét. A Kedvencek temetője az egyik legfelkavaróbb sztori a gyászfeldolgozásról, amit egy misztikus körítéssel tesz érzékletessé King: miután a kis Gage-t elüti egy kamion, az apja elássa az indán temetőben, ahonnan visszatérnek a halottak. Csak éppen megváltoztak: érzéketlenek és gonoszak lettek, mint akik ellen bűnt követtek el azzal, hogy feltámasztották őket. (Mivel a 2019-es adaptáció olyannyira átírta az eredeti regény történéseit, hogy a kis Gage-nek is más szerep jut benne, így ezt a verziót kihagytuk a listáról.)

A szerepben: Miko Hughes

 

9. Todd Bowden – Az eminens (1998)

Egy újabb sztori, amiben nincs semmi természetfeletti, helyette sokkal zsigeribb módon beszél a gonosz természetéről. A középiskolás srác, Todd Bowden rájön, hogy a szomszédságában egy náci bűnös él, aki álnéven rejtőzködik. A fiú azonban nem adja fel a férfit, hanem megzsarolja, hogy ossza meg vele minden tapasztalatát. Toddot lenyűgözi a nácizmus és a holokauszt, s érdeklődve hallgatja az egykori lágerparancsnok történeteit.

A szerepben: Brad Renfro

 

10. Georgie Denbrough – Az (1990, 2017, 2019)

Egy sárga esőkabát és egy papírcsónak: talán ez a két dolog ugrik be elsőre mindenkinek, ha az Azra gondol. King robosztus főműve (amiből a filmadaptációk is tetemes játékidővel bírnak) egy 17 évente visszatérő rémről mesél, aki Derry csatornarendszerében él, és  újra és újra előbújik, hogy gyerekeket raboljon el. Georgie kegyetlen halála lesz a katalizátor, hogy egy csapat kamasz elkapja a misztikus, bohóc alakot öltő Krajcárost, ám tervüket csak 27 évvel később sikerül befejezni. Ritka, hogy King ekkora ívet adjon a szereplőinek, de itt gyerekként és felnőttként is találkozunk a főhősökkel, akiket személyesen is érint a kis Georgie halála.

A szerepben:  Tony Dakota (1990), Jackson Robert Scott (2017, 2019)

 

+1 Trisha McFarland – Tom Gordon, segíts! (jön)

A készülő regényadptációról egyelőre annyit tudni, hogy eredetileg maga George A. Romero szerette volna elkészíteni, de sosem jött össze, most viszont felesége, Christine Forrest Romero fogja leforgatni a feldolgozást. A történetben egy kilencéves kislány, Trisha McFarland eltéved az erdőben: egyetlen társa a kis rádiósmagnója, amin a baseball-meccseket hallgatja, és kedvenc játékosával, Tom Gordonnal beszélget képzeletben, hogy tartsa magában lelket.

A szerepben: még nincs infó

 

(via BFI)