Scorsese-nek eredetileg ki kellett volna vágnia a Nagymenőkből a saját anyukáját!

Emlékeztek a kedves nénire, akihez Joe Pesci és Robert De Niro beugrottak kajálni? Na, ő a rendező mamája volt, és a Warner ki akarta dobni a filmből!

Nosztalgikus hangulatú interjút adott az Entertainment Weekly magazinnak Martin Scorsese, azon apropóból, hogy elkészült végre a várva várt legújabb gengszterfilmje, a Netflix mellett néhány moziban is megtekinthető Az ír (eredeti címe: The Irishman). A 76 éves rendező lelkesen emlékezett vissza azokra az időkre, amikor az 1990-es kultfilmjét, a Nagymenőket forgatta, és a Warner stúdió folyton beleszólt a végső verzióba.

A tesztvetítések során ugyanis a nézőközönség túlontúl brutálisnak érezte a filmet:

Nagyon nehéz volt. Folyamatosan háborúztunk, egészen a bemutató előtti hetekig. A film sokkolta a Warner Bros. vezetőit. Emlékszem a pillanatra, amikor Joe [a film elején] előhúzza a kést. Az emberek nevetni kezdtek, aztán felháborodtak. Amikor elkezdte összeszurkálni Billyt, a nézők a második késszúrás után elkezdték elhagyni a termet. A harmadik szúrásnál megint felállt egy rakás ember. Megkérdeztem a vágót, mennyi szúrás is van még itt? Hét, válaszolta. Nos, oké, nincs semmi szükség arra, hogy a nézők ennyire hamar távozzanak.

Scorsese és a vágó, Thelma Schoonmaker a Warner tesztnézőinek nyomására végül csak négy késszúrást mutatott meg a filmben, három továbbira pedig csak a kamerán kívül, hanggal utaltak, miközben Robert De Niro arcát láthattuk (aki amúgy még bele is lő a rend kedvéért párat a kocsi csomagtartójában nyöszörgő Tommy Batts véres testébe). Íme a jelenet (vigyázat, felkavaró tartalom!):

A Warner vezetősége egy másik jelenetnél is változtatást akart kicsikarni Scorsese-ből: túl hosszúnak és feleslegesnek érezték azt az eszegetős-viccelődős jelenetet, amiben Joe Pesci karaktere a maffiózó barátaival együtt beugrik az anyukájához. A kedves mamát a rendező édesanyja, Catherine Scorsese alakította.

A rendező így emlékezett vissza a fenti jelenet körüli hercehurcára:

Azt mondták, ez túl hosszú, Marty, ki kell dobnod, ezt ki kell dobnod! Aztán elolvasták a tesztvetítés értékelését, és látták, hogy bár a nézők gyűlölték a filmet, mindenkinek tetszett a jelenet az édesanyámmal. Szóval megtartottuk, amiért hálás vagyok a tesztvetítéseknek.

Joe Pesci és Robert De Niro egyébként Az írben is együtt dolgoztak Scorsese-vel. Pesci a valóságban is létező olasz-amerikai gengszterfőnököt, Russell Bufalinót alakítja a filmben, De Niro pedig a címbéli ír bérgyilkost, Frank Sheerant, aki legalább 25 embert eltett láb alól a maffia megbízásából. (via IndieWire)