Robert Downey Jr. eredetileg nem Vasembert, hanem egy másik Marvel-karaktert akart eljátszani

Jon Favreau rendező érdekes sztorit mesélt.

A 2008-ban bemutatott A Vasember premierjének 15. évfordulója alkalmából a direktor a Marvel Studios elnökével, Kevin Feige-val ült le beszélgetni, ahol természetesen szóba került, hogy kapta meg Downey a szerepet. „Az egész igazából még teljesen bizonytalan volt, amíg be nem válogattuk Robertet. Ezt követően már minden más döntés könnyebbé vált” – szögezte le Feige. „Azóta pedig azt vallom,

minden bizonnyal ez volt Hollywood történetének egyik legjobb döntése”

– tette hozzá.

A Marvel hivatalos YouTube-csatornáján megtekinthető beszélgetésben Favreau eközben azt idézte fel, hogy milyen hatalmas volt a szerencsefaktor is, hiszen

a színész eredetileg a Doctor Doom szerepére kiírt meghallgatásra érkezett

az utóbb eléggé vegyes fogadtatásban részesült 2005-ös Fantasztikus négyes-filmbe (a szerepet végül az ausztrál Julian McMahon, a Kés/alatt című sorozat sztárja kapta).


„De miután megkaparintottuk (Downey-t) a helyes szerepre, sokkal egyszerűbb lett az életünk, mivel nagyon jól megértette a karakter igazságát. És aztán fokról fokra egyre több színész írt alá, hiszen úgy, hogy Robert már benne volt, az egész izgalmasabban hangzott” – vallotta be Favreau. Feige pedig odáig merészkedett, hogy szerinte ha nem lett volna Downey, „a Marvelnek még stúdiója se lenne” – utalva arra, hogy 2008-ban A Vasemberrel indult el az azóta hatalmas univerzummá bővült MCU (Marvel Cinematic Universe).

„Egyszer meg is mondtam neki viccesen, hogy neki köszönhetjük az egész zűrzavart, amiben azóta vagyunk”

– nevetett Feige. A Vasember egyébként annak idején akkora siker volt, hogy több mint 585 millió dollárt kaszált a világ mozijaiban, Robert Downey Jr. pedig megismételte a szerepet nemcsak a két Vasember-folytatásban, hanem a négy Bosszúállók-filmben, az Amerika Kapitány: Polgárháborúban és a Pókember: Hazatérésben is.


(via Independent, The Hollywood Reporter)